'Kalamaz' raporuyla cezaevinde tutuluyor

  • Malatya Akçadağ T Tipi'nde “cezaevinde kalamaz” raporuna rağmen serbest bırakılmayan İslam İverendi'nin ağabeyi Rizgar İverendi, sağlığının gittikçe kötüye gittiğini söyledi.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasaklarının ardından gizli ve açık tanık ifadeleriyle "Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak" iddiasıyla 2016'da tutuklanan yüzde 70 raporlu hasta tutsak İslam İverendi'nin sağlık durumu gün geçtikte kötüye gidiyor. Akçadağ T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan İverendi'nin, karaciğer sirozu ile kısmi bağımlı (tek başına idame edemez) olduğu ve cezaevinde bağırsak ülseri hastalığı geçirdiği belirtildi. 

Malatya Devlet Hastanesi'nden sürekli ilaç verildiği ve sık sık enzim yükselmesi sorunu yaşayan İverendi'nin, alerjik reaksiyonlar geçirdiği, alerjik durumundan dolayı uyuyamadığı ve sürekli ishal olduğu, Açlık Grevleri İzleme ve Takip Koordinasyonu'nun 2021 yılı Nisan, Mayıs ve Haziran ayı raporlarında da yer aldı. Ağabeyi Rüzgar İverendi, kardeşinin sağlık durumunun gün geçtikçe kötüye gittiğini belirtti. İverendi, "Malatya Devlet Hastanesi'nde yapılan sağlık kontrolleri sonrasında 'Cezaevinde kalamaz' raporu verildi. Yüzde 70 engelli raporuna rağmen kardeşim halen cezaevinde. Özgürlüğünden, sağlığından mağdur bir şekilde tutuluyor" diye konuştu.  

Kardeşiyle en son bir hafta önce telefonla görüştüğünü aktaran İverendi, şunları söyledi: "Gardiyanlar her gün koğuşlarına baskın yapıyor. Arama adı altında özel eşyalarını dağıtmadıkları gün yok. Kardeşimin günlük alması gereken 16 doz ilacı var. İlacı istemek için zile bastığında görevli gardiyanın, 'Zile niye basıyorsun, bir daha zile basıp rahatsız edersen gelip ayağını, parmaklarını kıracağım' diye tehdit etmiş. Kardeşim, gardiyanlar tarafından sık sık 'Rencide ediliyoruz, kışkırtılıyoruz, sözlü tacizlere maruz kalıyor' diye aktardı. Bundan bir buçuk ay önce doktor kontrolüne gittiğinde hastane dönüşünde kardeşim çıplak aramaya maruz kaldı. Kardeşime çök kalk yaptırıldı. Kardeşim 'Bu yaklaşımlardan dolayı doktor tedavisine acil durumda dahi tedaviyi reddediyoruz' dedi."

"İnsan öldükten sonra mı hakkı verilecek?" diye soran İverendi, şunları ekledi: "Süreç işlesin ama kardeşimin sağlık durumu göz önüne alınarak işlesin. En azından tutuksuz yargılanması yapılsın. Buna dair olumlu bir yanıt alamadık. Avukat aracılığıyla ev hapsi, yurt dışı yasağı ile bırakılmasını istedik. Bir an önce bırakılsın."  ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.