222 milyon çocuk 'okuyamıyor'

Kadın Haberleri —

Eğitim Bekleyemez/Daniel Beloumou

Eğitim Bekleyemez/Daniel Beloumou

  • Birleşmiş Milletler (BM) bağlı 'Eğitim Bekleyemez' (ECW) fonu çocukların eğitimine ilişkin raporunu açıkladı. Rapora göre 222 milyon eğitime muhtaç kız ve erkek çocuğun 78,2 milyonu okula hiç gitmedi.

Birleşmiş Milletler’in (BM) acil durumlarda ve uzun süreli krizlerde eğitimin devamı için hayata geçirdiği küresel, 'Eğitim Bekleyemez' (ECW) fonu, 21 Haziran’da Cenevre’de düzenlenen konferansla raporunu açıkladı.

Krizden etkilenen ve eğitim desteğine ihtiyaç duyan okul çağındaki çocuk sayısının 2016’da 75 milyon civarında olduğu, bugün ise sayının 222 milyona yükseldiği açıklandı.

10 çocuktan 1’i devam ediyor

Raporda verilen bilgilere göre, 222 milyon eğitime muhtaç kız ve erkek çocuğun 78,2 milyonu okula hiç gitmedi. Okula devam etmesi gereken 120 milyon çocuğun ise, matematik ve okumada minimum yeterliliğe sahip olması için gereken süreyi tamamlamadığı görülüyor. Raporda ayrıca 'Krizden etkilenmiş, ilk veya orta öğretime devam eden’ kategorisindeki on çocuktan sadece biri yeterlilik standartlarını karşılamaktadır.’ denildi.

11 ülkede acil durum

Okulu kaybeden çocukların yüzde 84'ünün uzun süreli krizlerin olduğu bölgelerde yaşadığına dikkat çeken ECW Fonu yetkilileri, “Harekete geçmek için gereken şartlar hiç bu kadar büyük ve acil olmamıştı” açıklamasını yaptı. İfade edilen uzun süreli krizlerin yaşandığı bölgelerin başında; Mali, Somali, Sudan, Güney Sudan, Pakistan, Afganistan, Yemen, Nijerya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Etiyopya geliyor.

Antonio Guterres: Yardım edin!

MB Genel Sekreteri Antonio Guterres, 'Eğitim Bekleyemez Konferansı’nda verdiği mesajda, "Dünya çapında 222 milyon çocuğun eğitimleri acımasızca kesintiye uğradı. Geleceğe yönelik hayalleri çatışmalar, yerinden edilmeler ve iklim felaketleri ile ellerinden alınıyor. Bu krizler karşısında, BM'nin acil durumlarda eğitim fonu olan ECW, 40 ülkede çocuklarla birlikte ayakta duruyor. ECW’in hayati çalışmasını desteklemek için hükümetlere, işletmelere, vakıflara ve gönüllülere ihtiyacımız var. Eğitimi, her çocuğun erişebileceği yerlere ulaştırmamıza yardımcı olun. 222 milyon hayali canlı tutmamıza yardım edin." dedi.

Kaynakların kilidi açılmalı

BM Küresel Eğitim Özel Elçisi ve ECW’nin Yüksek Düzey Yönlendirme Grubu Başkanı Gordon Brown ise, "Dünyada her çocuğun ve gencin kaliteli bir eğitim almasını sağlayacak maddi kaynaklar mevcuttur. Hükümetler, özel sektör ve vakıflar bu kaynakların kilidini açabilir ve açmalıdır" dedi.

Çocuklara yardımcı olmak bizim görevimiz

ECW Direktörü Yasmine Sherif, dünya silahlı çatışmalar, salgın ve iklim değişikliğinin yıkıcı etkileriyle mücadele ederken, 222 milyon çocuğun bu korkunç deneyimleri yaşadığına dikkat çekti. Sherif devamında; "Gelecek yıl 16-17 Şubat tarihleri arasında Cenevre'de düzenlenecek olan Eğitim Bekleyemez Yüksek Düzey Finansman Konferansına kadar sürecek kampanyanın altını çizerek, "Bu küresel bir eylem çağrısıdır. Eğitim yoluyla bu çocukları güçlendirmek ve hayallerini gerçekleştirmelerine yardımcı olmak bizim görevimizdir” dedi.

Eğitim Bekleyemez Fonu (ECW) bugün, 40’tan fazla ülkede 5 milyondan fazla çocuğa kaliteli eğitim sağlamak amacıyla yatırımlar yaptı. Bu yatırımları daha da büyütmek için acilen daha fazla kaynağı seferber etmeye çağırıyor.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.