Yüzlerce kadının ekmek teknesi

Kadın Haberleri —

Bedia Simay

Bedia Simay

  • Sur’da bulunan dükkânlarında kardeşiyle birlikte çalışan Bedia Şimay, kadınların el emeği ürünlerini satarak geçimini sağlıyor. Batman, Mardin ve Siirt gibi illerden kadınların evlerinde yaptığı ürünleri dükkanında bulunduran Bedia Şimay, yıllardır yüzlerce kadınla birlikte dükkânı işlettiklerini söyledi. 

 

MEDİNE MAMEDOĞLU/JİNHA/AMED 

Amed’in Sur ilçesinde bulunan Aşefçiler çarşısında çalışan iki kardeş, 8 yıldır işlettikleri dükkanları ile geçimlerini sağlıyor. İlerlemiş yaşlarına rağmen çalışan iki kardeş yıllardır kurdukları sistemle birçok kadına da iş imkânı sağlıyor. Siirt, Mardin ve Batman gibi illerde kadınlarla iletişim kuran iki kardeş kadınların evlerinde yaptığı yazma, çorap, turık ve yön elbise gibi ürünleri alarak kendi dükkânlarında satıyor. Yıllardır uyguladıkları bu sistemle yüzlerce kadına maddi destek sunan iki kardeşten 60 yaşındaki Bedia Şimay, bu şekilde çevresindeki bütün kadınlara destek olduklarını ifade etti.   

Çarşının tek kadın esnafları

Kardeşlerden 55 yaşındaki Bedriye Tırak ve Bedia Şimay, çarşıda her sabah dükkanlarını birlikte açıyor. Yaz-kış demeden yıllardır çalışan iki kardeş aynı zamanda çarşının tek kadın esnafları. Sadece el işi ürünlerinin olduğu dükkânı 8 yıl önce açtıklarını belirten Bedia Şimay, 16 yıldır iş hayatında olduğunu en sonda da kendi işini yapmak için bu dükkanı açtıklarını söyledi. Kadın emeğine değer verme fikriyle başladıkları işte yüzlerce kadına ulaştıklarını ifade eden Bedia Şimay, dükkânlarına bölgedeki bütün illerdeki kadınlardan ürün geldiğini dile getirdi.

Kadınların el emeği

Dükkanındaki bütün ürünlerin kadınların emeğinden çıktığını belirten Bedia Şimay, şunları söyledi: “Midyat, Nusaybin, Batman, Siirt ve Urfa’daki kadınlar bizlere bu ürünleri yapıp gönderiyor, biz de satıyoruz. Onlarla iletişime geçip hem onlara kâr sağlıyoruz hem de kendimize. Hepsi kadınların yaptığı el emeği ürünler. Kim kendi yaptığı ürünleri buraya getirse yok demiyoruz hepsine kapımız açık. Onların getirdiği ürünleri alıp parça başı biz de kendi payımızı çıkarıyoruz. Şuanda bütün kadınların bizden haberi var. Bölgedeki kadınların çoğu bizimle iletişime geçiyor. Bazen biz onların yanına gidiyoruz. İsimlerini ve soy isimlerini alıyoruz ona göre onlara da paralarını veriyoruz.”

Çalışmak gurur verici

Ürünleri bittiğinde kadınlardan yeni ürünler sipariş eden Bedia Şimay, kadınlar olarak kendi paralarını kazanarak ailelerine bakmanın kendilerini gururlandırdığını kaydetti. Kendileri dahil yüzlerce kadının ekmek teknesi olan dükkânında başı dik bir şekilde çalıştığını ifade eden Bedia Şimay,  “İki kardeş 8 yıldır bu dükkânda çalışıyoruz. Eskiden kadınların çalışması herkesin gözünde ayıptı, ama şuan öyle bir şey yok. Kadınlar şimdi her işi yapıyor. Kadınların çalışmasının bir ayıbı yok, asıl ayıp elini bir insanın önünde açıp para istemektir. Çalışmak ayıp değil gurur verici. Elini açıp bir erkekten eşinden ya da oğlundan para istemek bana göre hiç güzel değil” sözlerini kullandı.

Kadınlara umut oluyoruz

Bu işi yaparak çevresindeki kadınlara hem örnek hem de destek olduğunu söyleyen Bedia Şimay’ın tek hedefi ise işini büyütmek: “Bugün buraya gelen ürünlerin hepsi kadınların umudu ve emeği ile bezeli. Biz de bunları satarak kadınlara daha fazla umut oluyoruz. Onlara paranız yoksa ellinizden ne geliyorsa evinizde ne yapıyorsanız getirin satayım diyorum. Bu şekilde onlar da çaresiz kalmıyor.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.