'Kıbrıs'ta fetihçi anlayış duvara toslayacak’

Dünya Haberleri —

Kıbrıs

Kıbrıs

  • Ülkeler arası gerilimin Kıbrıs Sorunu'nu derinleştirdiğini ve Türkiye'nin 1958'den bu yana müdahale ettiğine dikkati çeken adadaki akademisyenler,  "Fetihçi anlayışın bir ürünü olan politika duvara toslamaya mahkumdur" dedi.  

 

Doğu Akdeniz ve Ege'de devletler arası yaşanan anlaşmazlıklar ve gerilimlerin yansımasının olduğu ana alanlardan biri de Kuzey Kıbrıs. Yıllardır adada devam eden "Kıbrıs sorunu" olarak tanımlanan Kuzey ve Güney gerilimi başta Türkiye ve Yunanistan olmak üzere dış ülkelerin müdahalesiyle daha da derinleşiyor.  

İsviçre’nin Cenevre kentinde Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde düzenlenen Kıbrıs konulu gayriresmî toplantı dün başladı. Sol Hareket Kurucusu Abdullah Korkmazhan, Afrika Gazetesi Köşe Yazarı Ali Osman Tabak, Doğu Akdeniz Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden Prof. Dr. Erol Kaymak, bölgede yaşananları değerlendirdi. 

Çözüm çabaları dinamitleniyor

Kapalı Maraş’ın şimdiki Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın seçim sürecinde açması biçiminin provokasyon olduğunu belirten Korkmazhan, "AKP ve Milliyetçi Kıbrıslı Türk liderliğinin Maraş’ı BM kararlarına aykırı bir şekilde Türk yönetiminde yerleşime açma girişimi, Kıbrıs sorunundaki çözüm çabalarını dinamitlemektedir. Fetihçi anlayışın bir ürünü olan bu politika duvara toslamaya mahkumdur. Bu politikaya biran önce son verilmesi şarttır” ifadelerini kullandı.

Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların büyük çoğunluğunun Birleşik Federal Kıbrıs’ı desteklediğini söyleyen Korkmazhan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Kıbrıslı Türklerin büyük çoğunluğu, Türkiye ile kişilikli bir ilişki, sömürge değil özne olmayı, kendi kendini yönetmeyi, aldığı kararlara saygı gösterilmesini ve kapsamlı federal çözüm istemektedir. Bugünkü iktidar çözümü desteklediğini söylese de esas politikası Kıbrıs’ın kuzeyini ilhak etmektir. Özellikle, siyasi ve ekonomik olarak çöküş içerisinde olan Erdoğan rejimi, ilhak politikasını gündeme getirmek ve önümüzdeki seçimlerde kaybettiği milliyetçi ve muhafazakar seçmeni yaratacağı fetih havası ile yeniden konsolide etmeyi hedeflemektedir. Bizler işgal rejimine karşı olduğumuz gibi olası bir ilhak sürecine de karşıyız.” 

Erdoğan, Maraş kozunu kullandı

Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilimin adadaki sağ kesimi sevindirdiğini aktaran Afrika Gazetesi Köşe Yazarı Ali Osman Tabak, "Tayyip Erdoğan Türkiye'de ve uluslararası arenada zora girdiği için Maraş kozunu ortaya attı. Kıbrıs halkı çözümü federasyonda aramaktadır. İki bölgeli iki toplumlu bir federasyon talep ediyor” dedi.

Mevcut yönetimin Kıbrıslı Türkleri islamlaştırmak ve sünnileştirmek istediğini söyleyen Tabak, “Türk İslam sentezi arasında bizi yoğurmaya çabalıyorlar. Ancak başarılı olacaklarına inanmıyorum” diye konuştu.

 Çözüm umudu düşük

Doğu Akdeniz Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Erol Kaymak ise “Türk tezine göre; Maraş KKTC (sivil) yönetiminde açılması AİHM tarafından desteklenecek. Buna karşın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Maraş konusunda önceki kararlarını hatırlatmıştır. Nisan sonu yapılacak Cenevre toplantıları ardından Maraş konusunda bir sonraki adımları takip etmek lazım. Kıbrıs'ta çözüm umudu düşük seviyelerde” değerlendirmesini yaptı.

MA/KIBRIS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.