Yüzde 90 engelli tutsağa tekerlekli sandalye yok

Şaban Kaygusuz

Şaban Kaygusuz

  • Sağ eli ve bacağı olmayan Şaban Kaygusuz, hastaneye sevk sırasında kendisine tekerlekli sandalye verilmediğini ve jandarmanın yardım etmemesi üzerine asker çemberi içinde hastaneye tek ayak üstünde sekerek gittiğini anlattı.

Kayseri Bünyan 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan sağ eli ve sağ bacağı olmayan yüzde 90 engelli hasta tutsak Şaban Kaygusuz (25), tedavi için götürüldüğü hastaneye kendisine tekerlekli sandalye verilmediği için tek ayak üzerinde gitti. 2 ve 9 Mart tarihlerinde hastaneye götürülen Kaygusuz’a askerler de yardım etmeyince, Kaygusuz tek ayak üzerinde yürümek zorunda kaldı. 

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Mersin Şubesi’nden avukatlar, 20 Mart'ta Kaygusuz ile görüştü. Avukatların anlatımına göre; 2 ve 9 Mart’ta hastaneye götürülen Kaygusuz, hak ihlaline uğradı. Hastaneye sevk sırasında yaşadıklarını anlatan Kaygusuz, doktorunun “sevk sırasında terleme ve sıcaktan dolayı iltihap oluşması tehlikesine karşı protezlerini takma” uyarısına uyarak protezini takmadığını belirtti. Protezlerin yanında olmamasına rağmen jandarmaların kendisine "Protezini tak, seni biliyoruz. Takmasan sana hiçbir şekilde yardımcı olmayacağız" diye baskı kurduğunu ifade etti. 

Kaygusuz, tek ayak üstünde sekerek ring aracına bindiğini, ring aracında uzun süre bekletildiğini ifade etti. Engelli raporunu yenilemek için Sağlık Kurulu’na götürüldüğü sırada jandarmaların kolundan tutmadığını ve tekerlekli sandalye dahi verilmediğini aktaran Kaygusuz, “Gidip kendin getirirsen getir” dediklerini belirtti. Ringte bulunan tekerlekli sandalye için jandarmanın, “yasak çıkaramayız” dediğini ekleyen Kaygusuz, jandarmanın etrafında çember oluşturduğunu ancak hiçbir şekilde kendisine yardım etmediğini söyledi. Tek ayak üstünde hastanede poliklinikler arası gidip geldiğini ve engelli raporunu yenileyemeden aynı şekilde tek ayak üstünde ring aracına binip cezaevine geri getirildiğini ifade eden Kaygusuz, aynı gün görüş günü olması nedeniyle ailesini de sadece 5 dakika görebildiğini kaydetti.

Kaygusuz’un hastane sevk sırasında ve hastane içinde sekerek yürüdüğü için farklı rahatsızlıklarının oluştuğunu belirterek, dört gün kesintisiz kustuğunu söyledi. ÖHD Mersin Şubesi, kaçmak gibi bir durumunun olmamasına rağmen Kaygusuz’a yaşatılanlara tepki gösterdi. Yaşananları hak ihlali ve psikolojik baskı olarak niteleyen ÖHD, "Kolu ve bacağı olmayan bir insan nasıl buna maruz bırakılır ve nasıl saatlerce tek ayak üstünde getirilip, götürülür. Hastanede onlarca tekerlekli sandalye vardır ama getirmemişler. Askerler inat edip ‘o protezleri tak kendi işini kendin gör, biz sana yardım etmeyeceğiz’ diyerek, yardım etmemişler” dedi. 

Kayseri Bünyan 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan yüzde 90 engelli Şaban Kaygusuz (25), Şirnex’te 2018'de yaşanan bir çatışmada yaralandı. Sağ eli ve sağ bacağı olmayan Kaygusuz, tutuklanarak Siirt Cezaevi’ne gönderildi. Bir ay sonra Diyarbakır D Tipi Cezaevi’ne sevk edilen Kaygusuz’a, hakkında açılan davada müebbet hapis cezası verildi. Kaygusuz, Diyarbakır’dan 20 Ekim 2021'de Kayseri Bünyan 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edildi. Sağ eli ve sağ ayağı bulunmayan Kaygusuz’a, Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından "cezaevinde kalabilir" raporu verildi. Kaygusuz, İnsan Hakları Derneği’nin ağır hasta tutuklular listesinde yer alıyor. MERSİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.