Yüzünü öpemedim!

  •  Hasta ve 28 yıllık tutsak oğlu Cebrail Vural'ın üç yıl aradan sonra görüşüne gidebilen annesi Nofa Vural, "O kadar zayıflamıştı ki öpemedim yüzünü. Gözleri bir çukur haline dönüşmüştü. Sadece nasıl olduğunu sorabildim ve ağladım. Çok hastaydı" dedi. 

Ağabeyi tutuklandığında henüz 5 yaşında olan Esma Vural, sesi telefonda kötü geldiği için 70 yaşındaki hasta annesinin ölüm pahasına gitmek istediğini belirterek, onu görünce sadece ağladığını söyledi.

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) son verilerine göre cezaevlerinde tespit edilen 605’i ağır olmak üzere en az bin 604 hasta tutuklu bulunuyor. Adli Tıp Kurumu (ATK) raporları nedeniyle tahliye edilmeyen hasta tutsaklar, ölüme terk ediliyor. Bunlardan biri de Tokat T Tipi Cezaevi’nde tutulan Cebrail Vural (48). Prostat, astım, bel kayması, boyun fıtığı ve KOAH gibi birçok kronik hastalığı bulunan Vural, 1994'te 20 yaşındayken tutuklandı ve müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 28 yıldır farklı cezaevlerinde tutulan Vural, 2 Nisan 2016'da Adli Tıp Kurumu’na (ATK) başvurdu. ATK, tahliye olmaması yönünde karar verdi.  

Cezaevinde birçok hastalığıyla yaşamaya çalışan Vural, 3 Ağustos'ta ailesi ile haftalık telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Vural’ın Urfa’nın Viranşehir ilçesinde yaşayan annesi Nofa Vural (70), koronovirüs salgını nedeniyle üç yıldır yüz yüze görüşemediği oğlunun sesinin kötü gelmesinden kaynaklı yüz yüze görüşmek için 4 Ağustos'ta Tokat’ın yolunu tuttu. Oğlu ile bir saat görüşmek için 24 saat otobüsle yol giden Nofa Vural ve annesine eşlik eden kızı Esma Vural, üç yıl aradan sonra yüz yüze yaptıkları görüşmeyi anlattı.  

MA'dan Emrullah Acar'a konuşan Nofa Vural, "Sadece bir saat görüştük. Kemikleri o kadar belirgin olmuştu ki saymak mümkün hale gelmişti. O kadar zayıflamıştı ki öpemedim yüzünü. Gözleri bir çukur haline dönüşmüştü. Onu gördüğümde ağladım. Sadece nasıl olduğunu sorabildim ve ağladım. Çok hastaydı. Hastalıklarından kaynaklı ayakkabı giyemiyor” dedi. 

Annem ölümü göze aldı

Ağabeyi tutuklandığında henüz 5 yaşında olan Esma Vural (33), şunları söyledi: “Sesi telefonda kötü geldiği için annem ölüm pahasına görmeye gitmek istedi. Onu otobüs ile götürdüm. Annem yolda kötü oldu. Başı ağrıyordu, halsizdi baygınlık geçirdi yolda. Bir saat görüş için ölümü göze aldı. Abim çok zayıflamıştı iskeleti görünüyordu. Onu görünce hem üzüldüm hem de korktum. Annem zaten onu görünce sadece ağladı. Hasta, ancak tedavisi yapılmıyor.”  

Adalet Bakanlığı İş Yurtları Kars Et Entegre Tesisinin 22 Temmuz 2022 tarihinde yapılan açılışında konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın, hasta tutuklular ile ilgili yeni düzenleme yapılacağını söylediğini; TCK 50’de (Kısa Süreli Hapis Cezasına Seçenek Yaptırımlar) yapılacak değişiklik ile hasta tutukluların tahliyesinin önünün açılacağını hatırlatan Vural, “Bizim beklentimiz herkesin yararlanması. Hasta olan herkes faydalansın. Abim 28 yıldır içerde tutuluyor. Orada çürüdü. Cezaevinde tedavileri mümkün olmuyorsa bıraksınlar biz evde tedavi edelim. Bu kadar tutulmaları yeterli değil mi? Şartlı tahliye edilebilirler. Annem 70 yaşında, ölmeden önce oğlunu yanında görmek istiyor”   URFA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.