2050'de 5 milyar kişi su kıtlığı yaşayacak

Dünya Haberleri —

BM'ye göre su kıtlığı, 2050'li yılların en büyük sorunu olacak

BM'ye göre su kıtlığı, 2050'li yılların en büyük sorunu olacak

  • Küresel iklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle günümüzde 2 milyardan fazla kişi içme suyuna erişemiyor. Birleşmiş Milletler (BM) tedbir alınmaması durumunda 2050 yılında 5 milyardan fazla kişinin su kıtlığı ile karşı karşıya kalacağı uyarısını yaptı. 

 

Denizlerin ve akarsuların kirletilmesi, ormanların imara açılması, devasa kentleşme, sera gazları ve doğa tahribatına dayalı devlet politikaları önü alınamaz bir çevre yıkımını beraberinde getiriyor.

Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı çeşitli kuruluşların katkısıyla hazırlanan "İklim Servislerinin Durumu 2021: Su" raporunda; nüfus artışı, küresel ısınma ve kuraklık nedeniyle 2050 yılında 5 milyardan fazla insanın içme suyuna erişemeyeceği uyarısı yapıldı. Günümüzde 2 milyardan fazla insanın temiz su kıtlığı yaşadığı belirtilen raporda, yeryüzündeki su kaynaklarının gün geçtikçe azaldığına vurgu yapıldı.

Raporda hükümetlere, su israfının önüne geçmek için tedbir alınması, su kaynaklarının korunması ve iklim değişikliğiyle mücadele edilmesi çağrısı yapıldı. 

Büyük felaket kapıda
Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından Ağustos ayında açıklanan raporda “İklim değişikliği dünyamızı yaşanamaz bir noktaya götürüyor” belirlemesi yapılmış ve gelecekte yaşanacak büyük felaketlere dikkat çekilmişti. 
Raporda küresel ısınmanın boyutlarına ilişkin yapılan temel belirlemeler şunlardı:
    • Küresel ısınma 2030'a kadar 1,5 derece artacak, bu artışı durdurmak artık mümkün değil. 
    • Fırtınalar, yağmurlar ve kar yağışı artacak. 1,7 kat daha fazla kuraklık yaşanacak, daha uzun süreli ve yaygın yangınlar meydana gelecek. 
    • Kuzey Kutbu’nda yaşanan buzul erime hızlanacak. 2050’ye kadar bölgedeki buzullar tamamen erimiş olacak. Bu nedenle denize kıyısı olan ülkelerde yüz yılda bir görülen seller her yıl görülecek. 
    • Sera gazları dünyayı boğuyor. Petrol, doğalgaz ve kömür doğamızı yok ediyor, insanlık için “alarm zilleri” çalıyor. 

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.