10 yıl önceki notları hücre cezasına gerekçe

İzzethan Aykut

İzzethan Aykut

  • Afyon T Tipi Cezaevi’ndeki 27 yıllık tutsak İzzethan Aykut'a 10 yıl önce okuduğu kitap ve düşüncelerinden aldığı notlardan dolayı 15 gün hücre cezası verildi.

 

48 yaşındaki Aykut, 1993'te Amed'de "Örgüte yardım ve yataklık’ suçlamasıyla tutuklandı. İlk olarak Diyarbakır D Tipi Cezaevi'ne götürülen Aykut, sırasıyla Kocaeli, Bolu, Muş, Van, Antep son olarak Afyon'a sürgün edildi. İki yıldır Afyon T Tipi Cezaevi’nde tutulan Aykut'un cezasının, Ağustos 2023 yılında tamamlanarak, tahliye edilmesi bekleniyor.  Amcası İzzethan Aykut’la 12 Nisan’da telefonla görüştüklerini dile getiren Şehrivan Aykut, hücre cezası aldığını aktardığını buna karşı cezaevi yönetimine itirazda bulunduğunu, ancak itirazın da reddedildiğini aktardığını söyledi. 

Aykut, 10 yıl önce amcasının kaldığı cezaevinden koğuşun aranması sırasında okuduğu kitaplar ve düşüncelerinden oluşan notlara el konulduğunu belirterek, “Soruşturmanın gerekçesi de ‘Disiplin cezasını gerektiren eylem suç örgütlerinin eğitim propaganda faaliyetleri yapmak veya yaptırmak’ şeklinde belirtilmiş ama amcamla yaptığım görüşmede, ‘Defterimde kendi bireysel düşüncelerim vardı. Bireyleri ya da kurumaları hedef alan bir sözcük bile bulunmuyor. Notlarım da bilgi edinme amaçlı farklı kitaplardan aldığım şeyler vardı. Yazılan notlarda yasaklı değil’ dedi. Ayrıca amcamın yazdığı notlar iki yıl önce geldiği Afyon Cezaevi tarafından kontrol edilerek kendisine teslim edilen notlardı” şeklinde konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.