Amed’in 155 yıllık mecmua arşivi
Kültür/Sanat Haberleri —
- Osmanlı'dan günümüze Amed'de yayınlanan mecmua ve gazete arşivini toplayan şair-yazar Ahmet Çakmak, amacının kültür sanat müzesi kurmak olduğunu belirtti. Çakmak, "Üniversitelere, akademisyenlere, araştırmacılara kaynak sunuyorum. Bunların kendi kişisel arşivimde kalıp benden sonra yok olmasını istemiyorum” dedi.
MUSTAFA DOĞAN/AMED
Şair-yazar Ahmet Çakmak, 30 yıldan bu yana kendi imkanları ile Amed’de 1869 yılından günümüze kadar yayımlanan günlük, haftalık, aylık gazete ve dergilerin arşivini topluyor. Osmanlı döneminde yayınlanan Türkçe, Kürtçe, Ermenice, Süryanice, Arapça dergilerin nüshalarının orijinali ya da tıpkıbasımına ulaşmak için uzun zaman harcadığını belirten Çakmak, "Kurumsal olarak İsveç'teki Süryani derneklerine başvurdum. Ermenistan devlet arşivlerinden ve İstanbul'daki Faik Ali Millet Kütüphanesi’nden epey materyal topladım. Bu tür yayınları kendi kütüphanelerinde bulunduran ailelerle ve Sahaflar Derneği ile görüştüm. Onlardan temin edebildiklerim oldu. Ancak ekonomik nedenlerden nüshalarına ulaşamadığım henüz çok yayın var" dedi.
Amed’in basın tarihi
Şu ana kadar kendi imkanları ile toparlayabildiklerini sergileyecek geniş bir alanının olmadığını belirten Çakmak, "Sur içinde harabe halindeki iki katlı tarihi bir yapıya ortak olarak, buranın onarımına başladım. Ancak ekonomik olarak tümünü tamamlamaya gücüm yetmiyor. Burayı tamamlayabilirsem tüm arşivi burada sergilemeyi düşünüyorum. Onarımını yaptığım yerin bir tarafı Denbêj Evi'ne açılıyor, bir tarafı ise kaderine terk edilmiş Cemil Paşa ailesinin konağına. Yıllarımı verip biriktirdiğim ve bu kentin basın tarihine ayna tutan bu arşivin, bende kalıp benden sonra yok olup gitmesini istemiyorum” dedi.