Zilan’ın tek isteği Kürtçe müzik

Kültür/Sanat Haberleri —

Zilan Sevinç

Zilan Sevinç

  • Cizre'de, sokağa çıkma yasaklarında kapatılan Mem û Zin Kültür ve Sanat Merkezi’nde eğitim gören Zilan Sevinç, Kürtçe müzik eğitimi almak istediğini belirterek, kentte bir kültür merkezin açılmasını istedi.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde, 2004 yılında açılan Mem û Zin Kültür ve Sanat Merkezi (MZKSM), 2015’de ilan edilen sokağa çıkma yasaklarında uzun bir süre kapalı kaldı. Yasakların kalkmasının ardından baskın yapılan ve açılışı engellenen MZKSM, bir süre sonra mülk sahibi tarafından yıkıldı. 

 

Binlerce öğrencinin yetiştiği, Şırnak’ta yaşayan çocuklara ve gençlere erbane, bağlama, gitar, halay eğitimi veren merkezin yıkılmasıyla birçok öğrencinin eğitimi de yarım kaldı. Müzik eğitimini yarım bırakmak zorunda kalan öğrencilerden biri de 17 yaşındaki Zilan Sevinç oldu. 

 

İdil ilçesine bağlı Danêr köyünde, henüz 5 yaşındayken MZKSM’nin çocuk korusuna giderek müzik eğitimi gören Sevinç, 2015 yılında ilan edilen sokağa çıkma yasaklarıyla birlikte kapatılan merkeze bir daha gidemedi. Müzik eğitimi yarım kalan Sevinç, Kürtçe müziğe duyduğu aşkla yoluna devam etti. Tüm imkansızlıklara rağmen müzik alanında kendini geliştiren Sevinç, o süreci şu sözlerle anlattı: “Üzerinde yemek yediğimiz tepsilere (sînî) vurarak erbane çaldım. Cizre'de yasak ilan edildikten sonra köyde çobanlık yaptım. Çobanlık yaparken sürekli açık alanda şarkı söylüyordum. Böylelikle sesimi duyma ve tanıma fırsatım da oldu. Sesimle tanıştıktan sonra erbane öğrenmeye başladım.” 

 

Kültür merkezi açılırsa

Kültür merkezinin kapatılmasının ardından kısıtlı imkanlarla Kürtçe müzik yapmayı öğrendiğini belirten Sevinç, anadilde müzik yapmak istediğini söyledi. Sevinç, okuduğu okulda yapılan bir müzik yarışmasına Kürtçe bir şarkı söyleyerek katılmak istediğini, ancak kabul edilmediğini söylüyor. 

Kürtçe müzik söylemeye devam edeceğini ifade eden Sevinç, “Müziği bırakmayı hiç düşünmedim. Anadilimde şarkı söyleme isteğim arttı. Anadilimizde şarkı söylememize izin verilmiyor. Tek isteğim bu kentte Kürtçe müzik eğitimi veren bir merkezin açılması. Eğer açılırsa gidip ilk Kürtçe şarkı söyleyecek ve müzik eğitimi alacak olan ben olacağım" dedi. ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.