Zeynep Ana partisini tanıyor

Kadın Haberleri —

Zeynep Çam

Zeynep Çam

  • Yeşil Sol Parti’ye oy verme çağrısı yapan 109 yaşındaki seçmen Zeynep Çam, "Partimi tanıyorum, ağacın altına mührümü vuracağım" dedi.

Seçimler yaklaştıkça heyecanlandığını söyleyen 109 yaşındaki Zeynep Çam, şunları vurguladı: “Kürtlüğüm, imanım, şerefim için her seçimde partimi bayraklarıyla karşıladım. Bu yaşlı halimle Newroz’a giderken biri bana ‘teyze düşeceksin’ dedi. Onlara, ‘Kürtler düşmez’ dedim. Newroz alanına girdim, halay çektim.”

Meclis’e 100 milletvekili gönderme hedefiyle seçim kampanyasını sürdüren Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), Xerpêt'te (Elazığ) renkliliğiyle 7’den 70’e seçmeni heyecanlandırıyor. En büyük heyecanı da asırlık ömrüne sayısız tanıklık sığdıran 109 yaşındaki Zeynep Çam yaşıyor. Kimliği 10 yaşında çıkarılan Çam, resmi kayıtlara 1924 doğumlu kaydedilir. Çam’ın, 1990'da devlet baskıları sonucu göç etmek zorunda kaldığı Maden’e bağlı Şaman köyü de tamamen boşaltıldı. Kentte Kürtler için kutlanan hiçbir özel günü kaçırmayan Çam, her yıl Newroz kutlamalarında da yerini alıyor. Merkeze bağlı Yedi Göze köyünde yaşayan Çam, MA'dan Şirvan Çil'e konuştu. 14 Mayıs seçimlerinde Yeşil Sol Parti’ye oy vereceğini belirterek, nedenlerini sıraladı. 

Görmediğim torunlarım için de

"Kürt olduğum için oyum Yeşil Sol Parti’ye. Kürtler nereye, ben oraya” diyen Çam, çocukluğundan bu yana yaşamının mücadele ve emekle geçtiğini ifade ederek, birçok Kürt devrimcisi ile de tanıştığını söyledi. Çam’ın 50 torunu var, torunlarının isimlerinin çoğu Kürtçe. Karakoçanlı olan Mazlum Doğan’dan dolayı Çam’ın bir torununun adı da Mazlum. Baskılar nedeniyle ülke dışına çıkmak zorunda kalan torunlarının özlemiyle yaşayan Çam, torunları için de sandığa gideceğini belirterek, “Göremediğim torunlarım için de oyum Yeşil Sol Parti’ye ve Kürtlere” şeklinde konuştu. 

Kürtlüğüm, imanım, şerefim

Seçimler yaklaştıkça heyecanlandığını ifade eden Çam, şöyle devam etti: “Kürtlüğüm, imanım, şerefim için her seçimde partimi bayraklarıyla karşıladım. Eskiden beri Kürtler için önemli günlerde alanlarda oldum. Keyif ve coşkuyla Newroz’a giderdim. Seçimlerde de partimiz geldi mi, bayraklarımızı alıp gelenleri karşılamaya giderdim. Bu yaşlı halimle Newroz’a gidecektim. Orada biri bana ‘teyze düşeceksin’ dedi. Onlara, ‘Kürtler düşmez’ dedim. Newroz alanına girdim, halay çektim” ifadelerini kullandı. 

Mührünüzü ağaca vurun, meyvesini yiyelim

“Yeşil Sol Parti’nin amblemini tanıyor musun?” sorusuna Çam, “Ağaç olmazsa bilmem ama partimi ağacıyla tanıyorum” diye belirtti. Çam, şöyle devam etti: “Seçim günü gidip kağıtta (pusulada) ağacın altına 'evet' mührünü vurup, zarfı sandığa atıp, geleceğim. Önceki seçimde oy kullanmaktan dönerken, yolda biri bana ‘ne yaptın?’ diye sormuştu. Ben de gidip ağacın altına mührümü vurdum, meyvemi yiyip geldim dedim, yine aynısını yapacağım. Ağaca mührümü vurup meyvesini yiyeceğiz. Mührünüzü ağaca vurun, meyvesini yiyelim.”

Kürt olduğu için hapse attılar

Yaşından dolayı artık sokağa çıkıp partisine destek olamamanın üzüntüsünü yaşayan Çam, “Selahattin Demirtaş'ı Kürt olduğu için hapse attılar. Onlar Kürtlerin güçlü olmasını istemiyor, hep ezmek, öldürmek istiyorlar. Bu nedenle hapse atıyorlar. Benim torunumu da tutukladılar, hapisten çıktıktan sonra buralardan gitti. Torunuma da köyüme de hasret kaldım, bunlar için oy kullanacağım” dedi. ELAZIĞ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.