227 çevre aktivisti öldürüldü

Toplum/Yaşam Haberleri —

Çevre aktivisti

Çevre aktivisti

  • İnsan hakları kuruluşu Global Witness’ın raporuna göre, 2020 yılında çevreyi ve toprak haklarını savunmak için direnen 227 aktivist öldürüldü. Bu sayının bir rekor olduğunu belirten Global Witness, öldürülen aktivistlerin üçte birine yakınının doğal kaynakları korumak için çalıştıklarına dikkat çekti.

Sivil toplum kuruluşu Global Witness’ın yayımladığı rapora göre, 2020 yılında çevre ve doğal kaynakların korunması için çalışan 227 aktivist öldürüldü. Rekor sayıya ulaşan cinayetlerin neredeyse üçte birinin doğal kaynakların korunması ile ilişkili olduğu belirtildi.

Öldürülen aktivistler, doğal kaynakları tomrukçuluk, madencilik, büyük ölçekli tarım işletmeciliği, hidroelektrik santrallerinin kurulması gibi faaliyetlerden korumayı hedefliyorlardı.

 

Haftada 4 aktivist öldürüldü

Global Witness’a göre 2015 yılında iklim değişikliğiyle mücadele için Paris İklim Anlaşması’nın imzalanmasından bu yana dünya çapında haftada ortalama dört çevre aktivisti öldürüldü. Kuruluş, bu “şoke edici” rakamın gazeteciler ve sivil toplum örgütleri üzerinde artan baskıdan ötürü yanıltıcı olabileceğini, gerçekte çok daha fazla aktivistin öldürüldüğünü tahmin ettiklerini belirtti.

 

İklim değişikliğini savunanlar katledildi

Tomrukçuluk, Brezilya, Nikaragua, Peru ve Filipinler’deki saldırılarda toplamda 23 kişinin öldürülmesiyle en çok cinayetin işlendiği sektör oldu. 65 çevre aktivistinin öldürüldüğü Kolombiya ise en yüksek cinayet oranına sahip ülke. İşlenen cinayetlerde öldürülen kişilerin üçte biri iklim değişikliği ile mücadele için yapılan eylemlerde ön saflarda yer alan yerli halklardan oluşuyor.

Öte yandan Global Witness, cinayetlerin yaanı sıra “birçok direnişçinin de tutuklandığını” belirtiyor.

 

Tehdit altındalar

Global Witness, Honduras’ın Guapinol kentinde demir oksit madenciliğine karşı direnen düzinelerce insan dahil birçok çevre aktivistinin hala tehdit altında olduğunu belirtti. Honduras’taki direnişçiler için Guapinol nehri hayati bir su kaynağı ve madencilik nedeniyle tehdit altında.

 

Şirketlere ve hükümetlere çağrı

Medyascope'den Ayşen Yaman'ın BBC'den derlediği habere göre Global Witness’ten Chris Madden, şirketlerin “insanları ve gezegeni kârın önüne koymaya” başlaması gerektiğini söyledi ve ekledi: ''Aksi takdirde hem iklim krizi hem de ölümler devam edecek.”

 

Madden’e göre iklim krizi konusunda herkesin payına düşen aynı değil: “Elimizdeki veriler gösteriyor ki iklim kriziyle mücadele, ormanları ve nehirleri kurtarmak için hayatlarını riske atan bazı insanlar için dayanılmaz derecede ağır bir yük.”

 

Ntshangase 65 yaşındaydı

Öldürülenler arasında bulunan Güney Afrikalı 65 yaşındaki Fikile Ntshangase, Tendele Coal isimli şirket tarafından işletilen ocak madeninin genişletilmesi konusunda hukuki bir anlaşmazlık yaşamıştı. Daha sonra evinin oturma odasında ölü bulundu.

 

Ntshangase’nin 31 yaşındaki kızı Malungelo Xhakaza’ya göre, annesinin mücadelesi hala devam ediyor. Xhakaza, “Bugüne kadar annemin cinayetiyle ilgili soruşturmada herhangi bir tutuklama yapılmadı. Kimse cinayeti üstlenmedi. Bana öyle geliyor ki birileri bedeli ne olursa olsun maden ocağının genişletilmesini istiyor” diye konuştu.

 

 

 

 

Óscar Eyraud cinayeti

Cinayetler arasında Meksikalı Óscar Eyraud Adams’ın Eylül 2020’de öldürüldü. Adams, Meksika’nın Aşağı Kaliforniya eyaletindeki yerli Kumiai topluluğunun suya erişimini kolaylaştırmak için çalışıyordu.

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.