Zafere yakışan kutlama

Wan

Wan

  • Karanlık bir tezgahla Wan Büyükşehir Belediyesi’ne çökme girişimini durduran halk, YSK’nin yanlışı düzeltmesinden sonra zaferini kutladı.

Cumhurbaşkanı başdanışmanı Mehmet Uçum ile Mehmet Ağar’ın AKP’ye emanet ettiği bir ekibin, işgüzarlığıyla kurgulanan kumpas, pusu ve ardından dayatılan gasp, halk iradesine çarpınca Yüksek Seçim Kurulu (YSK) da Ankara, Diyarbakır Adliyesi ve Van İl Seçim Kurulu ile AKP teşkilatının belediyeye çökme kararını iptal etti. Yüz binler, direnişin sonuç vermesini gece yarısına kadar kutladı.

Van İl Seçim Kurulu’nun kararına itirazı kabul eden YSK, Van İl Seçim Kurulu’nun 2/4/42024 tarihli ve 2024/25 sayılı kararının kaldırılmasına, mazbatanın Abdullah Zeydan’a verilmesine karar verilmiştir” dedi. YSK, kararı Van İl Seçim Kurulu Başkanlığına da gönderdi, gerekçeli kararı da dün yazdı.

Kutlamalar başladı

Kararın DEM Parti tarafından duyurulması üzerine iki gündür direnişte olan Wan’da bu kez kutlamalar başladı. On binlerce kişi, önce DEM Parti Wan İl binası önüne birçok koldan yürüdü.  Halk alana sığmayınca çevredeki tüm sokaklar dolup taştı. Akın akın caddelerden “Bijî berxwardana Wanê” sloganlarıyla İl binası önüne gelen kitlenin sayısı daha arttı. Bunun üzerine parti, seçim otobüsünü Cumhuriyet Caddesi’ne götürmeye karar verdi. Otobüsün ilerleyememesi nedeniyle 500 bini aşkın kişi Beşyol Meydanı’nda toplandı. Kitle buraya da sığmayınca bu kez seçim otobüsü Musa Anter Parkı’na gitti. Yüz binlerce kişi bu kez de yürüyerek parka doğru yola çıktı. Burada toplanan yüz binler, zafer sloganları attı.

 

 

Artık cesaret edemezler

Parti otobüsünde çalınan müziklerle tüm kent halaya durdu. Burada halka hitap eden Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Neslihan Şedal, “Bu başarı, bu direniş sizindir, kutlu olsun. Bu direnişten sonra kim cesaret edebilir irademizi gasp etmeye, kim cesaret edebilir kurumlarımızı gasp etmeye? Bir daha asla kimse bu iradeyi gasp etme cesaretini kendilerinde bulamayacaklar. Bu direniş sadece belediye kazanmak değildi. Bu direniş cezaevinde bulunan arkadaşlarımıza büyük bir hediyedir. Bu başarı aynı zamanda onların başarısıdır. Çok büyük direndik ve yarın sokaklarımızı kayyumun çöpünden temizleyeceğiz” dedi.

Haysiyetin yeri Wan

Ardından konuşan Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan, şunları söyledi: “Onurun, şerefin, haysiyetin yeri Wan. Ne mutlu bize ki sizin gibi onurlu bir halkın evlatlarıyız. Bu meydanda halkın iradesine çökmek isteyen akbabalara bir şey söylemiştik. Bizim halkımız onurunu, iradesini tüm saldırılara karşı korudu. Biz sizin onurunuzu bu akbabalara yedirmeyeceğimizi söyledik. Siz, tüm baskılara, tüm kirli ilişkilere rağmen Kürt halkının nasıl onura sahip olduğunu gösterdiniz. 14 belediyenin 14’ünü alarak tüm dünyaya mesajınızı verdiniz. Siz, akbabalara rağmen bugün zindanlarda 125 gündür açlık grevinde olan yoldaşlarımızın, Demirtaşların, Kışanakların, Yüksekdağların, Bekir Kayaların, Nazmi Gürlerin o dört duvar arasındaki özgürlük umutlarını dirilttiniz. Artık kimse sizin iradenizi gasp etmeye aklından bile geçiremeyecek. Onurlu direnişinizi selamlıyor, teşekkür ediyoruz. Artık hizmet zamanıdır.”

 

 

Ne kadar teşekkür etsek azdır

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eşbaşkanı Tülay Hatimoğulları da şöyle konuştu: “Biz Türkiye’deki bütün demokrasi güçleri, bütün halklar, demokratik bir ülkeyi özleyenler olarak Van halkına, sizlere verdiğiniz mücadeleden dolayı ne kadar teşekkür etsek azdır. YSK, bugün çok önemli bir hatadan geri döndü. Onu bu hatadan siz değerli Van halkı iradenizle döndürdünüz. Sağolun, var olun. Şimdi hep beraber ilçe ilçe, mahalle mahalle kazandığımız bütün belediyelerde kendimizi ve kentimizi yeniden kurmak üzere yolumuz açık olsun.”

Bizleri onure ettiniz

DEM Parti Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan ise şunları ifade etti: “Bugün Van’dan bugünleri yaratan, bugünler için emek veren şu anda cezaevinde olan Bekir Kaya’ya, Nazmi Gür’e binlerce selam gönderiyoruz. Onların mücadelesinin boşa gitmediğini, Van halkının iradesinin yanında olduğunu bir kez daha kanıtlayarak bizleri onure ettiniz. Mutlu ettiniz. Birlikteyiz, beraberiz. Bizler hep birlikte sözümüzde durdukça böylesine güçlü, onurlu bir şekilde baskılara karşı durdukça emin olun Van, biz kazanacağız, halklarımız, demokrasi ve özgürlük kazanacaktır. Tekrar dosta düşmana örnek olan bu duruşunuz karşısında saygıyla eğiliyorum.”

Wan’daki kutlamalar, geç saatlere kadar devam etti. WAN

 

* * *

Zeydan’dan teşekkür mesajı

Wan'daki direniş sonrası mazbatası verilen Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Abdullah Zeydan, sanal medya hesabından tüm kesimlere teşekkür mesajı yayımladı. Zeydan’ın mesajı şöyle: "Öncelikle iradesine görkemli bir şekilde sahip çıkan onurlu halkımıza, Eşbaşkanlarımıza, Leyla Zana, Ahmet Türk, Başak Demirtaş, vekillerimiz ve tüm partili yoldaşlarımıza, büyük dayanışma gösteren Sayın Demirtaş ve Sayın Mızraklı şahsında zindanlardaki tüm siyasi tutsaklara, adaleti, hukuku, demokrasiyi savunan bütün Türkiye halklarına, basın emekçilerine, en solundan en sağına hukukun ve adaletin yanında duran tüm siyasi parti liderleri, STK temsilcileri ve dayanışma gösteren herkese şükranlarımızı sunarız. Adaleti ve hukuku esas alan YSK kararı tüm alanlarda hukukun üstünlüğünün tesis edilmesi, toplumsal barışın sağlanması umutlarını ve birlikte onurlu özgür yaşam iradesini daha da güçlendirmiştir. Artık hizmet zamanıdır. Halkımıza layık hizmetler üreteceğimizden kimsenin şüphesi olmasın.”

 

* * *

Bekir Kaya zaferi kutladı

Wan Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Bekir Kaya, cezaevinden gönderdiği mesajla Wanlıların zaferini kutlayarak, "Wan halkı bu direnişiyle Türkiye siyasetine yeni bir yön vermiş, direnen halklar için umut olmuştur” dedi. 

Türk İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alındıktan sonra yerine kayyum atanan ve 18 Kasım 2016’da tutuklanan Wan Büyükşehir Belediyesi eski Eşbaşkanı Bekir Kaya, kentteki seçim darbesine karşı ortaya konan direnişe dair mesaj gönderdi. Silivri Cezaevi'nde rehin tutulanKaya, Wan’da 14 belediyenin tamamının kazanılmasının tarihi bir başarı olduğunu vurguladı. Kaya, “Bize yaşattığınız onurun önünde saygıyla eğiliyorum. Size hizmet etmenin onurunu yaşayan bir belediye eşbaşkanı olarak 31 Mart seçimlerinde ortaya koyduğunuz iradeyi milyon kere selamlıyorum. 31 Mart’ta hiçbir kentin ulaşamayacağı bir başarı yakalayarak dost düşman herkese Kürt halkının irade beyanının bir kez daha kanıtladınız. Ahlaki, insani ve vicdani tüm değerlerini yitirmişlerin sinsi oyunları Wan halkının direnişi karşısında çökmüş, tarihin çöp sepetine gönderilmiştir.  Bilinmeli ki artık hiçbir güç sizin iradenizi gasp etmeye yeltenemeyecektir” dedi.

Tarihi bir ders verdiniz

Kaya'nın mesajının devamında şu ifadelere yer verildi: "İki gün boyunca sokaklarda tüm ihtişamınızla; iradenize sahip çıktığınız için hepinize sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Wan halkımız, hem kayyımcı zihniyete, hem akbabalar gibi beklenti içerisinde olanlara tarihi bir ders vermiştir. Wan halkı bu direnişiyle Türkiye siyasetine de yeni bir yön vermiş, tüm direnen halklar için umut olmuştur. Zaferiniz kutlu olsun. Bu zafer için emek veren, mücadele eden, alın teri döken, gece gündüz demeden bu umudu yaratanlara selam olsun. Bu zafer; gençlerin, kadınların, direnenlerin zaferidir. Şimdi artık eşbaşkanlarımızın siz onurlu halkımıza hizmet etme zamanıdır. Bizi umut dolu bir sabaha uyandırdığınız için hepinize minnet duyuyor, güzel günlerde buluşmanın heyecanını yaşıyorum. Bijî berxwedana Wanê.”

 

* * *

Wan’da 350’ye yakın gözaltı

Wan’da iki gün boyunca yaşanan protestolarda 350’ye yakın kişi gözaltına alındı. 

AKP’nin seçim darbesine karşı Wan’da iki gün boyunca binlerce kişi sokağa dökülerek yaşanan haksızlığı protesto etti. Protestoların iki gününde polislerin saldırısı sonucu 400’den fazla kişi yaralanırken, 350’den fazla kişi ise gözaltına alındı. Van Emniyet Müdürlüğü ve karakolların neredeyse tamamı gözaltılarla dolarken, iki gündür gözaltına alınların ifadeleri, dün alınmaya başlandı. dün sabah saatlerinde 60 kişi, “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi, 26 kişi hakkında tutuklama kararı verildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.