Zulme meydan okuyan kadın: Simanperi Akyıldız

Kadın Haberleri —

.

.

  • Gözaltı, hakaret, darp onu mücadelesinden vazgeçiremedi, beyaz tülbendiyle her alanda barışı dillendirdi. “Biz barış anneleriyiz, Ne yaparsanız yapın, biz alanlarda olmaya devam edeceğiz” demişti. 

 HABER MERKEZİ

Türkiye'de Kürt sorununun derinleştiği 1990'lı yıllarda toplumun birçok kesimi gibi anneler de örgütlenmeye başladı. Köy boşaltmalar, işkence, tutuklama, kayıplar, çatışmalarda yaşamlarını yitirenlerin bedenlerine yapılan işkenceler arttıkça anneler sokaklara çıktı. Beyaz tülbentleriyle her alanda sözlerini söyleyen anneler, kimi zaman eylem yaptı, kimi zaman ellerinde çocuklarının fotoğrafıyla meydanlarda oturdu, kimi zaman çatışma alanlarına giderek canlı kalkan oldu. Barış Anneleri İnisiyatifi kimi kentlerde ise Barış Anneleri Meclisi olarak örgütlenerek, savaşa karşı özgürlük mücadelesini büyüttü. Bu annelerden biri de Simanperi Akyıldız. Yaşamı baskılara karşı mücadeleye eşdeğer olan Akyıldız, yakalandığı koronavirüs (Covid-19) nedeniyle tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. 1955 yılında dünyaya gelen Akyıldız, devletin baskıları nedeniyle Bitlis’in Tatvan ilçesinden 1993 yılında ailesiyle birlikte İstanbul’a göç etti. Akyıldız, göç etmek zorunda kalsa da mücadelesinden vazgeçmedi. 

Açlık grevlerine ses oldu

Akyıldız, 2018’de DTK Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğünde PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması talebiyle başlatılan açlık grevinde destek olmak için beyaz tülbentiyle cezaevlerinin önünden ayrılmayan annelerden biriydi. 2 çocuğu cezaevinde olan Akyıldız, bu süreçte cezaevi önüne giderek hem çocuklarına hem de diğer tutuklulara moral kaynağı olmaya gayret etti.
 
Saldırılara meydan okudu
 
Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuklu kızı Leyla Akyıldız’ın diş ağrısı nedeniyle götürüldüğü İstanbul Okmeydanı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde kelepçeli muayeneyi kabul etmediği için darp edilmesi sonrası 22 Ocak 2019’da Mezopotamya Ajansı’na yaptığı açıklamalarda, “Devlet bize ne kadar saldırırsa saldırsın, ister işkence etsin, ister dövsün; biz korkmuyoruz. Bu mücadeleyi bırakmıyoruz. Benim kızımı dövmüş diye bu mücadeleyi bırakacak mıyız? Tabii ki hayır” sözleriyle direniş kararlılığını bir kez daha yinelemişti.
 
Kararlılıkla
 
Cezaevlerinde açlık grevleri devam ederken 4 Mayıs 2019 Bakırköy Cezaevi önünde gerçekleştirilen destek eyleminde darp edilerek gözaltına alındı. Darp edilirken gözlüğü düşen Akyıldız, polisler tarafından yerlerde sürüklendi ancak yine geri adım atmadı.

Cezaevine çocuğuyla görüşme yapmaya gittiği sırada da ihlallere karşı sesini yükselten Akyıldız, Jinnews'e verdiği röportajda, “Kızımın elleri, kolları, yüzü çizik içindeydi. Yüzünde morluklar vardı. Gördüklerim karşısında şok oldum. Zaten dört duvar arasına almışsınız, cezalandırmışsınız. Üstüne bir de şiddet uyguluyorsunuz. Zulmün sonu yoktur. Sadece Kürt olduğumuz için bu hakaretlere maruz kalıyoruz. Çocuklarımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz” diye konuşmuştu.


 'Ne yapsanız da buradayız’
 
Akyıldız, cezaevi önünde başlatılan eylemde polise, “Dünya hepimize yetecek kadar büyük. Biz anneyiz, bize niye bu kadar baskı yapıyorsunuz? Bizim çocuklarımız açlık grevinde ve ciğerimiz yanıyor. Biz buraya pikniğe değil, çocuklarımız için geldik. Ne yaparsanız yapın, biz burada olmaya devam edeceğiz. Biz barış anneleriyiz, alanlarda olmaya devam edeceğiz" dediğini aktarmıştı.
 
‘Vatan özlemiyle doluydu’
 
Vefat eden annesini MA’ya anlatan Rahmi Akyıldız, köy yakmalar, baskılar, tutuklamalar ve katliamlar nedeniyle İstanbul’a geldiklerini ifade ederek, annesi için “Vatan sözü geçtiğinde yüreği taşardı” dedi. Annesinin defalarca gözaltına alınmasına rağmen mücadeleden hiçbir zaman vazgeçmediğini belirten Akyıldız, “Yaşamını yitirdiği güne kadar da tüm konuşmaları, sözleri, hayal ve rüyaları vatan ve özgürlük mücadele üzerineydi. Çok mücadele etti. Biz genç olmamıza rağmen bizden daha atikti. Kendini çok geliştirmişti. Tüm yaşamı özgürlük mücadelesi ve vatan özlemiyle doluydu” diye anlattı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.