1360 çocuğa cinsel saldırı

Toplum/Yaşam Haberleri —

Cinsel istismar protesto

Cinsel istismar protesto

  • Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne 2010-2020 yılları arasında 1360 çocuk, 295 erişkin olmak üzere 1655 cinsel istismar vakası başvurdu. Bunların 288’inin ensest olduğu ortaya çıktı. Verilere göre vakaların yüzde 87’si çocuk.

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Adli Tıp Anabilim Dalı’nda Uzman Dr. Said Meke yaptığı tez çalışmasıyla kentteki ensest vakalarına ışık tuttu.

Birgün’den Dilara Şimşek’in haberine göre, araştırmalar ve akademik çalışmalar dışında ensest vakalarına dair resmi veriler açıklanmıyor. Hemen hemen hiç konuşulmayan  aile içi istismar vakaları çoğunlukla gizli kalıyor. Dr. Said Meke’nin tez çalışmasında çarpıcı veriler yer aldı.

 

* Vakaların 245’i kadın, 43’ü erkek. Saldırganların ise yüzde 98.3’ü erkek.

* Saldırganların yarısı 1. ve 2. derece yakın akraba. Sırasıyla en çok baba, erkek kardeş ve üvey babanın istismarına maruz bırakıldı.

* Tüm olguların yaş ortalaması 13,46.

* Kişilerin yüzde 86.5’i 18 yaşın altında.
* Yüzde 54.9’u saldırganla birlikte yaşıyor. Birlikte yaşayanlar 1 yıldan daha uzun süre ihbarda bulunmadı.

* Yüzde 72,3’ünde istismar birden fazla kez tekrarlandı.

* Yüzde 53,6’sı tehdit edilerek istismara uğradı.

* Vakalar olayı ilk olarak en fazla annesi ile; ikinci sıklıkta öğretmeniyle paylaştı.

* Saldırı sonrası mağdurların %73,5’inde psikopatoloji gelişti. 

 

Çok yüksek bir oran

Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Halis Dokgöz, araştırmanın buzdağının sadece görünen bir kısmı olduğunu vurguladı ve ekledi: “Yaptığımız çalışmada 1655 cinsel istismar olgusunun 288’ini ensest. Bu da olguların yüzde 17.40’ını oluşturmakta. Bu çok yüksek bir oran. Çünkü cinsel istismar yargıya çok az yansır ve ensest ise çok daha az yargıya başvurur. Çocuklar ensestin cinsel istismar olduğunu bilemez.”

 

Adli Tıp Uzmanı Dr. Said Meke, mağdurlara ve saldırganlara yönelik yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

* Ensestin yasalarca da tanımlanarak suç olduğu kesin bir dille belirtilmeli ve saldırganların suçlu olduğu bilinci toplumda hakim kılınmalı.

* Annelerin suçlandığı görüşlerin aksine ensesti ortaya çıkarmada gösterdikleri çabalar birçok nedenlerle engelleniyor. Bu nedenle anneler ikincil mağdur haline geliyor. Bağımsızlıklarını kazanarak ensesti özgürce ifade edebilmeleri açısından kadınların eğitimi desteklenmeli.

* İç beden muayenesine gönderilen mağdurlar öncesinde de birden fazla merkezde muayene edilebiliyor. Her muayenede tekrar travmatize oluyorlar. Bu nedenle muayenenin, multidisipliner uzmanlık dallarınca bir defada değerlendirilebildiği merkezlerce yapılması rutin hale getirilmeli.

* Çocuk İzlem Merkezleri’nin niteliği ve sayısı artırılmalı ve mağdurların bu merkezlere başvurabilmeleri kolaylaştırılmalı.

MERSİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.