20 gündür yoğun bakımda
- Şirnex’in Hezex (İdil) ilçesinde 1993'te tutuklanan Ali Ekber Oruç (55), 11 yıllık tutukluğunun ardından ölüm döşeğindeyken tahliye edildi. Cezaevinde hastalanan Oruç, tahliyesinin ardından 10 yıl boyunca sağlık sorunlarıyla mücadele etti. Sağlık sorunları ağırlaşan Oruç, 20 gündür yoğun bakımda tutuluyor.
“Devletin birlik ve bütünlüğünü bozmak” iddiasıyla tutuklanan Oruç, 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Oruç, tutukluluk sürecinde Amed, Erzirom, Sincan, Ümraniye cezaevlerinde tutuldu. Huntington (beyin hastalığı) hastası olan Oruç, İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) Ağır Hasta Tutsaklar listesinde yer aldı. Adli Tıp Kurulu (ATK) tarafından “ Cezaevinde kalamaz” raporlarının verilmesinin ardından Oruç, uzun süre tahliye edilmedi. İlerleyen hastalığı nedeniyle 2014'te ölüm döşeğindeyken tahliye edilen Oruç, 10 yıldır yatalak bir şekilde yaşam mücadelesi veriyor. Sağlık durumu ağırlaşan Oruç, 20 gün önce kentteki bir özel hastanenin yoğun bakım ünitesine kaldırıldı. Oruç’un eşi Cemile Oruç, “Eşim daha erken tahliye edilseydi bir şansı olabilirdi. Gittiğimiz doktorlar, ‘erken getirseydiniz, erken teşhisle daha olumlu yanıtlar alabilirdik’ dedi. Tutsaklar ölüm döşeğinde tahliye ediliyor” dedi.
Eşinin sağlık durumunun kötü olması ve ATK kararına rağmen uzun zaman tahliye edilmemesine tepki gösteren Oruç, “Cezaevinde onu doğru düzgün tedavi etmediler. Durumu çok kötü olduktan sonra serbest bıraktılar. Cezaevinden çıkalı 10 yıl oldu, yatalak ben ona bakıyordum. Şu an sağlık durumu daha kötü” şeklinde konuştu.
* * *
ATK öncesi rapor
Tekirdağ F Tipi Cezaevi’nde tutulan hasta tutsak Çetin Tutkun'a, Adli Tıp Kurumu sevkinden önce kaldırıldığı hastanede "Rahatsızlığı yoktur” raporu verildi.
Hasta tutsak Çetin Tutkun, 2012'de Erzirom’un Qereyazi (Karayazı) ilçesinde gözaltına alınarak, tutuklandı. “Örgüte üye olmak”, “Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak”, “Tasarlayarak kamu görevlisini öldürmeye teşebbüs”, “Örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla yargılanan Çetin’e, Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 2013'te ağırlaştırılmış müebbet ve 28 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Uzun bir süre Erzurum E Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan Tutkun, daha sonra Tekirdağ F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’ne sevk edildi. Huzursuz bacak sendromu, tiroid, gastrit, ülser, uyku apnesi, sağ ve sol bacakta sinir zedelenmesi, varis gibi hastalıkları olan Tutkun, gönderdiği mesajda iki yıldır durumunun kötüye gittiğini, bundan dolayı talebi olmadan cezaevi idaresi tarafından hastaneye sevk edildiğini aktardı.
Hakkında iki yıl içinde dört defa çeşitli raporlar hazırlandığını ifade eden Tutkun, son olarak Tekirdağ Dr. İsmail Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi’nde kendisi için verilen raporda, "Herhangi bir rahatsızlığı yoktur” denildiğini kaydetti. Tutkun, çok sayıda hastalığının bulunmasına rağmen hakkında verilen raporun gerçeği yansıtmadığını söyledi. Tutkun, “Oysaki daha önce verilen üç raporda da çeşitli hastalıklarım yazılmasına rağmen son verilen heyet raporunda bu hastalıklara değinilmedi. O yüzden bu rapor sahtedir. Bunun hasta tutsaklar üzerinde yaşanan bir durum olduğunu düşünüyorum. Çünkü yakın zamanda Adli Tıp Kurumu’na (ATK) sevk edileceğim ve bu raporun da bu yüzden hazırlandığı aşikardır” dedi.
* * *
Dışarıya çıkış da bir başlangıçtır
Ali Rıza Erdem, 31 yılın ardından bulunduğu cezaevinden tahliye oldu. Erdem, "İçeriye girişimiz bir başlangıç oldu, dışarıya çıkışımız da bir başlangıç olacak" dedi.
Ali Rıza Erdem, tutuklu bulunduğu Tekirdağ F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nden 31 yıl sonra tahliye oldu. Ankara’da 1993'te gözaltına alınan ve yargılandığı Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından “Devletin birliği ve bütünlüğünü bozmak” iddiasıyla müebbet hapis cezası verildi. 31 yıllık tutsaklığı sırasında çeşitli cezaevlerinde kalan Erdem, 22 yaşında girdiği cezaevinden 52 yaşında çıktı. Erdem’i, cezaevi önünde ailesi ile Marmara Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MATUHAYDER) yöneticileri karşıladı. Cezaevi önünde kısa bir açıklama yapan Erdem, “Nasıl içeriye girdiysek öyle de dışarıya çıktık. Süreç devam ediyor. İçeriye girişimiz bir başlangıç oldu, dışarıya çıkışımız da bir başlangıç olacak. Kaldığımız yerden devam edeceğiz. Buradan herkesi selamlıyorum” dedi.
* * *
Yüzde 98 engelliye 6 yıl sonra tahliye
Metris R Tipi Cezaevi’nde 6 yıldır tutuklu bulunan yüzde 98 engelli Serdal Yıldırım tahliye oldu.
Yıldırım, 2009'da geçirdiği trafik kazası sebebiyle belden aşağısı felç, vücudunun birçok yerinde 30’u aşkın platin takılı ve tekerlekli sandalyeye bağlı yaşıyor. Yıldırım, “cezaevinde kalamaz” raporlarına rağmen tahliye edilmemişti. Adli Tıp Kurumu (ATK) raporlarında, Yıldırım’ın yaşamını tek başına idama ettiremeyeceği belirtilmişti. 6 yıl sonra cezaevinden tahliye olan Yıldırım’ı, ailesi karşıladı.