21 Şubat'ta çocuklar için Kürtçe kurs

Toplum/Yaşam Haberleri —

KURT ARASTIRMALARI DERNEGI

KURT ARASTIRMALARI DERNEGI

  • İstanbul Kürt Araştırmalar Derneği, Dünya Anadil Günü’nde 4-10 yaş arası çocuklara yönelik kurslar başlatıyor. 

İstanbul Kürt Araştırmalar Derneği, Dünya Anadil Günü’nde 4-10 yaş arası çocuklara yönelik kurslar başlatıyor. Pandemi nedeniyle online olacak ve 14 hafta sürecek dersler Kürtçenin Kurmancî lehçesinde verilecek. İki grup halinde verilecek olan derslerde, grupların birine 4 ile 6 yaş arasındaki çocuklar, birine de 7 ile 10 yaş arasındaki çocuklar katılacak. Dersler, Pazar günleri saat 11.00 ila 12.10 arasında zoom programı üzerinde gerçekleştirilecek.

Derneğin yöneticilerinden ve Kürtçe öğretmenlerinden Sîpan Haco, kurslarına yönelik büyük bir ilgi olduğunu kaydetti.  

Anadilde eğitimin çocukların algı düzeyi ve yaşamı üzerinde önemli etkisi olduğunu belirten Haco, pek çok kez çocuklara yönelik eğitim verdiklerini, özel bir gün olması nedeniyle de 21 Şubat’ta çocuklara özgün yeni bir kurs başlatma kararı aldıklarını ve hazırlıklarını tamamladıklarını ifade etti. Pandemi nedeniyle yüz yüze eğitim yapamadıkları için bu süreci online sistem ile devam ettirdiklerini dile getiren Haco, ilerleyen dönemlerde Kürtçenin farklı lehçelerinde de eğitimler planladıklarını kaydetti. 

 

Kurslara yoğun ilgi 

Çocuk eğitmenliğinin zor olması nedeniyle tecrübeli eğitmenlere ihtiyaç duyulduğunu belirten Haco, “21 Şubat’ta eğitim sınıflarımızı açmadan önce çocukları nasıl eğiteceğimiz üzerinde tartışmalar yürüttük. Çocuk eğitmenliği kolay bir iş değildir. Çocukların eğitimi için uzman olmak gerekiyor. Bu yüzden tecrübeli arkadaşlarımızı seçtik. Onlarla birçok toplantılar yapıp, çalışmalar yürüttük. Bir program hazırladık. Şuan çocuklara eğitim verecek olan 5-6 tecrübeli öğretmenimiz var. Kayıtlarımız tamamlandıktan sonra çocukların gelişimlerine göre sınıfları belirleyip, eğitimlerimize geçeceğiz” diye konuştu. 

 

Kürtçe için seferberlik

Halkın ve çocukların büyük bir ilgisiyle karşılaştıklarını vurgulayan Haco, “Başvurularımız henüz başlamadı ama yeni kurslar için kurumumuzu arayan birçok aile, kurstan haberdar olunca kayıt için başvuruda bulundular. Çok büyük bir ilgi var. Birçok kişi bizi arayıp kayıtları nasıl yapacaklarını soruyor. Yakın zamanda kayıtlar için formlar dağıtacağız. Bunu da internet üzerinden yayınlayacağız. Aileler çocukların kayıtlarını dijital bir şekilde gönderebilecek. Fakat kontenjanımız 60 kişilik. Kontenjan dolduğunda kayıt formunu kapatacağız” diye belirtti. 

Kürt dilinin üzerinde büyük bir tehlike olduğuna dikkati çeken Haco, Kürt çocukların da artık kendi anadillerinde büyümesi gerektiğini ve tüm Kürt kurumlarının çocukların anadilde eğitimi için çabalaması gerektiğinin altını çizdi. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.