İki gün içerisinde netleştirilebilen en az 6 özel harekatçı, 2 DAİŞ üyesi öldürülürken 1 özel harekatçı yaralandı. Keşif uçuşları yapan 3 drone düşürüldü, ayrıca tank ve Kobra zırhlı araçlara, operasyona geldiği esnada yapılan atışlar ve eylemler sonucunda darbe vuruldu, direniş mahallelerinden geri çekilmeleri sağlandı. Çatışmalarda yaralan bir YPS savaşçısı ise yapılan müdahalelere rağmen şehit düştü. 


ŞIRNAK

AKP yönetimindeki Türk devletinin soykırım saldırılarının 19.  gününe girdiği Şırnak’ta önceki sabah saatlerinde başlayan şiddetli çatışmalar aralıksız sürdü. Çatışmalar Dicle, Cumhuriyet, İsmetpaşa ve Gazipaşa mahallelerinde yoğunlaşırken, korucu ailesi Tatarların evlerinin bulunduğu bölgeden İsmetpaşa Mahallesi’ne girmeye çalışan bir zırhlı araç imha edildi. Evini devlet güçlerinin karargahına çeviren Tatar ailesinden Bayram Tatar öldü. Bölgeye takviye güç ve çok sayıda ambulans gönderildi.

Dicle ile Cumhuriyet mahallelerinde bazı evlerde yangın çıktı. Gazipaşa Mahallesi’nde bulunan iki cami arasındaki bölgede ve Ömer Kabak Meydanı’nda yaşanan yoğun çatışmalar şiddetlenerek devam etti. Mahalleler zırhlı araçlardan aralıksız taranırken, tank, obüs ve havan atışları yapıldı. 

Gazipaşa, İsmetpaşa, Cumhuriyet ve Dicle mahallerinde yaşanan çatışmalar gece boyunca devam etti; yer yer büyük patlamalar meydana geldi. Gece boyunca İnsansız Hava Araçları (İHA) hareketliliği yaşanırken, Cizre yönünden gelen yaklaşık 20 araçlık askeri konvoyun 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı’nda gittiği görüldü. 

Geçtiğimiz günlerde korucubaşı ve AKP adayı Arslan Tatar, evini devlet güçlerine açarak adeta karargah haline getirdiği fotoğrafları JİTEM isimli sosyal medya hesaplarında paylaşmıştı.


Şırnak’ta da DAİŞ’li

YPS Genel Koordinsayonu, ilk kez Şırnak’ta da DAİŞ’lilerin öldürüldüğünü açıkladı. Detaylar şöyle:

*  31 Mart günü İsmetpaşa Mahallesi’ne sızma yapmak isteyen DAİŞ çetesine mahalleyi savunan gençlerin karşılık vermesi sonucu 1 DAİŞ çetesi elemanı öldürülürken 2 DAİŞ çetesi üyesi de yaralandı. Bu mahallede yoğun olarak keşif faaliyeti yapan 2 keşif uçağı da güçlerimiz tarafından düşürüldü.

*  Dicle Mahallesi’ni yoğun bombardımana tabi tutan 2 tankı hedef alan savunma birliklerimiz, her iki tankı da darbeleyerek bölgeden geri çekilmelerini sağladı.

* Atatürk Mahallesi’nde Kobra tipi zırhlı bir araca dönük savunma birliklerimizin ağır silahlarla yaptığı atışlar sonrasında araç darbe alarak kullanılamaz hale geldi. 

*  Bahçelievler Mahallesi’nde bir grup JÖH elemanın toplandığı esnada bir birliğimizin yaptığı atışlar sonrasında 1 JÖH elemanı öldürüldü.

*  Devlet güçlerinin mahalleleri yoğun olarak teknikle vurduğu ve çatışmaların sürdüğü mahallelerden Yenimahalle’de de çatışmalar yaşandı. Bunun sonuçları ve ayrıntılı bilgiler daha sonra paylaşılacak.


NUSAYBİN

Mardin’in Nusaybin ilçesinde devlet kuşatması ve saldırıları 20. gününde devam ederken, Fırat Mahallesi’ne girmeye çalışan zırhlı araca yönelik YPS’liler tarafından roketli saldırı gerçekleştirildi. Eylemde, 8 özel harekat elemanı yaralandı. Zırhlı aracın içinde gazetecilerin de bulunduğu belirtilirken, yaralan 8 özel harekatçı olay yerine gelen ambulanslarla Nusaybin Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Saldırıda ağır yaralanan bir özel harekatçı öldü.

Qamişlo-Nusaybin sınır hattına konuşlandırılan onlarca zırhlı araçtan yapılan havan topu atışlarıyla direniş mahalleleri bombalanıyor. 

Kışla ve Zeynelabidin mahallelerine de eş zamanlı olarak yoğun bombardıman başladı. İlçeye sevk edilen 40’ın üzerinde kepçe, vinç ve tankla kuşatmaya alınan direniş mahalleleri, tank ve obüslerle yoğun bombardıman altında. Birçok ev yıkılırken, bombalanan yerlerden yoğun dumanlar yükseldi.

Fırat Mahallesi’nde zırhlı araçla ilerlemeye çalışan devlet güçlerine bombalı saldırı gerçekleştirildi. Zırhlı aracın bulunduğu noktada yaşanan şiddetli patlama sonrası olay yerine çok sayıda ambulans sevk edildi.


Nusaybin’deki sonuçlar

YPS Genel Koordinasyonu, dün yazılı açıklamasında Nusaybin’deki çatışmalarla ilgili şunları paylaştı:

*  30 Mart günü Koçer Mahallesi’nde saat 12.00’de YPS-Jin güçlerimizin mahalleye saldıran JÖH güçlerine yönelik yaptığı atışlar sonucunda 1 JÖH elemanı öldürüldü. Yine aynı mahalle de 1 gün sonra saat 14.00’te ve 16.00’da yaşanan çatışmalarda YPS-Jin güçlerimizin yaptığı atışlar sonrasında 1 PÖH elemanı öldürülürken 1 PÖH elemanı da yaralandı.

*  31 Mart günü saat 10.30’da Koçer Mahallesi Weysika tarafında sivil savunma güçlerimiz tarafından 1 Drone keşif uçağı düşürüldü. Yine aynı mıntıkada 1 gün sonra saat 12.00’de devlet güçlerinin 1 doçkacısı yapılan atışlar sonrasında öldürüldü. Saat 16.00’da yaşanan çatışmada ise 1 DAİŞ çetesi elemanı öldürüldü. Ayrıca bu mıntıkada saat 14.00’te birliğimizin yaptığı iki sabotaj eyleminin sonuçları daha sonra paylaşılacaktır. 

l 31 Mart günü saat 15.00’te Koçer Mahallesi çevresinde toplantı halinde bulunan Saray çetelerinin 20 elemanı YPS-Jin güçlerimiz tarafından roketatar silahlarıyla vuruldu. Yapılan bu eylemde çete grubunda ölü ve yaralı sayısı çok olmakla birlikte detaylar elde edildiğinde yurtsever halkımızla ve kamuoyuyla paylaşılacak.


Cenazede tartıştılar

Nusaybin’de devlet güçlerinin kayıplarının çok olması, Mardin Valisi Ömer Faruk Koçak’a yüklenmiş ve devlet yetkilileri bu sorumluluğu almaktan kaçınmıştı. Dün ortaya atılan başka bir iddia ise hafta içerisinde yaşanan çatışmalarda ölen bir özel harekatçı polisin cenaze töreninde Vali Koçak ile askeri üst düzey yetkili arasında tartışma yaşandığı ve Vali Koçak’ın cenaze törenini terk etme noktasına kadar geldiği yönünde. 

İddiaya göre Vali Koçak, komutana kendisinin sağında değil solunda durması gerektiğini söyledi ama komutan buna tepki gösterdi. Komutanın verdiği tepki üzerine Vali Koçak, “O zaman ben burada durmam” dedi, komutanın ise “Durmazsanız durmayın o zaman” diye rest çekti.


66 korucu silah bıraktı

Devlet güçlerinin Kürdistan kentlerinde kuşatma ve soykırım saldırılarına tepki gösteren Mardin’in Ömerli, Savur ve Dargeçit ilçelerinde koruculuk yapan 66 kişi silah bıraktı. Ömerli’nin Kaynakkaya (Kudê) Mahallesi’nde yıllardır koruculuk yapan M.Ç. ve Y.D., bütün koruculara silah bırakma çağrısında bulundu. 25 yıldır yaptığı koruculuktan istifa eden M.Ç. isimli korucu, “Nusaybin’e gitmemizi söylediler. Hepimiz istifa ettik. Her gün çocuk, yaşlı, genç insanlar ölüyor. Bu suça ortak olmamak için istifamızı sunduk. Tüm korucuların da bizi örnek alarak istifa etmelidir” diye konuştu. 

Tüm korucuların istifa etmesi gerektiğini kaydeden Y.D. ise şöyle dedi: “Vicdanım elvermiyor, bölgede tüm koruculara çağrımdır; barış için, insanlık için silahlarınızı bırakıp istifa edin. Bu suça ortak olmayın.”


GEVER

Türk işgal güçlerinin kuşatmasına karşı direnişin sürdüğü Hakkari’nin Gever (Yüksekova) ilçesinde, önceki akşam Şemdinli yol güzergahındaki ara sokaklardan Cumhuriyet ve Orman mahallelerine girmeye çalışan zırhlı araçların geçişi esnasında patlamalar meydana geldi. Patlamaların ardından zaman zaman silah sesleri de yükselirken, olay yerine 3 ambulans sevk edildi.

Gever’in güney batısında bulunan Alekanan (Adaklı) ve Qadyan (Kadıköy) köyleri kırsalı ile Orşe bölgesine yönelik önceki akşam saatlerinde bombardıman yapıldı. İlçe Tümen Komutanlığı’ndan kalkan çok sayıda Kobra tipi helikopter, köylerin kırsalına saatlerce bomba yağdırdı. İlçenin doğusundaki Elver (Altınoluk) ve Peylan (Güçlü) köylerinin tepelik alanları ise yine zırhlı araçlarla ateş altına alındı, tanklarla top atışları yapıldı.

Direnişin 20. gününde, çarşı merkezini zırhlı araçlarla işgal eden devlet güçleri, onlarca işyerini yaktı. İşyerlerinin kepenklerine ırkçı yazılamalar yapan PÖH ve JÖH elemanları birçok marketin kapılarını kırdı; sigara, meyve suyu, kuru yemiş ve elektronik eşya gibi gıda ve teknik malzemeleri talan etti.

İlçe Tümen Komutanlığı, Efeler Taburu ve Şemzinan yol güzergahında konumlandırılan tanklarla, Orman, Cumhuriyet ve Güngör mahallelerine havan topu, obüs ve top atışları dün de yapılırken, mahallelerde yer yer şiddetli patlamalar meydana geldi. 

Yenimahalle ve İpekyolu Caddesi üzerinde bulunan bazı sokaklara çok sayıda zırhlı araçla girildi. Boş evlerin kapılarını zırhlı kepçelerle ve balyozlarla kırarak evlere girmeye başlayan devler güçleri, eşyaları yağmalayarak maddi hasar veriyor. 

Girilen sokaklarda zırhlı araçlardan sık sık “evleri boşaltın” anonsları yapılıyor.

İlçeye Van-Gürpınar’dan 30’dan fazla askeri Kirpi ve Kobra tipi zırhlı araç daha sevk edildi. 

Sokağa çıkma yasağı adı altında kuşatmanın sürdüğü Vezirava (Vezirli) köyü ile Çimenli mezrasında evlerinden zorla çıkartılan 2 bine yakın insan yeniden evlerine dönerken, bölgenin çevresi ve iç tarafları onlarca zırhlı araç ve tankla kuşatmaya alındı. Evlerinden çıkmalarına izin verilmeyen yurttaşlar köy içine hapsedilirken, köyde zırhlı araçlar sürekli devriye geziyor.


YPS’nin Gever açıklaması

YPS Genel Koordinasyonu, Gever’deki çatışmalar hakkında şu bilgileri verdi:

*  31 Mart günü sabah saatlerinde Saray çetelerinin 1 suikastçısı bir binaya konumlandığı esnada savunma birliklerimiz tarafından fark edildi ve yapılan atışlar sonrasında bu suikastçı öldürüldü.

*  31 Mart günü öğle saatlerinden gece saat 03.00’e kadar Cumhuriyet, Güngör, Orman mahallelerinde yoğun çatışmalar yaşandı. Ayrıntılı bilgiler daha sonra paylaşılacaktır. Genel olarak Kışla ve Cumhuriyet mahallelerindeki çatışmalar ise devam ediyor. Yoğun Helikopter hareketliliğinin olduğu gözleniyor.

*  31 Mart günü akşama doğru Orman Mahallesi’nde Saray çeteleri Kobra tipi zırhlı bir araç ve etrafında yayan olarak operasyona gelen özel harekatçılara dönük savunma birliklerimiz sabotaj eylemi yaptı. Bu eylem sonucunda kendi özel savaş basınında 1 PÖH elemanının öldüğüne ilişkin verilen haber gerçeği yansıtmamaktadır. Bu eylemdeki ölü ve yaralı PÖH sayısı fazladır ve ayrıntılı bilgiler daha sonra paylaşılacaktır. 

*  31 Mart günü öğleden sonra AKP emrindeki askeri helikopterler, çevre bölgeleri bombardımana tabi tuttu.

* 30 Mart günü Cumhuriyet Mahallesi’nde yaşanan çatışmalarda yaralanan YPS üyesi Kamuran Amed (Ahmet Akdeniz/Amed) şehit düştü.


 HABER MERKEZİ




Zırhlı otobüs de kurtaramadı


Amed’de zırhlı polis servis midibüsüne yönelik bombalı araçla gerçekleştirilen saldırıda en az 17 PÖH elemanı öldü, 13’ü de yaralandı.


Merkez Bağlar ilçesine bağlı Bağcılar Mahallesi’nde polis servis aracının Amed-Urfa karayolu kenarında yer alan Metro marketin hemen arkasında yer alan Hamravat ve Gökkuşağı sitelerinin arasında bulunan cadde üzerinde geçişi sırasında patlama meydana geldi. Patlayıcı yüklü araçla önceki gün saat 17.15 sıralarında yapılan saldırı sonucu Türkiye illerinden kente gelen PÖH elemanlarını taşıyan midibüs, zırhlı olmasına rağmen kullanılamaz hale geldi. Ölü ve yaralılar ambulanslarla Diyarbakır Asker Hastanesi ile Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Hastaneye kaldırılan yaralılar arasında sağlık durumu ağır olan polislerin olduğu öğrenildi.


HPG dün açıkladı

HPG Basın İrtibat Merkezi, dün konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı:

*  Otogar kavşağında Şehit Şevger İntikam timimiz tarafından PÖH elemanlarının içinde bulunduğu bir konvoya yönelik sabotaj eylemi gerçekleştirdi. Bu eylemde otobüs imha edilirken içinde bulunan 17 PÖH elemanı öldürüldü, 13’ü ise yaralandı. Ayrıca 1 Akrep tipi zırhlı araç da önemli oranda darbe aldı. Bu araçtaki ölü ve yaralı sayısı netleştirelemedi. 

Bu eylem Şehit Çiyager ve Şehit Mordem yoldaşlarımızın şahsında Sur’de şehit düşen arkadaşlarımızın anısına yapılmıştır. 

BİM’in diğer çatışma ve operasyonlarla ilgili verdiği bilgiler de şöyle:

* 24 Mart günü TC ordusu yaklaşık 20 kişiden oluşan gizli birlikleri, Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesine bağlı Kader Çavuş tepesi, Kırê Demirkapı ve Ce Hükümeti köyünde konumlanıp operasyon gerçekleştirerek pusulamalar yaptı. Operasyon aynı gün sonuçsuz bir şekilde geri çekildi.

* 26 Mart günü TC ordusu, Doğubeyazıt’a bağlı Çitlik köyü alanında operasyon başlattı; aynı gün geri çekildi.

* 31 Mart günü saat 21.00 - 22.00 arasında 2 Kobra tipi helikopter Şırnak’a bağlı Basret ve Spîviyan alanlarını vurdu.

* 31 Mart günü saat 14.00 - 15.00 arasında 2 Skorsky tipi helikopter 2 Kobra tipi helikopterin desteğiyle Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Oremar alanında bulunan Şehit Zerdeşt alanı çevresine indirmeler gerçekleştirdi. İndirmeler sırasında Kobra tipi helikopter Şehit Gafur tepesini vurdu. Ayrıca Oremar karakolu da obüs ve havanlarla Şehit Gafur tepesini bombaladı.

* 31 Mart günü saat 16.00 - 18.00 arasında  Hakkari’nin Şemdinli ilçesi sınır hattında bulunan Silor karakolundan çok sayıda asker Xapuşkê yaylasında konumlandı.

* 1 Nisan günü saat 08.30 - 09.00 arasında savaş uçakları Medya Savunma Alanlarımızdan Zap bölgesine bağlı Çemço’yu bombaladı.