100 yaşında bir çınar

Kadın Haberleri —

Asmin Aksoy

Asmin Aksoy

  • Bir kızı, bir torunu ve üç yeğeni şehit düşen Asmin Aksoy, yıllardır Barış Annesi olarak mücadelesini sürdürüyor. Şu anda 100 yaşında olan Aksoy, “Bu mücadeleyi baltalamaya çalışan kim olursa olsun, asla başarılı olamayacak. Bu mücadele onurlu bir mücadeledir” dedi.

Seslendirdiği şarkılar, ördüğü çoraplar ve yüzündeki çizgiler... Asmin Aksoy, ömrü boyunca acılara ve sevinçlere tanık olmanın kendisine hem huzur hem de huzursuzluk verdiğini dile getiriyor. "Bu yaşıma kadar neler görmedim ki?" diyen 100 yaşındaki Barış Annesi Asmin Aksoy, göç, baskı, zulüm gibi zorlukların yanı sıra direnişi ve mücadeleyi de deneyimlediğini belirtiyor.

Jinnews’in konuştuğu Aksoy, yıllarca 'barış annesi' olarak mücadele etti ve tek arzusu barışın sağlanması. Aksoy, 33 yılı aşkın süredir mücadele için elinden geleni yaptığını ve 3 çocuğunun da bunun bir parçası olduğunu söylüyor.

Kızı, torunu ve üç yeğeni şehit

“En büyük oğlum, 11 gün boyunca işkence gördü. Şırnak'ta 3 ay işkence gördükten sonra Mardin Cezaevi’ne gönderildi ve orada 6 yıl geçirdi. Tahliye olduktan sonra zorla askere alındı. Askerden döndükten sonra, cezası bitmediği gerekçesiyle tekrar tutuklandı. Irak'a gitmek zorunda kalan oğlum, ayağından yaralandı. Döndükten sonra, PKK'ye yardım ettiği iddiasıyla yeniden tutuklandı ve 30 gün hapsedildi. Ancak suçsuz olduğu anlaşılınca serbest bırakıldı. Çocuklarımı büyütene kadar sayısız zorlukla karşılaştım. Kızım, torunum ve üç yeğenim hayatını kaybetti. Onların mücadelesinin arkasındayım. Bu mücadele onurludur ve ben bir Kürt olarak bununla gurur duyuyorum."

Eskiden dağlar bizimdi, özgürdük

Aynı zamanda koçer olan Aksoy, yaşının ilerlemesiyle koçer yaşantısını bırakıp Silopiya’ya yerleşir. Aksoy, şöyle devam ediyor hikayesine: "Yıllar boyu yaylalarda yaşadık. Silopiya’ya yerleştiğimizde eşimi kaybettim ve çocuklarımla yalnız kaldım. Onlara bakarken bir yandan da mücadelemi sürdürdüm. Yaylalarda yaşamak daha anlamlıydı; acımız da üzüntümüz de daha azdı. Şimdi içimde bin bir türlü dert var. Ancak bu acılara rağmen, yaşım ilerlemiş olsa da direnmeye devam ediyorum. Eskiden dağlar bizimdi ve özgürdük. Şimdi ise dağlarımız elimizden alınmaya çalışılıyor. Yerleşik hayata geçtiğimizde, hayatımızın tüm renkleri solup gitti. Cudi'den Gabar'a kadar her yeri gezdim. 30 yıldır barış anneliği yapıyorum ve barış için gitmediğim yer kalmadı."

Bu, onurlu bir mücadeledir

Kalıcı bir barış istediğini vurgulayan Aksoy, yaşının ilerlemiş olması nedeniyle mücadeleye katılamamanın üzüntüsünü yaşıyor.

"Bu mücadeleyi baltalamaya çalışan kim olursa olsun, asla başarılı olamayacak. Bu mücadele onurlu bir mücadeledir ve herkesin bu onurlu mücadeleye katılmasını diliyorum." ŞIRNEX

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.