'Hem evde hem tarlada çalışıyoruz'

Kadın Haberleri —

.

.

  • Geçimini kurutmalık ve biber salçası yaparak sağlayan Emine Eren, hem evde hem de tarlada çalıştıklarını söyleyerek, tek kişinin maaşının anca elektrik ve suya yettiğini kaydetti. Kadınların iş hayatına atılması gerektiğini belirten Eren, “Kimseye muhtaç olmayın” dedi.

Her yıl yaz mevsiminin sonu ile sonbaharın ilk ayında yapılan kış hazırlıkları başladı. Geçmişte sadece bir ailenin kışında sebzelerinden faydalanmak yaptığı kurutmalık ve saç, şimdi bir geçim kaynağını dönüştü. 

20 yıldır geçimini kurutmalık ve salçadan sağlıyor

Mersin’in Akdeniz ilçesinde, yaşayan Emine Eren (40) de bu kadınlardan biri. Bahar aylarında Toros Dağları’nda topladığı kenger ve sirik ile geçinen Eren, yaz ayların da ise biber ve domates salçası yaparak geçimini sağılıyor. 20 yılıdır bu işi yapan Eren, kiraladığı biber tarlasında Temmuz ve Ağustos aylarında elde ettiği ürünleri topluyor. Emine Eren bu süreci şöyle anlatıyor: “Tarladan topladığımız biberleri eve getirip salça haline getiriyoruz. Temizlemesi fazla zahmet gerektiren bir iş. Biberleri önce yıkıyoruz sonra makineden geçiriyoruz. Makineden çektikten sonra güneşe sererek, kurutuyoruz. Günde 3-4 kez karıştırmak zorundayız ki renk versin. Ekşi olmaması ve bozulmaması için tuzluyoruz. İşimizi titizlikle yapıyoruz. Yıllardır aynı müşteriler satın alıyor. Yılda 3 ton yapsam dahi hepsi satılıyor. Bu şekilde 5 yıl kalsa da bozulmaz. Cizîr’den(Cizre), Silopî’den eş dost sipariş veriyor.”

 

Birlikte çalışmaktan moral alıyor

İşin zor yanlarına değinen Eren, sabah saat 04.00’da tarlaya gidip, saat 11.00’da döndüklerini anlatarak şöyle diyor: “Acı biberleri toplamak zorluyor, ellerimiz yanıyor, gece ağrısından uyuyamıyorum. Öğle güneşine denk geldiğimizde çadırların altında sıcaklık bazen 50 dereceyi buluyor. Naylon çadır altında duramayacak duruma geliyorsun. Ama kadınlarla birlikte gittiğimizde bu zorluklar gözüme gelmiyor. Birlikte çalışmak güzel, molalarda şarkı söyleyip, halay çekiyor, keyifli hale getiriyoruz. Bu büyük moral oluyor. Kadınlar olarak emek veriyoruz, bu şekilde geçimimizi sağlıyoruz, hem ev iş hem de tarlada çalışıyoruz. Domates ve biberlerin çekirdeklerini bile değerlendiriyoruz. Onları da kilosu 20 TL’den satıyorum.” 

Tek kişinin maaşı elektrik ve suya yetmiyor

Geçen yıl 35 TL’den sattıkları biber salçasının kilosunu bu yıl 60 TL’ye sattıklarını kaydeden Eren son olarak şunları kaydetti: “Her şey çok pahalandı. Geçen yıl bir ekmek 1 TL iken bugün 5 TL oldu. Tarlaya giderken kiraladığımız araba geçen yıl 200 TL’yken bu yıl 800 TL. Her şey 3 katına çıktı, herkes zor durumda. Evde bir kişinin maaşı su ve elektrik parasına yetmiyor, tek kişi çalışsa geçinilemez. Bir evde 3-4 kişi çalışsın ki o ev geçinebilsin. Eskiden 50-60 yaşındaki kadınlar evde otururken şimdi çalışmak zorunda kalıyorlar. Kadınların iş hayatına atılması gerekiyor. Kendilerini kimseye muhtaç etmesinler.” 

MA-MERSİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.