15 Ağustos'a yılın ilk selamı

  •  15 Ağustos Atılımı'nın 38. yıl dönümü yaklaşırken gerilla da dün itibarıyla selamlama eylemlerine başladı; 3’ü astsubay, 4’ü kontra olmak üzere 22 kayıp veren Türk ordusunun 1 Kirpi, 1 Reo, 4 mobesse ve 2 mevzisi imha edildi. 

Türk ordusu Direniş Alanları’ndaki savaş mevzilerini 9 kez taktik nükleer bomba ve kimyasal silahlar, 10 kez savaş uçakları, 42 kez saldırı helikopteri ve onlarca kez de obüs ve ağır silahlarla bombaladı. Buna rağmen 15 Ağustos Ulusal Diriliş Bayramı’nı etkili eylemlerle karşılayan gerilla, 3’ü astsubay, 4’ü kontra olmak üzere toplam 22 işgalciyi öldürdü. 1 Kirpi, 1 Reo, 4 mobese, 2 mevzi imha edildi; 1 mevzi ve 1 saldırı helikopteri de ağır darbelendi.

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, 15 Ağustos 1984’te Egîd öncülüğünde ezilen Kürdistan halkının tarihini yeniden yazan gerillanın işgalcilere karşı savaşını soluksuz bir şekilde devam ettirdiği belirtildi. Gerillanın, Ulusal Diriliş Bayramı’nı etkili eylemlerle karşıladığı kaydedilerek, şunlar paylaşıldı. 

Bazên Zagrosê Hamlesi

*  YJA Star gerillaları, 1 Ağustos’ta Colemêrg’e bağlı Şemzînan’dan Rubarok’a doğru giden Türk ordusuna ait askeri konvoyu takibe aldı. Denetim altına alınan işgalci konvoyu saat 12.30’da Lavreza köyü yakınlarında Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi çerçevesinde sabotaj taktiğiyle vuruldu; 1 Kirpi tipi araç tamamen imha edildi, 3 astsubay ve 4 kontra öldürüldü. Eylemin ardından alanda saldırı başlatan işgalciler sonuçsuz bir şekilde geri çekildi. 

*  Avaşîn'in Mamreş alanındaki Neqaba Tenî ve Girê Şehîd Arnos arasında 1 Ağustos günü hareket halindeki 1 Reo tipi askeri araç denetim altına alınarak saat 11.30’da sabotaj taktiğiyle vuruldu. Araç imha edildi; 3 Türk askeri öldürüldü ve 1'i de yaralanmıştır. Eylemin ardından işgalciler saat 13.20’de 2 helikopterlerle kayıplarını alandan uzaklaştırdı.

*  Türk ordusunun 3 Ağustos günü Werxelê Direniş Alanı’na yerleştirmek istediği 4 mobese kamera sistemi imha edildi. 

*  Çemço Direniş Alanı’nda 2 Ağustos saat 08.30’da  çatışmalar yaşandı; 2 Trük askeri öldürüldü, 1'i yaralandı. 

*  Şikefta Birîndara Direniş Alanı’ndaki işgalciler, 3 Ağustos’ta ağır silahlarla hedeflenerek vuruldu; 1'i öldürüldü. 

Şehîd Savaş Maraş Devrimci Hamlesi

*  Metîna'nın Girê Cûdî Direniş Alanı’ndaki Türk askerleri, hareketli timlerce Cenga Xabûrê Şehîd Savaş Maraş Devrimci Hamlesi çerçevesinde 3 Ağustos saat 05.35’te iki koldan hedeflenerek ağır ve ferdi silahlarla vuruldu; 4'ü öldürüldü. 2 mevzi imha edil ve 1 mevzi de darbelendi.

*  Girê Amediyê Direniş Alanı’ndaki savaş tünellerine doğru 3 Ağustos saat 08.00’de ilerlemek isteyen Türk askerleri, pusu taktiğiyle hedeflendi. El bombaları ve ferdi silahlarla vurulan askerlerden 1'i öldürüldü, gerisi bir kademe geri çekilmek zorunda kaldı. Askerlere ait 1 koruma kalkanına ve 1 kameraya el konuldu. 

*  Girê Amediyê Direniş Alanı’ndaki savaş tünellerine doğru 3 Ağustos saat 12.40’ta ilerlemek isteyen Türk askerlerine teslim ol çağrısı yapıldı. Çağrıyı dinlemeyerek ilerlemeye çalışan Türk askerleri, sabotaj taktiğiyle vuruldu. Eylemin ardından çatışmalar yaşandı; 2 Türk askeri öldürüldü, 1'i yaralandı. Askerlerin üzerindeki 1 koruma kalkanına, 1 tabancaya, 1 kameraya ve kimliğini belgelemek amacıyla Haydar Çelik adlı askere ait kaska kanıt olarak el konuldu. Darbe alan askerler, bir kademe geri çekildi ve kayıplarını ancak gece saatlerinde alandan uzaklaştırabildi.

*  YJA Star gerillaları, 3 Ağustos saat 12.30 ve 20.00’de Girê Amediyê Direniş Alanı’ndaki Türk askerleri, suikast taktiğiyle vurarak 2'sini öldürdü.

* YJA Star gerillaları, 3 Ağustos saat 16.45’te Girê FM Direniş Alanı’nı bombalamak isteyen 2 saldırı helikopterini yoğun ateş altına aldı. Ağır darbe alan 1 saldırı helikopteri alev aldı ve sınır hattına doğru gitmeye çalıştı. Daha sonra helikopterin gittiği istikamette büyük bir patlama meydana geldi ve bu alan savaş uçakları tarafından yoğun bir şekilde bombalandı.

*  Girê Amediyê Direniş Alanı’na 3 Ağustos saat 23.30’da indirme yapmak isteyen helikopterler, ağır silahlarla yoğun ateş altına alındı. Müdahale ardından helikopterler indirme yapamadan alandan uzaklaşmak zorunda kaldı. 

Bombardımanlar

* Türk ordusu, 3 Ağustos’ta kepçe araçlarıyla Werxelê Direniş Alanı’ndaki savaş tünellerine saldırdı, 5 kez de taktik nükleer bomba ve kimyasal silahlarla bombaladı.

* Karker ve Çemço Direniş Alanları, 4 kez taktik nükleer bomba ve kimyasal silahlarla bombalandı.

* Girê Amediyê, Saca ve Çemço Direniş Alanları savaş uçaklarıyla 8 kez bombalandı. Aynı gün Garê’ye bağlı Gundê Girê çevresi ile Metîna’ya bağlı Şehîd Piling alanı, 2 kez savaş uçaklarıyla bombalandı.

* Girê Amediyê, Werxelê ve Kokerê Direniş Alanları, 42 kez saldırı helikopterleriyle bombalandı.

* Çemço, Werxelê ve Girê FM Direniş Alanları, ağır silahlar ve sınırdaki karakollardan atılan obüslerle onlarca kez bombalandı.   BEHDİNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.