10 insani kriz
Toplum/Yaşam Haberleri —

Angola / foto: AFP
- Angola’da 2.2 milyon insan yiyecek bulamıyor, Madagaskar’da nüfusun %80’i yoksulluk içinde, Orta Afrika Cumhuriyeti’nde her beş kişiden biri yerinden edilmiş durumda, Burundi’de çocukların %52’si kronik olarak yetersiz besleniyor, Zambiya son 40 yılın en kötü kurak günlerini yaşıyor.
Zenginler varlıklarına güç eklerken, bir taraftan da küresel güneydeki yoksulluk ve sefalet hakkında hiç konuşulmuyor. CARE, kadın ve kız çocuklarının yanında çalışarak küresel yoksulluk ve dünya açlığıyla mücadele eden uluslararası bir insani yardım kuruluşu. CARE, 2024 yılında basında neredeyse hiç bahsi geçmeyen 10 insani kriz listesini paylaştı.
CARE’in yayınladığı raporda; Angola, Mozambik ve Nijer gibi ülkelerdeki çatışmalar, açlık krizleri ve aşırı hava olaylarından etkilenenlerin yaşamları üzerinde büyük bir etkiye sahip olsa da, acil durumlar büyük ölçüde küresel dikkatten kaçıyor.
Angola: 2.2 milyon insan yiyecek bulamıyor
Üç yıl üst üste, Angola, en az bildirilen 10 insani kriz listesinin başında yer alıyor. Güney Afrika'nın son 40 yıldaki en kötü kuraklığı, 2.2 milyon insanı yeterince yiyecek bulmakta zorlanır hale getirdi.
Orta Afrika Cumhuriyeti: Şiddetli çatışmalar
Orta Afrika Cumhuriyeti, 10 yılı aşkın bir süredir şiddetli çatışmalardan muzdarip ve bu durum yerinden edilmeler ile temel ihtiyaç maddelerinde ciddi eksikliklere yol açtı. Her beş kişiden biri yerinden edilmiş durumda.
Madagaskar: Nüfusun %80’ni yoksul
Madagaskar, muhteşem doğal güzelliğine rağmen, halk için hayat hiç de cennet gibi değil. Ülke, uzun süren kuraklıklar ve şiddetli kasırgalardan muzdarip. Nüfusun %80’inden fazlası yoksulluk içinde yaşıyor.
Burkina Faso: 6.3 milyon insan yardıma muhtaç
Burkina Faso’da halk, devam eden kanlı bir çatışmanın ortasında sık sık çapraz ateşler arasında kalıyor. Birleşmiş Milletler tahminlerine göre, 6.3 milyon insan, insani yardıma muhtaç durumda ve bu sayı 2019’dan bu yana %660’dan fazla arttı.
Burundi: Çocukların %52’si beslenemiyor
Burundi’de ise şiddet ve doğal afetlerin birleşimi, kitlesel yerinden edilmeler ve yaygın açlığa yol açtı. Beş yaş altı çocukların %52’si kronik olarak yetersiz besleniyor.
Mozambik: Kasırgalar, kuraklık
Mozambik’te devam eden çatışmalar birçok kişiyi kaçmaya zorladı. Kasırgalar ve kuraklıklar, özellikle çocuklar ve hamile kadınlar için gıda durumunu daha da kötüleştirdi. 2.8 milyon insan yeterince yiyecek bulamıyor.
Kamerun: 1 milyon insan yerinden edildi
Kamerun’da ise şiddet, 1 milyon insanı yerinden etti. Ayrıca komşu ülkelerden gelen 489 bin mülteci ve sığınmacı bulunuyor. Sel, kuraklık ve aşırı sıcaklık gibi iklim değişikliği etkileri; çiftçilerin, çobanların ve balıkçıların geçim kaynaklarını tehdit ederken, nüfusun %60’ı temiz sudan yoksun.
Malavi: Tarım alanları tahrip oldu
Malavi’de 2024 yılında, tarım alanlarının %44’ü aşırı hava koşulları nedeniyle tahrip oldu. Hükümet, Mart 2024’te ulusal acil durum ilan etti çünkü nüfusun %40’a yakını ciddi gıda güvensizliği yaşıyor.
Zambiya: 40 yılın en kötü kurak günleri
2024 yılında Zambiya, son 40 yılın en kötü kuraklıklarından birini yaşadı ve 9.8 milyon insan etkilendi. Yılın başındaki yoğun yağışları uzun bir kuraklık dönemi izledi. Bu durum, elektrik üretiminin hidroelektrik santrallere bağımlı olması nedeniyle bir enerji krizine yol açtı.
Nijer: Açlık, iklim krizi
Şiddetle sarsılan Sahel bölgesinde yer alan Nijer; yoksulluk, açlık, iklim değişikliği ve istikrarsızlıkla mücadele ediyor. Nüfusun yarısından fazlası yoksulluk içinde yaşıyor. Sel ve kuraklık gibi iklim krizleri, gelir kaynağı olarak tarıma bağımlı olan halkın %80’inin geçim kaynaklarını tehdit ediyor.
Evet, bu krizlerin hiçbirini duymadınız, çünkü medya yazmadı. HABER MERKEZİ