YPJ, Êzîdî kadınların umududur

Kadın Haberleri —

Kovan Îdo Xorto

Kovan Îdo Xorto

  • Kovan Îdo Xorto, DAİŞ’in Şengal saldırılarında kaçırıldı. Musul’dan Tilefer’e, Baxoz’dan Hol Kampı’na kadar tecavüz, şiddet ve baskıya maruz bırakıldı, onlarca kez çetelere satıldı. 10 yıl sonra YPJ tarafından kurtarılan Kovan, “YPJ’nin bir gün beni yaşadığım bu zulümden kurtaracağına dair umudum vardı. Umarım tüm Êzîdî kadınlar kurtulur” dedi.

DAİŞ, 3 Ağustos 2014 tarihinde Şengal’de binlerce Êzîdî kadın kaçırıldı. Şengal’in Herdan köyünden olan 24 yaşındaki Kovan Îdo Xorto da bu kadınlardan biriydi.

Êzîdî kadınları kurtarmak için mücadelesini sürdüren Kadın Savunma Birlikleri (YPJ), 27 Ocak'ta Hol Kampı’na yönelik başlatılan İnsani ve Güvenlik Operasyonunun 3’üncü aşamasında özel bir operasyonla 4 Ocak’ta Kovan Îdo Xorto’yu 2 çocuğuyla birlikte kurtardı.

Binlerce Êzîdî kadını kaçırdılar

10 yıl sonra özgürlüğüne kavuşan Kovan Îdo Xorto, DAİŞ’in Şengal’e saldırmasıyla hayatının nasıl kabusa döndüğünü anlatıyor:

"Saat 17.00 sıralarıydı. DAİŞ tüm bölgemizi ele geçirmişti. DAİŞ çetelerine yakalanmamak için köyden kaçtık ancak çeteler bizi yol ortasında yakaladı. Sonrasında geniş bir alana oradan da bir okula gönderdiler. Irak-Suriye sınırında 9 gün ailelerimizle kaldık, sonra ailelerimizden ayrıldık. Kızların her biri bilinmeyen yerlere götürüldü. Beni de Musul’a götürdüler. Beni ve kız kardeşimi birbirimizden ayırdılar. Sadece ben değil binlerce Êzîdî kadını kaçırdılar.”

Musul’dan Tilefer’e tecavüz, şiddet, tehdit

Jinha’dan Sorgul Şêxo’nun ulaştığı Kovan Îdo Xorto, Musul’dan sonra Tilefer’e götürülüşünü ve kendisine karşı işlenen suçları anlatmaya devam ediyor:

“Musul'dan sonra bizi Tilefer’e götürdüler. Orada bir çete beni satın aldı ve tecavüz etti. Bana yapılanlara sessiz kalmadığım için sürekli ölümle tehdit edildim. Daha sonra başka bir çeteye satılıp Felûca gönderildim. Burada Bağdat Valisi Ebû Cafer tarafından çetenin elinden alındım. O da bana tecavüz etti. Reddettiğim için bana şiddet uyguladı ve işkence yaptı. Onu reddetmeye devam etmem halinde beni öldürerek bir parka gömeceği tehdidinde bulundu. Ebû Cafer öldürüldükten sonra bir çete beni başka bir çeteye sattı. Bu çete de 3 yıl önce Hol Kampı’ndan Türkiye’ye geçti.”

DAİŞ’li kadınların işkencesi

Baxoz’un QSD tarafından özgürleştirilmesinin ardından Hol Kampı’na götürülen Kovan Îdo Xorto, “DAİŞ’li kadınlar, Êzîdî olduğum için hem sözlü hakaretlerde bulunuyorlardı hem de çok işkence ediyorlardı. Bunu hiç unutmuyorum. Ayrıca çeteler bizleri sürekli başka çetelere satıyorlardı. Bu nedenle defalarca tecavüze uğradık. Bunca yıl fiziksel ve ruhsal şiddete maruz kaldım. 2019'dan beri Hol Kampı’ndayım. Korkudan kendimi tanıtamadım. Çünkü Müslüman olmayan kadınları öldürüyorlar Êzîdî kadınları da ‘kafir’ olarak nitelendiriyorlar. Ailemin şu an ne durumda olduğunu bilmiyorum. Onlar hakkında hiçbir bilgim yok. Her şey zorla oldu” diyor.

Onurlu yaşama dönüş

Kovan Îdo Xorto, YPJ’nin kendisini kurtardığı anı tarif edemeyecek bir sevinç olarak tanımlayarak şunları söylüyor: “Savaşçılar beni kurtardığında beni korkutan hiçbir duygu yaşamadım. Umudum ailemi görmektir ve şu ana kadar ne yaşadıklarını öğrenmek istiyorum. Bana bir kez daha onurlu bir yaşam bağışlayan YPJ’ye minnettarım. Bir gün gelip beni yaşadığım bu zulümden kurtaracaklarına dair umudum vardı. Umarım tüm Êzîdî kadınlar kurtulur ve bir kez daha Êzîdî olarak kendi kimlikleri ve inançlarıyla yaşarlar." HESEKÊ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.