Bu vahşetten çıkmak mümkün

Forum Haberleri —

Ukrayna'daki savaş

Ukrayna'daki savaş

  • Kurtuluş egemenlik ve sermaye için yeni soykırım savaşları peşinde olmak değil, Önder Öcalan’ın dehası olan Rojava modelini ivedilikle her yerde uygulamaktan geçiyor.

ALİ AKTAŞ

Ukrayna-Rusya savaşı özünde ABD-NATO ve Rusya savaşıdır. Hatta genelde Batı ve Doğu yani Avrupa ve Asya savaşıdır. Yerel ve bölgesel çapta süren vekâlet savaşları kıtalar savaşına tırmandı ve bu da yeni bir süreci, yani küresel aşamayı işaret ediyor. 
Önder Öcalan’ın esir alınmasıyla başlayan ve ABD’nin Irak’ı işgaliyle tırmanan, NATO’nun Yugoslavya’ya saldırıp parçalaması ve yine hepsinin Afganistan, Libya, Suriye ve Yemen’e girmesiyle süren bu savaş şimdi de Ukrayna üzerinden kıtlaşıyor ve küreselleşiyor. Yerel ve bölgesel çapta yaşanan savaşlar barışa evrilmiyorsa bir süre sonra haliyle küreselleşecektir.

Bugün Rusya Ukrayna’yı işgale kalkarken, mevcut dünya durumu önceki dünya savaşlarından daha iyi değil. Ortadoğu’ya saldıran ABD- NATO barış sağlamış değil. Yine Yugoslavya’ya saldırıp yıkan bu güçler Balkanlar'da sorunları çözmüş de değil. Kafkaslar ve Orta Asya’da da sorunlar çözülmüş değil. Kapitalist güç ve devletlerin kendi aralarında giderek ağırlaşan ve savaş dışında çözülmesi mümkün olmayan derin egemenlik, ekonomik ve siyasal sorunları var. Bugün yaşanan ve yarın yaşanacak savaşlarda da böyledir ve böyle olacaktır.

Kaldı ki bugünkü savaşlar nükleer silahlar nedeniyle daha da yıkıcı ve tahripkâr olacaktır. Hiç kimse bu silahların kullanılmayacağını garantileyemez. ABD Japonya’ya atom bombası atarken ve Türkiye Kürtlere karşı kimyasal silah kullanırken engelleyen mi vardı? 
I. Dünya savaşı öncesi gelişen ve güçlenen Almanya, dünyadan pay isterken kapitalist-emperyalist mantık içinde çok mu haksızdı? Bugün kendini biraz toparlamış ve güçlenmiş olan Rusya aynı şekilde ABD, NATO ve Batı’ya karşı dünya payını isterken çok mu haksız? Tabii ki hayır! Zira güçlenen ve egemenlik peşinde koşan her hegemonik gücün mantığı böyle işliyor. 
Bir NATO ülkesi olan Türkiye’nin Kürtleri soykırımdan geçirmesi karşısında sırf “endişeliyiz” diyenler ve her daim destek olanlar, bugün Ukrayna’da olanlar için gözyaşı döküyor ve barıştan söz ediyorlarsa bilin ki onlar da Erdoğan ve Bahçeli gibi Kürt katili, suçlu ve insanlığın yüzkarasıdırlar.

Hele şu Ukrayna için ağlayan ve barışçı geçinenlere de bir bakalım! İçinde Tayip ve Emine Erdoğan, Bahçeli, Perinçek, H. Akar ve Soylu bile var! Vasıf’ı devlet başkanı veya bakan, sanatçı veya siyasetçi, ekonomist veya akademisyen, uzman veya kanat önderi, işçi veya köylü, faşist veya solcu, asker veya sivil, İslamcı veya Kemalist, kısaca ne denirse densin hepsinin ortak yanı devlet yanlısı ve Kürt katili olmaktır. Her gün Kürt avına çıkıp ekranlarda Kürt öldürmekle övünen bu yaratıklar bilmediğimiz bir şey değil, bunlara şaşırmıyoruz. 

Şengal ve Kobanê’de DAİŞ’le, Efrîn’de Rusya’yla ve Serekaniyê’de ABD’yle beraber Kürtleri işgal eden soykırımcı Türk devletinin bugün Ukrayna için ağlaması sıranın kendilerine geldiğini görmelerinden kaynaklanıyor. Bunların ki kuyruk acısıdır.

Rusya gücünü korumak ve artırmak istiyor. Doğal olarak Batılı karşıtları da egemenlik peşindedir. NATO ile sınır olmayı kendisi için büyük bir tehdit olarak görüp Ukrayna üzerinden bunu kırmak istiyor. Bu Şekilde nasıl ki Suriye üzerinden Ortadoğu’ya döndüyse, Ukrayna üzerinden de Avrupa’ya dönmek istiyor. 

Küresel güçler arasındaki savaşlarda her vakit kurban seçilen ülke ve halklar vardır. Bunlar yakın tarihte hep Ortadoğu, Balkanlar, Doğu Avrupa, Kafkaslar ve Orta Asya’da olmuştur. Şimdi aynısını Ukrayna halkı yaşıyor. Bu savaş da yıkım ve gözyaşından başka bir şey getirmeyecek.

Ukrayna savaşı da dâhil bugün kapitalist-emperyalist güçler arasında yaşanan savaşlar egemenlik ve sermaye içindir. Fakat giderek gelişecek olan bir kıtalar veya dünya savaşı öncekilerden kat kat yıkıcı olacak, dünya, insanlık, doğa, iklim ve yaşamı yok edecektir. Bunlara artık soykırım savaşları demek gerekir.  

Halklar, insanlık ve aklı başında güçler örgütlenip en azından büyük bir barış cephesiyle bu sonu gelmez kapitalist-emperyalist egemenlik ve sermaye birikimine karşı koymazsa Ukrayna savaşı hepimizi felakete bir adım daha yaklaştıracak.

Dünya, doğa, toplum ve yaşam Biden ile Putin’in egemenlik ve sermaye çıkarları için kurban ediliyor. Öyle ki Kendisi için doğru ve başkası için yanlış diyen bir sistem işliyor. Irak işgalini kutsayıp Ukrayna işgalini ise yeren bir Biden var. Kürtlere soykırım uygulayan ve Ukrayna’ya gelince sözde barış isteyen bir Türk rejimi var. Kendi içinde Neo-Nazileri yasaklayan ama Ukrayna’dakilerle işbirliği yapan bir Almanya var. Kendisinde İslami fobi olan ve İslam radikalizmini yasaklayıp, Ortadoğu’da ise DAİŞ, El-Kaide-Taliban gibi faşist İslamcılıkla işbirliği yapan ve bunları birçok yerde ve şimdi de Ukrayna’da savaştıran bir Batı sistemi var. Şimdi Hz. İsa’nın değimiyle kim kimden az günahsız ki veya içlerinde günahsız olan var mı?

Sonuç olarak kurtuluş yeni dünya düzeni, tek kutuplu dünya ya da uzay veya dijital teknoloji ve internet çağı yaratmak ve yine nükleer silah yarışı ve NATO tehdidi eşliğinde egemenlik ve sermaye için yeni soykırım savaşları peşinde olmak değil, Önder Öcalan’ın dehası olan Rojava modelini ivedilikle her yerde uygulamaktır. Sorun silahın çokluğu veya azlığı değil, doğru siyasettir. Ukrayna’da silah çok ama siyaset yanlıştır. Kürtlerin silahı yok ama doğru siyaset sayesinde nerdeyse eli yıldır Türk devleti şahsında bu ceberut sisteme karşı başarıyla özgürlük savaşı veriyorlar. 

Öyleyse dünyayı, doğa, iklim ve evreni halklar, toplumlar, kültürler, diller, dinler ve yaşamın ortak bahçesine çevirmek için Önder Öcalan’ın formüle ettiği ve Rojava’da hayat bulan kadın eksenli demokratik ekolojik toplum ve doğa modelini aklıselim tüm güç ve devletlerin kabul etmesi gerekiyor. Bunun için her şeyden önce Önder Öcalan’ın esir edilmesiyle temeli atılan bu III. dünya savaşının yine bir an önce Önder Öcalan’ın serbest bırakılarak ortadan kaldırılması gerekiyor. Gelişecek barış hareketlerinin de bu gerçeği temel alması gerekiyor. Aksi, savaş değirmenine su taşımak ve boşa kürek sallamak olur ki zaten kapıda olan da budur.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.