Direniş haktır, utanç devletindir

Celalettin Can

Celalettin Can

  • “Baskıya karşı direniş en büyük haktır” diyen 78’liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can, önceki gün kelepçe takılıp kötü muameleye maruz bırakılarak tutuklanıp cezaevine götürüldü. Can, kendisine dayatılanlara tepki göstererek, “Bir utanç tablosu daha” dedi.

Özgür Gündem gazetesiyle dayanıştığı için tutuklanan 78’liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can, cezaevine götürülmeden önce şunu söyledi: “Ülkenin içinde bulunduğu karanlık günlerden bir utanç tablosu bu. Her şey geçer, yeter ki vazgeçmeyelim.”

78’liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem gazetesiyle dayanışmak amacıyla bir günlük “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katıldığı gerekçesiyle hakkında dava açılmıştı. Can’a "Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 1 yıl 3 ay hapis cezası verilmişti. İstanbul Adliyesi’ne önceki gün giden Can, savcılık işlemlerinin ardından doktor muayenesine götürülmek istendi ve bu esnada kelepçe takıldı. Kelepçeli vaziyette hastaneye götürülen Can, ardından adliye karakolunda hücreye konuldu. İnsan hakları savunucusu Nimet Tanrıkulu, Celalettin Can'la birlikte adliyeye geldiklerini belirterek şunları söyledi: “Ağır ceza mahkemesindeki üç infaz hakimi 12 gündür dosyaya bakmamış. Bugün 13. gün ve hala bakmamışlar. Savcılık işlemleri sonrası Celalettin polise teslim edildi. Şu an hücrede tutuyorlar. Akşam 17.30'da Metris'e götürecekler. Ben dışarıda oturtulması ısrarında bulundum ve kendi teslim oldu dediysem de dinlemediler. Saat 12.00 gibi Celalettin'e yemek götürdüm, ancak onun hastaneye götürüldüğünü ve bunun rutin bir kontrol olduğunu söylediler. Davranışları iyi değildi. Bir sonra Celalettin geldi, kelepçe takmışlardı. Bu duruma itiraz etmesi nedeniyle bir komiser ona kötü davranmış. Doktor muayenesine de polisle ve kelepçeli vaziyette alınmış. Tekrar hücreye götürüldü. Buna yeniden itiraz etmemiz üzerine 'Sorun çıkarmayın' dediler.”

Bu bir utanç tablosu

Tanrıkulu, Can'ın kendi imkanlarıyla Metris Cezaevi’ne gitme talebinin de kabul edilmediğini aktardı. Tanrıkulu ayrıca, Can'ın "Ülkenin içinde bulunduğu karanlık günlerden bir utanç tablosu bu. Arkadaşlara selamlar. Her şey geçer, yeter ki vazgeçmeyelim" dediğini aktardı. Can, Metris 1 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi'ne götürüldü.

 

78’liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can

 

7 yıl sonra gelen hapis

Tutuklanmadan önce 29 Ağustos’ta Gezi Davası tutukluları ile dayanışma amacıyla katıldığı “Adalet Nöbeti”de MA’ya konuşan Celalettin Can, hakkında verilen ceza ve tutuklama kararına ilişkin şunları söyledi: “Özgür Gündem gazetesi kapatılmak istendiğinde biz bir grup arkadaş gelen çağrı üzerine her birimiz bir gün nöbetçi genel yayın yönetmenliği yapma kararı aldık ve onu uygulamaya koyduk.  Ardından bu kampanyaya destek veren bazı arkadaşlarımız cezalar aldı. Bunların hemen hemen birçoğu ertelendi. Aradan 7 yıl geçtikten sonra bugün önüme bu ceza konuldu.”

Destek vermek suç değil

Özgür Gündem Gazetesi’nin kampanyasına destek vermekle herhangi bir suç işlemediğini söyleyen Can, “Tamamen legal, demokratik, hemen hemen herkesin okuduğu bir gazetede insanların okumaktan rahatsız olmayacağı görüşler dillendirildi. Ben bu görüşlerden dolayı cezalandırılmak ve özgürlüğümle bir süre daha mahkum edilmek isteniyorum” dedi.

Seçimler sonrası pervasızlık

İktidarın seçimleri kazanmasının ardından tutuklama ve baskılarla toplumda bir korku ve kaygı iklimi yaratmayı amaçladığını kaydeden Can, şöyle devam etti: “Anlaşılan o ki seçim sonrasında iktidar sanıldığı gibi ortamı yumuşatmak yerine gözaltına almalar, baskı altında tutmalar, insanların fikirlerini özgürce söyleyememelerinin koşullarını yaratmaya çalışıyor. Seçimlerden sonra biraz daha pervasızlık ortaya çıktı ve bu pervasızlık giderek gelişiyor. Örneğin gazetecileri olur olmaz gözaltına alıyorlar. Yine benzer şekilde sürekli olarak Cumartesi Anneleri’ne dönük saldırılar söz konusu.”

Bunları da aşacağız

İktidarın bu baskı ve sindirme politikalarına karşı muhalefetin sessizliğini eleştiren Can, “Aşacağız bunları. Özgürlük düşüncesini, Özgür Gündem’i, farklılıkların kendisini ifade etmesini, Kürtlerin görüşlerinin kendi gazetelerinde yer almasını engelleyemeyecekler. Farklılıkların görüşlerini ve topluma mal olmasını engelleyemeyecekler. Gün gelecek bu ülkeye özgürlük ve demokrasi hakim olacak. Ve o güzel günlerde hep beraber halay çekeceğiz. Çünkü baskıya karşı direniş en büyük haktır” dedi.

20 yıl cezaevinde tutuldu

60 yaşındaki Celalettin Can 78'liler Girişimi Sözcüsü, HDP Parti Meclis Üyesi idi. Dersim’de doğdu. 1975'te eğitim için İstanbul'a taşındı. Devrimci mücadele içinde yer alan Can, Dev-Genç'in başkanlığı yaptı.

Siyasal öğrencisiyken 12 Eylül’den bir süre önce, 1979’da tutuklandı. Toplam 19 yıl 9 ay cezaevinde kaldı. 1999’un sonlarına doğru tahliye oldu. 78'liler Vakfı’nı kurdu. 2013'te Akil İnsanlar grubunda yer aldı.

“78’liler Sorguluyor” ve “Merhaba Başkaldırı” isimli iki kitabı bulunuyor. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.