DFG, Halil Adanır’ı unutmadı

  • Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), 21 Kasım 1992’de Êlih’te arabasıyla birlikte yakılarak katledilen gazete dağıtımcısı Halil Adanır’ı andı. 

DFG tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, Özgür Gündem gazetesini dağıtmaya başlayan Halil Adanır’ın 32 yaşında, evli ve 5 çocuk babası olduğu hatırlatıldı. Açıklamada, “Batman’da taksicilik yapıyordu. Kent sakinleri tarafından sevilen, sayılan bir kişiydi. Özgür Gündem gazetesi, daha Mayıs ayında yayın hayatına başlamıştı. Yayın hayatına başladığı birkaç ay, çok sayıda baskı ve engellemeye maruz kalmasına yeterken, birçok bayii ve gazete satış büfesi gazeteyi satmaması için tehdit ediliyordu, kundaklanıp yakılıyordu. Artık gazeteyi bulmak neredeyse imkânsız haldeyken Adanır, zor görevi üstlenerek, bayilerin satmaya çekindiği gazeteyi taksisiyle dağıtmaya başladı. Her türlü baskıya göğüs geren bu yaklaşım büyük takdir toplamış, birçok kişiye de cesaret vermişti. Gazete dağıtımında daha bir ayı dolmamışken 21 Kasım 1992 günü saat 14.00 sıralarında 3 kişi müşteri olarak taksisine bindi. Eski cezaevi yakınlarında Halil Adanır’ı bayıltan kişiler, arabayı içindeki Halil Adanır’la birlikte benzin dökerek yaktılar” denildi.  

En ağır yükü üstlendiler

Onurlu gazetecilikten bahsederken, ilk anılması gerekenlerin, elbette bu uğurda canını feda eden basın şehitleri olduğunun altı çizilen açıklamada, şunlar ifade edildi: “Basın şehitlerinden söz ederken, belki de zaman zaman çokça ihmal edilen bir kesim var ki onlar da gazete dağıtımcılarıdır. Oysaki gazetecilerin topluma gerçekleri ulaştırma çabası içerisinde en ağır yükü onlar sırtlamıştır. 1990’lı yıllarda gazete dağıtımcıları amansız bir mücadele verdi. Gazetecilerin bir bir sokak ortasında katledildiği, gazete bürolarının bombalandığı, gazetecilerin türlü yollarla engellenmeye çalışıldığı; JİTEM’in, kontrgerillanın, Hizbulkontraların kol gezdiği bir süreçte öyle içten, öyle derinden, öyle fedakarca bir görev ve sorumluluk altına girdiler ki, bugün dahi onları anarken aslında kelimelerin ne kadar kifayetsiz kaldığını açık bir biçimde görmekteyiz. Kasım ayı katledilen gazete dağıtımcılarının ayıdır aynı zamanda. Bu ay içerisinde tam 5 dağıtımcı arkadaşımız katledildi. Bu dağıtımcılardan biri de 21 Kasım 1992’de Batman’da katledilen Halil Adanır’dı. 

Adanır’dan sonra

Halil Adanır’dan sonra dağıtımcılara yönelik saldırıların ardı arkası kesilmedi. Halil dışında 9 Kasım 1993’te Adil Başkan, 19 Kasım 1993’te Kadir İpeksürer, 27 Kasım 1993’te Adnan Işık ve 27 Kasım 1998’de Nihat Yakut uğradıkları saldırılarda Kasım ayının şehit dağıtımcıları arasına girdiler. Kasım ayı dışında sırasıyla Kemal Ekinci, Lokman Gündüz, Orhan Karaağar, Teğmen Demir, Haşim Yaşa, Yusuf Karaüzüm, Zülküf Akkaya, Yalçın Yaşa, Mehmet Sencer, Musa Dürü, Zühal Tepe, Hıdır Çelik, Hasan Aydın, Metin Alataş ve son olarak Kadri Bağdu katledildi.

18’i de kahramandı

Özgür Basın geleneğinin oluştuğu 90’lı yılların başında ilk katledilen dağıtımcı olan Halil Adanır’dan son katledilen gazete dağıtımcısı olarak tarih sayfalarına yazılan Kadri Bağdu’ya kadar katledilen 18 dağıtımcı arkadaşımızın her biri elbette ki ayrı bir kahramanlık öyküsünün neferleridir. Onlar Apê Musa’nın ‘Küçük Generalleri’ydi. Onlar özgür basının bugünlere gelmesi için çok emek verdi. Emek vermekle kalmadı, bu uğurda canlarını verdiler. Hepsini bir kez daha saygı ve özlemle anıyor, anılarına bağlılığımızı yineliyoruz.” AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.