120 gündür bilgi verilmiyor

  • KDP güçleri tarafından 26 Temmuz’da pusuya düşürülen üç gerillanın akıbeti hala bilinmiyor. 120 gündür yaptıkları bütün başvurulara rağmen herhangi bir bilgi alamadıklarını ifade eden aileler,  “Çocuklarımızın akıbeti açıklansın” dedi.  

 

ERDAL BAZ/HAKKARİ

HPG BİM, 26 Temmuz günü Güney Kürdistan’ın Xelîfan ilçesine bağlı Bêxme köyü civarında Serwer Serhat (Erdal Aslan/Erzirom), Wargeş Çavreş (Ayhan Tatlı/Şirnex) ve Dijwar Berxwedan (Mahmut Xelef/Hesekê) adlı gerillalar ile iletişimlerinin koptuğunu açıklamıştı. HPG açıklamasında, üç gerillanın KDP tarafından kuşatılmaya alındığına dair bilgiyi aldıklarını da paylaşmıştı. Bu açıklamanın ardından gerillaların aileleri, çocuklarının akıbetini öğrenmek için birçok girişimde bulundu, ancak şu ana kada hiçbir bilgi alanımadı.

Wargeş Çavreş (Ayhan Tatlı)

Oğlu Wargeş Çavreş’ten (Ayhan Tatlı) 120 gündür haber alamayan ve bir kızı Rojava’da şehit düşen Hatice Tatlı, “120 gündür ne uyku uyuyabiliyorum ne de yaşayabiliyorum. Oğlum nerede, sağ mı ölü mü bilmiyorum. Bir anne bundan daha acı bir şey yaşayamaz ama bana 120 gündür bunu yaşatıyorlar. Bunları bize yaşatanlar kendilerine Kürt diyenlerdir. Bir Kürt annesine bunları yaşatmaya ne hakları var” diye sordu.

Hatice Tatlı

Esir mi şehit mi?

120 gündür çocuklarının akıbeti konusunda bir muhatap bulamadıklarını vurgulayan Tatlı, “Çocuklarımız esirse ‘esir’ desinler. Öldülerse ‘öldü’ desinler. Biz de ona göre ne yapacağımızı bilelim. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok. Bunların yaptığını düşman bile yapmıyor. Çocuklarımız ellerindeyse çıkıp ‘elimizde’ desinler. Yargılasınlar. Ona göre muamele etsinler. Eğer öldülerse cenazelerini bize versinler. Bunlardan başka bir şey istemiyoruz” şeklinde konuştu.

KDP elini çocuklarımızdan çeksin 

“Ben bir Kürt anneyim. Aynı zamanda bir şehit annesiyim” diyen Tatlı,şöyle devam etti: “Kızım Narin Tatlı (Roza Botan), 2016’da Rojava’da şehit düştü. Kendilerine Kürt diyenler bana bugün bunları yaşatıyor. Kızım şehit düştü ama oğluma yapılanlar kadar zoruma gitmedi. Kızım DAİŞ’e karşı savaştı, bir düşmanı vardı ama oğlumu kendilerine Kürt diyenler kaybetti. Bu çok zoruma gidiyor. Çocukları kaybedilenler Galatasaray Meydanı’na gidiyor hesap soruyor. Benim gidip hesap soracağım bir yer yok. Kime, nereye gideyim? KDP, Kürt çocuklarının üzerinden elini çeksin. Eğer yaşıyorlarsa çocuklarımızı serbest bıraksın. Öldürdüyse cenazelerini bize versin.”

Hakkımı helal etmiyorum

Kendilerine bunu yaşatanlara hakkını helal etmeyen Tatlı, “Oğlum Wargeş Başûr’da yıllarca görev aldı. DAİŞ’e karşı pêşmergeyle beraber savaştı ama şimdi pêşmerge tarafından kaybettirildi. Bu utançla bir ömür yaşasınlar. Bütün Kürt anneleri sesimi duysun ve bunlara haklarını helal etmesin” dedi.

Serwer Serhat (Erdal Aslan)

Feryadımızı duyuramadık

Konuyla ilgili görüştüğümüz Serwer Serhat’ın (Erdal Aslan) kardeşi Yücel Aslan, kayıp gerillaların KDP güçlerinin elinde olduğuna dair medyada haber çıktığını belirtti. Kayıp gerillaların akıbetini öğrenmek için birçok girişimde bulunduklarını, ancak şu ana kadar herhangi bir yanıt alamadıklarını dile getiren Aslan, “Biz aileler olarak çocuklarımızın yaşamı hakkında endişe ediyoruz. Bizler sesimizi, feryatlarımızı kendi insanlarımıza ulaştıramadık. Çaldığımız her kapının önünde bin sağır sultan ile karşılaştık. Sadece hürmet eder gibi başlarını eğip sırtlarını çevirdiler” diye konuştu.

Siyasi planlarınıza kurban etmeyin 

Federe Kürdistan Hükümeti yetkililerine; asayiş müdürlüğüne, pêşmerge bakanlığına, dört parçadaki bütün siyasi partililere, sivil toplum kuruluşlarına ve duyarlı olan her yurtsever bireye çağrıda bulunan Aslan, “Bir an evvel çocuklarımızın akıbeti hakkında bilgi almamız için bize yardımcı olun. Sesimize kulak verin. Çocuklarımızı kendi siyasi planlarınıza, çıkarlarınıza kurban etmeyin” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.