Yıllarca Esad rejiminin baskısı altında yaşadıktan sonra Rojava Devrimi’yle özgürlüğünü elde eden Kobanêliler, DAİŞ çetelerinin saldırıları sonucu yaşam alanlarını terk etmek zorunda kaldı. Zorunlu göç mağdurları arasında yaşları yaşadıkları zulmü kaldıramayacak kadar ilerlemiş olanlar da var. Hayatlarının son demlerinde bulunan bu yaşlı Kobanêlilerin tek istekleri topraklarına tekrar geri dönebilmek. Suruç’taki çadır kentte kalan 75 yaşındaki Îsmaîl Mislim ve 64 yaşındaki eşi Elîf Êlî’nin tek temennisi de Kobanê‘ye dönmek. Ayaklarından felçli olan eşini yorgan üzerinde taşıyarak sınırı geçiren Êlî, sakat olan elinin de verdiği acıyla yaşadığı eziyetin ve çektiği cefanın anlatılmak ile bitmeyeceğinin altını çiziyor.

Son nefesimizi evimizde verelim

Felçli eşinin ayrıca prostat ve kronik hastalıkları olduğunu da anlatan Êlî hiçbir ihtiyacını kendisinin karşılayamadığını ve bakıma muhtaç olduğunu söyledi. Kendinin de tansiyon ve kalp rahatsızlıkları olduğunu belirten Êlî, tek başına ihtiyaçlarını gidermekte çok zorlandığını dile getirdi. Sınırı geçtikten sonra eşinin bir hafta boyunca hastanede tedavi gördüğünü belirten Êlî, ardından çadıra gönderildiklerini dile getirdi. Hayatlarının son günlerini yaşadıklarını belirten Êlî, “Suruç’ta Kürdistan’ın bir parçası ama biz son günlerimizi kendi topraklarımızda geçirmek istiyoruz. Bir ölümümüz olacaksa kendi topraklarımızda olsun. Son nefesimizi kendi evimizde vermek istiyoruz” diyor.

Kobanê‘yi hiçbir yere değişmeyiz

“Umudumuz Kobanêmizin yeniden özgürleşmesi ve şehitlerimizin kanının yerde kalmamasıdır” diyen Êlî, Kobanê‘yi hiçbir yere değişmeyeceklerini söylüyor: “Yeniden Kobanêmize dönerek, yaşamımızın geri kalanını orada geçirmek istiyoruz. Kobanêmiz çok güzel ve şirindir. Hiçbir yere değişmeyiz. Gittiğimiz gün yaşamımızın geri kalanı için yaşamımızı yeniden inşa edeceğiz.”


YPG hakkını helal etsin

Bu yaşta başlarına geleni anlatmanın kelimelerle ifade edilemeyeceğini söyleyen Êlî, yaşadıkları acının tek ilacının ise Kobanê’ye geri dönmek olduğunu söyledi. Kobanê‘de DAİŞ’e karşı savaşan YPG ve YPJ’ye karşı kendilerini borçlu hissettiklerini anlatan Êlî, “YPG olmasaydı, DAİŞ çeteleri hepimizi katlederdi. Ama arkadaşlar bizim için canlarını feda ettiler. Ne yapsak onlara borcumuzu ödeyemeyiz. Bizim namusumuz ve onurumuza sahip çıktılar. Bizim onların üzerinde hakkımız yok. Olurda Kobanê’ye dönemezsek ve buralarda ölürsek, bize haklarını helal etsinler” dedi.

DİHA/URFA