Zan Times, Afgan kadınların sesi

Kadın Haberleri —

  • Kadınlar, Taliban’ın Afganistan’da yönetimi ele geçirmesinin ardından seslerini dünyaya duyurmak için yollar arıyor. ‘Zan Times’ adlı online dergi de bu yollardan biri. Ağustos 2022’de yayın hayatına başlayan derginin amacı Afganistan’daki kadın ve kız çocuklarının sesi olmak.

Derginin kurucusu gazeteci Zehra Nadir, 34 yaşında ve Kanada’da yaşıyor. York Üniversitesi'nde toplumsal cinsiyet çalışmaları alanında doktora yapmak için Kâbil'den Toronto'ya uçtuğunda Taliban henüz iktidarda değildi.

Nadir, ülkeden ayrılmadan önce Afganistan'da gazeteci olarak çalıştı. New York Times'ın da arasında bulunduğu uluslararası basın kuruluşları için muhabirlik yaptı. Taliban'ın iktidara gelmesinden bu yana işlerini kaybeden ya da hayatlarından endişe ettikleri için ülkeyi terk etmek zorunda kalan meslektaşlarıyla hâlâ iletişim halinde.

DW Türkçe’ye konuşan Nadir, bu iletişim ağını, derginin içeriğinin hazırlanmasında kullandığını belirtiyor:

"Dergimiz Zan Times için Afgan kadın gazeteciler, Farsça ve İngilizce haber yapmak üzere ülke içinde ve dışında çalışıyorlar. Sahadaki bilgiler, Afganistan'daki küçük bir grup kadın gazeteci tarafından toplanıyor. Büyük tehlike altında çalışıyorlar ve Taliban'ın duymak istemediği konularla ilgili haber yapıyorlar: Afganistan'da LGBTİ+'lar, insan hakları; aile içi şiddet ya da çocuk evlilikleri. Anlatacak çok şey var. Çok fazla adaletsizlik söz konusu." KABİL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.