21 ilin STÖ’lerinden ortak açıklama

  • 21 ilden 344 sivil toplum örgütünün yer aldığı Bölge Demokrasi Platformu, tecridin sonlandırılmasını istedi.

 

Bölge Demokrasi Platformu, Amed’in Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde önceki gün deklarasyonlarını açıklamak için bir araya geldi. Açıklama öncesinde polis parkı ablukaya aldı. Platform üyeleri, polis tarafından salgın gerekçe gösterilerek engellendi. Açıklamanın yapılacağı alana girmek isteyen Platform üyeleri, üç grup halinde polis tarafından çembere alındı. Platform üyeleri ile polis arasında yaklaşık bir  saat süren müzakereler sonuç vermeyince, açıklamanın Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde (GGC) yapılması kararı alındı. 

Platform üyelerinden bir kişi, “Hak, hukuk, adalet” sloganı atması üzerine grubun önü polis barikatlarla kesildi. Polis, slogan atan kişiyi gözaltına almak istedi, ancak buna izin vermedi. Yol güzergâhında alkış, zılgıt ve sloganların atılması üzerine grubun önü tekrardan kesildi. 

Yine polis engeli

 GGC’ye gelen Platform üyeleri bir kez daha polis engellemesiyle karşılaştı. GGC’nin belediye ile olan kiralama protokolünün bittiği, dolayısı buranın kamu malı olduğu ve açıklamaya izin verilmeyeceği belirtilerek, açıklamanın yapılmasına izin verilmedi. 

Kentin sözcüleriyiz

 Basın metninin okunmasına izin verilmemesi üzerine Platform adına Maden Mühendisleri Odası Amed Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Doğan Hatun, kısa bir açıklama yaptı. Hatun, “Bir kez daha buradan bir çağrı yapıyorum; özellikle Diyarbakır Valisi ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na, biz bu kentin ve toplumun asıl sözcüleriyiz” dedi.  Açıklamanın ardından polisin tutumunu protesto etmek amacıyla oturma eylemi yapıldı. Grup burada sık sık, “Bijî berxwedana azadî”, “Kahrolsun Faşizm” “Hak, hukuk, adalet, direnerek gelecek” sloganları attı. 

Polisin açıklanmasına izin vermediği basın metni gazetecilere dağıtıldı. Metinde, Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarının bağlayıcılığı dikkate alınarak kararların derhal uygulanmasına, cezaevlerinde bulunan mahpusların sağlıklarının daha fazla tehlikeye girmemesi, açlık grevlerine yol açan koşulların ortadan kaldırılması için hükümet, adalet Bakanlığı ve ilgili kurumları hak ihlallerinin sonlandırarak ve her türlü tecrit ve izolasyonun kaldırılmasına yönelik bir an önce adım atmaya davet ediyoruz” denildi.

 

Tecridi protesto yürüyüşü

Mardin’in birçok ilçesinde tecridi protesto eden gençler, sloganlarla yürüyüş gerçekleştirdi. 

Açlık grevi eylemlerine dikkat çekmek isteyen gençler, Mardin’in birçok ilçesinde protesto yürüyüşü gerçekleştirdi. Sokak sokak gezen gençler, alkışlar ve zılgıtlar eşliğinde “Bimre îxanet bijî Kurdistan”, “İçerde dışarda zincirleri parçala”, “Be Serok Jîyan nabe” ve “Bijî Serok Apo” sloganları attı. Yürüyüşü sırasında balkon ve pencerelere çıkan yurttaşlar, alkışlarla gençlere destek verdi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.