16’ıncı yılında 193’üncü sayısı çıktı

Kadın Haberleri —

.

.

  • 16’ncı yayın yılını tamamlayan Newaya Jin kadın gazetesi, 193’üncü sayısını okurla buluşturdu. 

HABER MERKEZİ

Yeni sayı 4 Nisan doğuşu, Önderlik gerçeği ve tecride odaklandığı kadar, 8 Mart’tan Newroz’a akan kadınların özgürlük direnişini de işliyor.

Gazetede  Unite Union Sendikası Uluslararası Sekreteri ve Öcalan’a Özgürlük Kampanyası’nın aktif yürütücülerinden Clare Baker ile söyleşi, Zilan Narin’in kendi doğumunu bir toplumun doğuşu haline getiren Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a dair yazısı ve Öcalan’ın annesi Üveyş Öcalan’a dair yaptığı değerlendirmelerden bir derleme yer alıyor.

Kadın hakları mücadelesi, 8 Mart ve yükselen kadın direnişine ilişkin yazan Simten Coşar ise, Kürt kadın hareketinin yıllardır karşı karşıya kaldığı şiddet, devlet baskısı ve dışlama’nın gelinen noktada Türkiye’deki kadın hakları örgütlerinin tümüne yöneltildiğini hatırlatıyor. “Tam da burada 8 Mart’ı kadınların özgürlüğünü ulus-aşırı eylemlilikle karşılayan Kürt kadın hareketinin önemi belirginleşiyor” diyor.

Necîbe Qeredaxî ve Gulistan İke de konuyu Kürtçe olarak yorumluyor.

İlerleyen sayfalarda cinselliğin bedenlere hapsedilmesinden, jineolojinin arkeoloji ile bağına, Kürt basın geleneğinin tarihçesinden geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren Mısırlı feminist yazar Nawal El Saadawi’nin biyografisine, korona sınırlamalarının çocuklar üzerindeki etkisinin analizinden anı yazılarına kadar okuyucuya geniş bir yelpaze sunuyor.

4 Nisan, aynı zamanda Newaya Jin’ın 16’ncı kuruluş yıldönümü. İsviçre, İngiltere, Avusturya, Belçika, Almanya ve Hollanda’dan Newaya Jin okurları, görüş, öneri ve eleştirilerini açıklıkla paylaşıyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.