Yoksulluk kadınları nefessiz bıraktı

Kadın Haberleri —

.

.

  • HDP Kadın Meclisi “Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçe” çalıştayı ikincisini İstanbul’da düzenliyor. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, iktidarın en derin yoksulluğu kadınlara yaşattığını dile getirerek, bütçenin yüzde 86 oranında savaşa aktığını kaydetti.  

HDP Kadın Meclisi, “Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçe” çalıştayı düzenliyor. İki oturum halinde gerçekleşen çalıştayın birinci oturumunda “Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme: Bütçe yapım sürecini ve bütçeyi bir bütün olarak toplumsal cinsiyete duyarlı hale nasıl getirebiliriz?” başlığı ele alınacak. Talep ve önerilerin yer alacağı ikinci oturumda ise kadına yönelik şiddet, sosyal hizmetlere erişim, sosyal yardımlar, istihdam, eğitim, sağlık, adalete erişim, cezaevleri, “Sığınma rejimindeki kadınlar” ve yerel yönetimler alanında tartışmalar yürütülecek.

Savaşa bütçe yüzde 86

İkincisi gerçekleştirilen çalıştayın açılış konuşmasını yapan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, iktidarın kadınların önerilerini dikkat almadan bütçe hazırlığı yaptığını belirtti.
İktidarın en derin yoksulluğu kadınlara yaşattığını dile getiren Başaran, yoksulluğun kadınları nefessiz bıraktığını söyledi.
Başaran, “AKP iktidarı son 6 yılda savaşa ayırdığı bütçeyi yüzde 86 arttırmış. İktidar kamunun kaynaklarının büyük bir kısmını savunma alanına yatırmış. Kadınlar neredeyse bütçenin içinde yok” dedi.
 
Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe

Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçenin yalnızca belli bir alanda kadınlara bütçe ayrılması olarak görmediklerini ifade eden Başaran, sözlerini şöyle sürdürdü: “Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe aslında bütün kalemlerde kadına ve kadının ihtiyaçlarına, toplumun ihtiyaçlarına göre bütçe yapılmasını içeriyor. Yani eğitimden, sağlığa, kültürden, sanata yaşamın bütün alanlarında bütçe çalışmaları yürütürken kadını da gören bir şeklide bütçelemenin yapılmasının önemli olduğunu düşünüyoruz.” Bütçenin önemli bir oranın savaşa, çetelere ve mafyaya aktarıldığını kaydeden Başaran, ranta dikkat çekti.
 
Öneriler Meclis’e taşınacak

Bütçenin şeffaf olması gerektiğini vurgulayan Ayşe Acar Başaran, kadınlara yönelik şiddet ve katliamın cins kırımı boyutuna geldiğini belirterek, katliam ve şiddetin önlenmesi için daha fazla bütçe ayrılması gerektiğini dile getirdi. Başaran, çalıştayda gündeme gelecek tüm talepleri bütçe görüşmelerine taşıyacaklarını dile getirdi. 
“Kadınlar kendileri için daha duyarlı bir bütçe istiyor” diyen Başaran, bütçe görüşmelerinde kadının sesini duyaracaklarını söyledi. Başaran’ın konuşması ardından çalıştay basına kapalı olarak devam etti.

JINNEWS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.