102 müzisyen için bireysel bir eylem

Kültür/Sanat Haberleri —

  • Pandemi boyunca intihar eden 102 müzisyene dikkat çekmek için Batman Valiliği önünde gitarını "olay yeri" şeritlerine sararak bir eylem gerçekleştirdi. Eyleminin ardından gözaltına alınan Tüzer, ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

MIHEME PORGEBOL

İbrahim Ethem Tüzer, yaşamını Batman'da sürdüren bir müzisyen. Pandemi gerekçesiyle işini yapamayan sayısız müzisyenden biri. Tüzer, pandemi boyunca işini yapamadığı, destek alamadığı ve dolayısıyla geçimini sağlayamadığı için intihar eden 102 müzisyene dikkat çekmek için Batman Valiliği önünde gitarını "olay yeri" şeritlerine sararak bir eylem gerçekleştirdi. Eyleminin ardından gözaltına alınan Tüzer, ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

Santçı Tüzer eyleminin gerekçelerini gazetemize şöyle anlattı: "Sınıf çatışmaları yaşanan toplumlarda yürürlükteki sanat anlayışının, sanat yapıtından beklediği 'ilk' etkinin seyirciler arasındaki toplumsal ayrımları ortadan kaldırmak, onlara evrensel insan bütünlüğü kazandırmak olduğuna dikkatimizi çekiyor Brecht. Eylemimin gerekçelerinden biri, sanatın bir gerçeği yansıtma biçiminin de olduğu kuramıdır. Ayrıca Marx, 'bütün sanat zamanla koşulludur ve ancak tarih içinde belli bir zamanın düşüncelerini, isteklerini, gereksinimlerini, umutlarını yansıttığı ölçüde insanlığı temsil eder' diyor.

Oysa halkın sanata ve sanatçıya bakışı gelişmemiş toplumlarda bundan çok farklıdır. Sanatçı işçilerden daha mı üstündür? Hayır, ama onun mesleğine uygun koşullar içinde olması gerekir. Eylemimin gerekçelerinden biri de toplumun sanatçıyı ve sanatı oyalanan, dinlenen, eğlenmek isteyen kişiler olarak görmesiydi. Oysa sanatçı, yaşantıyı yakalayıp tutan, onu belleğe, belleği anlatıma, gereçleri biçime çeviren kişidir. Önce sanatı sonra müzisyenler özelinde de olsa sanatçıyı anlatmaktı niyetim."

Herkes kendi Prometheus'u olabilir

Sanatçının azgın bir canavara dönüşen sisteme boyun eğmeyeceğini, onu evcilleştirmekle yükümlü olduğunun altını çizen Tüzer, "Yaptığım bu eylemde boynumun eğik olduğunu söyleyebilirler. Onun nedeni ise yoldan geçen insanlardan tutun, sosyal medyada veya gazetelerde resmimi gören kişinin, kendini benim yerime koyarken zorlanmaması gayesidir. Şapkanın da güneş gözlüğümün de vermek istediğim mesajdaki görevi buydu. Tabi maske de buna yardımcı oldu diyebiliriz. Cinsiyetin de belini kırmak için parmağımda oje vardı elbette lakin ne kadar yardımcı oldu cinsiyetsiz görünme çabama, tartışılır. Yarın bana 'kendine sanatçı diyor' demeyin. Fakat sanatın bir parçası diyebilirsiniz. Ben alın yazısı dünyayı değiştirmek olan bir sınıf için sanatın görevini ifa eden sadece bir parçayım" ifadeleriyle sanatçının durduğu yere dikkat çekti. 

Eylemine dair basına yaptığı açıklamada yaptığı şeyin bireysel bir protesto olduğunu defalarca belirten Tüzer bu konudaki ısrarına ilişkin olarak da, "Eylemde ısrarla bunun bireysel bir protesto olduğunu dikte etmemin amaçlarımdan biri, tek başına bir bireyin gücünü dikte etmekti. Herkes kendi Prometheus’u olup yeryüzüne ateşi getirebileceğini hatırlatmak diyebiliriz. Bu tekrarın sebebi ise yasalara karşı küçük bir mızıkçılık yaparak gözaltından ceza almadan kurtulmamdı, işe de yaradı" diyor. Tüzer aslında eyleminin sistemi zorlamak ve egemenler üzerinde sivil bir baskı kurmayı amaçladığını da söylüyor.

Gitarı tanımayan polis

"Gözaltında polisin bana yaklaşımı beklenmedik bir protesto türüyle karşılaşan bir polis yaklaşımıydı" diyerek gözaltı sürecini de anlatan Tüzer sözlerini şöyle sürdürdü: "Gözaltına almaya gelen polislere zorluk çıkarmamamın sebebi eylemin odağından şaşmaması, tamamen sanatı ve sanatçıyı temsil etmeye çalıştığım, yapıcı ve şiddetten uzak durmamdı. Benimle sohbet etmeye çalışıyor, koridordan geçen polisler de 'o ne lan' deyip bir bakıp çıkıyorlardı. En üzücü olanı da elimdekinin 'bas gitar' olduğunu bilen yoktu aralarında. Ben üzülmedim tabi, onlar üzülsünler güzel şeylerden bu kadar uzak olduklarına." 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.