Zilan Manifestodur

Kadın Haberleri —

Zeynep Kınacı (Zilan)

Zeynep Kınacı (Zilan)

  • PAJK Koordinasyonu, PKK gerillası Zeynep Kınacı’yı (Zilan) fedai eyleminin 26. yıldönümünde anarak, Kınacı’nın “Devrimci kadın duruşunun manifestosu” olduğunu kaydetti.

PAJK Koordinasyonu, PKK gerillası Zeynep Kınacı’yı (Zilan) fedai eyleminin 26. yıldönümünde andı. Koordinasyon, 30 Haziran 1996 yılında Dersim’de Türk ordusuna karşı fedai eylemini gerçekleştiren Zeynep Kınacı’nın, devrimci kadın duruşunun manifestosu olduğunu belirtti.

‘Fedai çizgimizin öncü komutanı’

Kürdistan Özgürlük Hareketi’nin tarihsel değişimlere yol açan büyük devrimci öncüler yarattığını açıklayan PAJK Koordinasyonu, “Sevgi ve saygıyla anıyoruz” dediği Zeynep Kınacı için şunları belirtti: “Sömürgeci Türk devleti, Önderliğimize karşı 6 Mayıs 1996’da gerçekleştirdiği suikast ile uyguladığı soykırım siyasetini tamamlamak istemişti. Zilan yoldaş, Önder Apo’ya karşı gerçekleştirilen saldırıyla tehlikenin büyüklüğünü erkenden fark ederek derin bir tarihsel çözümleme ve yüksek ön görüyle sürece yön veren tavrını netleştirmiştir.”

Kınacı için, “Fedai çizgimizin öncü komutanı olmuştur” diyen PAJK Koordinasyonu, “Önderliğimizin hedeflendiği bir dönemde, 30 Haziran’da Dersim’de TC. devletinin ‘Kürdü bitirdik’ dediği bir yerde, bedenindeki her zerreyi örgütleyerek tek başına bir ordu gücüne dönüşerek faşizmin beyninde patlamıştır” diye kaydetti. 

‘Besê ve Zarifeler gibi direnişe can verdi’

Dersim’de gerillacılık yapan Kınacı’nın, Kürdistan tarihini iliklerine kadar hissettiğini ifade eden Koordinasyon, “Besê ve Zarifeler gibi direnişe yeniden can vermiştir” dedi. 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın, “Zilan, önünde eğilmesi gereken bir tanrıçadır” sözünü hatırlatan Koordinasyon, Zeynep Kınacı’ın Kadın Özgürlük Mücadelesi’nde ve gerilla savaşında yeni bir dönem başlangıcı olduğuna dikkat çekti.

‘Kadın Kurtuluş İdeolojisi’nin somut uygulayıcısı’

PAJK Koordinasyonu, Kınacı’nın kadın ordulaşmasının kurumlaşmasında ve partileşmesinde de yol gösterici olduğunu belirterek, “Gerçekleştirdiği eylemi ile, kadın özgürlük tutkusunun, yurtseverliğin, toprağına derin bağlılığın, sömürgeciliğe duyulan öfkenin ve devrimci kadın duruşunun manifestosu olmuştur. Düşüncesi ve eylemiyle Kadın Kurtuluş İdeolojisi’nin ilk somutlaşan ifadesi ve pratik uygulayıcısı olmuştur” dedi.

‘YJA-STAR, Zilanların ardılıdır’

“Bugün Zilan çizgisinde mücadele yürüten Kürt kadını, egemen uygarlıkla tarihsel bir hesaplaşma içindedir” tespitini yapan PAJK Koordinasyonu “Zilan yoldaşın aydınlattığı tarihsel yolda şu an Bakurê Kurdistan’da, Zap, Avaşin ve Metina’da destansı direniş sergileyen PAJK militanları Apocu ruhla, Zilan çizgisini temsil etmektedir. Kürdistan dağlarının doruklarında yüksek fedai duruşla sömürgeciliğe karşı amansız bir savaş verilmektedir. Açığa çıkan fedai direniş, Zilan yoldaşın ideolojik bilinç ve taktik derinlikle düşmanı bozguna uğratan yaratıcı tarzının dönem gerillacılığında zirve yapmasıdır.

Kürdistan’ın işgaline ve soykırım politikalarına karşı en önde savaşan cesur kadın özgürlük savaşçılarının gösterdikleri emsalsiz direniş bu gerçeğin ifadesidir. Yiğitçe savaşan, düşmana kök söktüren YJA STAR gerillaları büyük bir devrimci coşkuyla Zilanların ardılları olduklarını her an göstermektedirler” diye ifade etti.

‘İzinde yürümek görevimiz’

‘Zilan çizgisinde ordulaşan kadının özgürlüğün teminatı’ olduğunu dile getiren PAJK Koordinasyonu, “Tarihe mal olmuş kişilik, duruş ve eylemler nadidedir ve biriciktir. Ölçü oluşturan, ilke belirleyendir. Onları doğru anlamak, temsil ettikleri değerleri, özgürlük anlayışlarını ve gerçeklerini bilince çıkarıp, yaşamsallaştırmak, onların izinde yürümek bizlerin temel görevidir” diye belirtti.

‘6 Mayıs komplosu tamamlanmak isteniyor’

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kadın özgürlüğünü merkezine alan paradigmasının dünya dengelerini sarstığını kaydeden Koordinasyon, “Partileşen, öz savunma gücüne kavuşan ve demokratik ulus perspektifiyle sistemleşen bu  hakikati karşısında düşman, tekrar tekrar yenilmenin, hezimete uğramanın büyük irade kırılmasını yaşamakta ve gittikçe daha fazla barbarlaşmaktadır. Bunun için İmralı’daki tecrit derinleştirilmekte ve İmralı savaşın merkezine dönüştürülmektedir. Böylelikle Önderliğimize karşı 6 Mayıs 1996’da gerçekleştirilen saldırıyla startı verilen uluslararası komplo tamamlanmak istenmektedir” tespitini yaptı.

Önder Apo’nun özgürlüğünü sağlamada kararlıyız

Son olarak, “Mücadelemizi kadınların ve halkların özgürlük zaferiyle taçlandıracağımızın sözünü yineliyoruz" diyen PAJK Koordinasyonu, “Kürdistan Özgür Kadın Partisi (PAJK) olarak 2022 baharında büyük bir coşkuyla ve Zilanların fedai ruhuyla karşıladığımız 50. Önderlik yılını, Zilan kararlılığıyla faşizmi bozguna uğratarak Önder Apo’nun fizik özgürlüğünü sağlamanın yılına dönüştürme kararlılığındayız. Zilan yoldaşın fedai çizgisinde savaşan Kürt kadınları nasıl ki 96’da düşmanın beyninde patlayarak yeni bir dönem başlattıysa, insanlığı DAİŞ faşizminden koruduysa bugün de TC faşizmine, erkek egemenliğinin en katliamcı rejimine karşı insanlığı korumanın mücadelesini zafere taşıyacaktır” dedi.

ANF  

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.