
Almanya’nın Düsseldorf Konsolosluğu’nda 4/A No’lu sandıkta memur üye olan DİTİB Din Görevlisi Hasan Çakıroğlu yurt dışında oy kullanma hakkı olmayan Samsun/Canikli nüfusuna kayıtlı Hasan Büyükyazıcı’ya oy kullandırdı. Sandık Başkanı DİTİB İmamı Hasır Çakıroğlu, referandumun başladığı ilk gün olan 27 Mart’ta konsolosluğa giden Büyükyazıcı’ya Yurt Dışı Seçmen Kütüğü’nde kaydı olmamasına rağmen yani sadece Türkiye’de oy kullanma hakkı bulunmasına rağmen, oy kullanmasına izin verdi. Normal koşullarda, sandık görevlisi oy vermek için gelen seçmenin kimlik bilgilerini kontrol ediyor, yurt dışı seçim kütüğünde kaydı yoksa oy kullanamayacağını belirtiyor. Bu gerekçeyle çok sayıda kişiye oy kullandırılmazken, DİTİB imamı Çakıroğlu, Hasan Büyükyazıcı’nın oy kullanmasına göz yumdu.
DİTİB imamından kıyak
Olay HDP’li müşahitlerin dikkatleri ve itirazları üzerine ortaya çıktı. Oy kullandıktan sonra hile yaptığı anlaşılan Büyükyazıcı ‘Evet’ oyu kullandığını da itiraf etti. Sandık Başkanı DİTİB İmamı bir hatası olmadığını iddia ederek, “Büyükyazıcı’nın oy kullanma hakkının olmadığının dikkatinden kaçtığını” savundu. Hasan Çakıroğlu’nun yaşanan olaydan sonra Sandık Kurulu Üyeliği’nden alındığı belirtildi. Oy kullanma hakkı bulunmayan Büyükyazıcı’nın yaptığı hile tutanak altına alınırken, Yurtdışı İlçe Seçim Kurulu’na sandıktan çıkan bir ‘Evet’ oyunun eksik sayılması talebi de iletildi.
Her sandıkta bir imam var
HDP’nin itiraza yetkili görevlisi Kemal Kıran, sandık kurullarında kural gereği devlet memurunun sandık başkanı olduğuna dikkat çekerek “Sandıklarda iki memur üye, üç tane de parti üyesi yani MHP, AKP ve CHP’den görevliler var. Bu şu demek oluyor: Yurt dışında konsolosluk elemanı ve cami imamından başka memur yok. Her caminin hocası da olmuyor sadece DİTİB’li imamlar devlet memuru statüsünde. Aşağı yukarı her sandıkta bir imam var” dedi.
Müşahitler uyanık olmalı
Sandıklarda Dört ‘Evetçi’ bir de ‘Hayırcı’ olduğuna dikkat çeken Kıran, “Öyleki CHP’li sandık görevlisi su içmeye gitse yeri boş kalıyor. Yani kontrol edecek kimse kalmıyor, dengesiz, hakkaniyetsiz bir sistem var. Onun için HDP’li müşahitlerin çok önemi var. Uyanık olunmalı“ vurgusunda bulundu.
Mühür de kayıp
Düsseldorf’ta seçimin ilk günü ise mühür kaybolmuştu. Düsseldorf Konsolosluğu’nda görevli HDP’nin itiraza yetkili görevlisi Kemal Kıran, “Düsseldorf’ta mühür kayboluyor, Duisburg’daki AKP’liler oy pusulalarıyla fotoğraf çekilebiliyor. Demek ki ellerinde boş oy pusulası var. Bu oylar yarın sandığa girer mi girmez mi bilinmez” diyerek tepkisini dile getirdi.
Bunlar ortaya çıkan hileler
AKP’lilerin hileleri sadece Düsseldorf ile sınırlı değil. Frankfurt’ta Nizamettin Uyanık adlı seçmen mükerrer oy kullanmaya çalışırken suçüstü yakalanmıştı. Oy pusulası ve zarflarının seçimden günler önce dağıtıldığı Ahmet Duran adlı kişinin tarafından sosyal medya hesabından paylaşması üzerine ortaya çıkmıştı. Duran’ın halen Duisburg’da bulunan seçim koordinasyonunda görevli olduğu ve zarfları sayarken çekilen fotoğrafları da medya yansıdı.




HABER MERKEZİ