YPJ: Yarım kalan mücadeleyi tamamlayacağız

Kadın Haberleri —

.

.

  • YPJ Genel Komutanlığı, DAİŞ’i bitiren hamlenin komutanlarından Jiyan Tolhildan ve Roj Xabûr ile YAT üyesi Barîn Botan’a ilişkin yaptığı açıklamada, Türk devleti kadınlara yönelik saldırıdan Koalisyon Güçleri’nin de sorumlu olduğunu belirtti.

YPJ Genel Komutanlığı  Jiyan Tolhildan, Roj Xabûr ve Barîn Botan’ın şehadetine ilişkin yaptığı açıklamada devrimin öncü kadınların Türk devleti tarafından hedef aldığını söyledi. 

Tolhildan tüm kurtarma hamlelerine katıldı

YJP Genel Komutanlığı açıklamasında QSD/YPJ ve YAT Komutanı Jiyan Tolhildan'ın (Sewal Yusif), YPJ kurucularından belirtti. 2013 yılında Sêrekaniyê'de El Nusra’ya ve DAİŞ'e karşı verilen mücadelede Şêxmaqsûd, Şedadê, Minbic, Derazor bölgelerinde DAİŞ'e karşı savaştığını açıklayan Genel Komutanlık, Tolhildan’ın Koalisyon Güçleri ile birlikte tüm kurtarma hamlelerine katıldığını kaydetti. YPJ Genel Komutanlığı açıklamasında Başûrê Kurdistan Bölgesel Yönetimi tarafından DAİŞ karşı mücadelede Jiyan Tolhildan’a Silêmanî kentinde  aldığı görevler dolayısıyla ödül verildiğini hatırlattı.

Tolhildan: YJP, kadınları korumayı amaçlıyor

Tolhildan'ın, Qamişlo’nun Rojava Üniversitesi'nde düzenlenen 

Ortadoğu Kadın Devrimi Forumu'nda, YPJ'nin devrimi koruma ve geliştirmedeki rolüne ilişkin ilk oturuma başkanlık ettiğini açıklayan Genel Komutanlık, Tolhildan konuşmasından bölümler paylaştı. Jiyan Tolhildan’ın konuşmasından Genel Komutanlığın paylaştığı bölümler şöyle: 

“Toplumun mücadele eden ve öncü kadın savaşçılarla dolu bir tarihi var. Bu, öncü ve devrimcilerin önde gelen şehitleri Sara, Arşîn, Roksan, Tohildan ve Rohman'ların direnişi öncülüğünde başlayan Rojava Devrimi'dir. Bu savaşçılar toplumu radikal ataerkil zihniyetten kurtarmak için canlarını feda etti. YPJ olarak, amacımız Suriye toplumunu ve coğrafyasının tamamını çetelerden korumak. YPJ savaşçıları, toplumu ve kadınları tüm meşru haklarından mahrum bırakan, geri düşünceye sahip radikal zihniyet ve devlet politikasından korumayı amaçlıyor. (…) 

Demokratik ulus projesi başarıya ulaşacak

Devrimin başından bu yana binlerce özgürlük savaşçısı hayatlarını feda etti. Kadınlar, ırk ve coğrafya farkı olmaksızın savaşın ön saflarında yer alarak, toprakları için mücadele etti. Bölgede demokratik ulus projesinin başarıya ulaştıracağımıza ve garanti altına alacağımıza inanıyoruz. Her şeyden önce, tüm kadınların ve toplumdaki tüm halkların öz savunma ilkelerini hayata geçirmek için çaba göstermesi gerekmektedir."

Roj Xabûr devrimci bir kadındı

Açıklamanın devamında YPJ komutanı Roj Xabûr'un da (Ciwan Heso) DAİŞ karşı mücadelede Koalisyon Güçleri ile birlikte özgürleştirme hamlelerine katıldığını belirten Genel Komutanlık,  Xabûr için, “19 Temmuz Devrim sürecinde tecrübeler kazanmış, kadın özgürlüğü felsefesi ile irade ve mücadeleci gücüyle devrimci bir kadın olmuştur” dedi.

Barîn, yurtsever ve devrimci bir ailede büyüdü

2003 yılında, Şehba'da doğan Şehit Barîn Botan’ın (Ruha Beşar), yurtsever ve devrimci bir ailede büyüdüğünü kaydeden YPJ Genel Komutanlığı şunları belirtti:  “Genç yaşta, özgürlük arayışında olan Barîn Botan, Rojava Devrimi'nden etkilendi ve YPJ saflarına katıldı. Şehit Barîn,Türk devletinin işgaline karşı büyük bir öfke ve nefretle mücadele etti.”

Türk devletinin saldırısında şehit düşen kadınlar

Genel Komutanlık açıklamasında DAİŞ karşı mücadele eden kadınların Türk devleti tarafından hedef alındığını belirterek, yakın zamanda SİHA ve İHA saldırısında şehit düşen kadınlara ilişkin şunları belirtti:

  • “23 Haziran 2020'de, Fırat Bölgesi Kongra Star Koordinasyon üyeleri Zehra Berkel ve Hebûn Mela Xelîl ile ev sahibi Emine Weysi, Kobanê'nin Helinç köyünde yaşamını yitirdi.
  • 19 Ağustos 2021'de, Til Temir Askeri Meclisi İHA araçlarıyla bombalanması sonucu YPJ Genel Komutanlığı ve QSD Genel Komutanlığı üyesi Sosin Birhat (Sosin Muhammed) hayatını kaybetti.
  • 21 Nisan'da, Kobanê'deki Êdiq-Textik yolunda SİHA tarafından bir araç hedef alındı. Araçta bulunan 3 YPJ savaşçısı Dilar Helep, Ronahî Kobanê ve Cihan Nîdal Êlî yaşamını yitirdi.
  • 30 Mayıs'ta SİHA ile Qamişlo’da bir araca saldırı yapıldı. Saldırıda YPJ savaşçısı Mizgin Botan ile Kürt yurtsever Kesra Melek yaşamını yitirdi. YPJ savaşçısı Dicle Cudî ve Hêvîdar Dirbêsiyê de ağır yaralandı.
  • 2 Temmuz’da QSD komutanı Sîham Mislim (Mizgîn Kobanê), SİHA saldırısı sonucu Reqa’da yaşamını yitirdi.”

Avrupa ve Koalisyon suç ortağıdır

2021 yılından bu yana İHA saldırıların sürdüğünü belirten Genel Komutanlık şunları kaydetti: “Türk devleti Kuzey ve Doğu Suriye'nin hava sahasında uluslararası güçlere karşı kullandığı kozları kullanarak, bu saldırıları gerçekleştiriyor. SİHA'nın bazı parçalarının Avrupa ülkelerinde satılması da bu katliamların ortağı olduğunun başka bir kanıtıdır. Almanya Eski Başbakanı Angela Merkel, Ankara rejimiyle 33 askeri ürün ve insansız hava aracı (SİHA) ihracatını onayladığını açıklamıştı. Uzmanların araştırması sonrası, füze ve roket üretiminin 5 Avrupa ülkesinin şirketleri tarafından yapıldığı ortaya çıktı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere ve Almanya merkezi olarak, füze ve roket üretimi yapıyor. Avrupa ülkeleri, işgalci Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik insansız hava araçlarıyla yaptığı her türlü saldırıda, Türk devletinin ortağı şeklinde değerlendiriliyor.” 

İntikamını alacağız

Kuzey-Doğu Suriye’yi her gün işgal etmekle tehdit eden Türk devleti ve ona bağlı çetelerin, kadına yönelik suikastlarla kadın devrimini yenilgiye uğratmaya çalıştığını ifade eden YJP Genel Komutanlığı, “Yoldaşlarımızın yarım bıraktığı mücadeleyi büyüterek, komutanlarımız ve yoldaşlarımızın, işgalcilerden ve casuslardan intikamını alacağız” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.