Yurt dışı oyları taşınıyor

Yurt Dışı Haberleri —

.

.

  • Yurt dışı seçmen kütüklerine kayıtlı seçmenlerin oy verme işlemi 9 Mayıs’ta son buldu. 74 ülkede kullanılan oylar 14 Mayıs akşamına kadar tutulacağı Ankara ATO depolama alanına transferleri de başladı. 
  • Diplomatik kuryeler eşliğinde getirilen mühürlü oy torbalarına, parti temsilcileri de eşlik ediyor. 110 merkezden havalanan THY uçaklarının yanı sıra kara yolu ile de oylar Türkiye’ye götürülüyor. 

Cumhurbaşkanlığı ve 28. dönem milletvekili seçimleri için yurt dışında oy verme işleminin sona ermesiyle kullanılan oylar Türkiye’ye taşınıyor. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 8 Mayıs 20.30 itibarıyla yurt dışı temsilciliklerde ve gümrük kapılarında oy kullanan toplam seçmen sayısının 1 milyon 751 bin 365 olduğunu açıkladı. YSK verilerine göre 6 Mayıs itibarı ile yurt dışında kullanılan oy sayısı 2018 seçimlerini geride bıraktı. 
Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olup seçim döneminde Türkiye’de olanlar ise gümrük kapılarının herhangi birinde oy verebilecek. Yurt dışında, kayıtlı 3 milyon 416 bin 98 seçmen bulunuyor. Yurt dışında ilk kez oy kullanacak seçmen sayısı ise 277 bin 646.

ATO Fuar Merkezinde toplanıyor
Yurt dışında kullanılan oylar diplomatik kurye gözetiminde Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) belirlediği yöntemlerle Türkiye’ye götürülmeye başlandı. THY’den kiralanan 3 uçak diplomatik torbaları Türkiye’ye taşıyor. Mühürlü torbalara yerleştirilen oyların taşınması işlemine, sandık kurullarında görevli partililer de eşlik ediyor. Oylar, Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca, Ankara'daki ATO Congresium Fuar Merkezi'ndeki güvenlikli alana ulaşmaya başladı. Sosyal medyada mühürlü torbalar ile seyahat eden gözlemciler teslim formlarını ve THY uçakları ile yapılan yolculuğu paylaşıyor. 

Oy taşıma başladı
Avrupa’da Berlin, Kopenhag, Stockholm, Londra, Köln, Münih ve Lyon'dan oyların koyularak mühürlendiği torbalar ile hareket eden uçaklar, Türk Dışişleri Bakanlığı'nın görüşüyle belirlenen güzergah üzerinden Ankara’ya geliyor. Uçakta, oy torbalarının taşınmasına refakat, Sandık Saklama ve Ulaştırma Kurullarından oy torbalarını teslim alıp, uçağa yüklenmesine nezaret ve oy torbalarını Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu'na Ankara'da teslim etmekle görevli "Oy Torbaları Nakil Komisyonu" yer alıyor. Uçakta, Türk Dışişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilecek bir "diplomatik kurye" ve yanında yeteri kadar personel ile YSK tarafından görevlendirilecek personel de bulunacak.

Oylar aynı zamanda sayılacak
Oylar, Türkiye'de 14 Mayıs Pazar günü saat 17.00'de oy verme işleminin tamamlanmasının ardından diğer sandıklarla birlikte açılacak. Oyların sayım ve dökümleri Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının nezaretinde yapılacak. Cumhurbaşkanı seçiminde, yurt dışında ve gümrük kapılarında kullanılan oylar, adayların genel oylarına doğrudan yansıyor. Bu oylar, adayların Türkiye'de aldığı toplam oylara ekleniyor. Yurt dışında geçerli oylar, milletvekili seçiminde ise Türkiye'deki illerin seçmen sayısı ile partilerin aldıkları oy oranlarına göre, il seçim çevrelerinde orantılı biçimde dağıtılıyor.

Önce cumhurbaşkanlığı oyu sayılacak
Yurt dışı oyları da diğer oylarla aynı zamanda sayılırken öncelik cumhurbaşkanlığı için kullanılan oylarda olacak. Önce cumhurbaşkanı seçimine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak ardından partilere verilen oylar sayılacak. Zarftan çıkan oy pusulalarında bir seçim türüne ait olanın geçersiz olması, diğerinin geçersiz sayılmasını gerektirmeyecek. "Evet" ya da "Tercih" mührü basılmayan, birden fazla ittifaka, aynı ittifakta yer almayan parti veya adaya mühür basılması halinde oylar geçersiz olacak. Oy pusulasının bütünlüğünün bozulacak şekilde yırtılması veya koparılması, pusula üzerine mühür dışında veya mühür yerine herhangi bir özel işaretin, isim, imza kaşesi veya parmak izinin basılması da kullanılan oyu geçersiz kılacak. Ayrıca, oy pusulasının belirgin bir şekilde karalanması, çizilmesi veya işaretlenmesi, zarftan işaret amacı taşıyan herhangi bir madde çıkması hallerinde de oylar geçersiz sayılacak. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.