227 kadın katledildi

Kadın Haberleri —

Kadın eylemi

Kadın eylemi

  • Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF), yedi aylık kadın cinayetleri raporunu yayımladı. 1 Ocak-31 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşen kadın cinayetlerinin incelendiği rapora göre; yılın ilk yedi ayında 159'u cinayet, 68'i 'şüpheli' ölüm olmak üzere 227 kadın katledildi.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF), yedi aylık kadın cinayetleri raporunu yayımladı. 1 Ocak-31 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşen kadın cinayetlerinin incelendiği rapora göre; yılın ilk yedi ayında 159'u cinayet, 68'i 'şüpheli' ölüm olmak üzere 227 kadın katledildi.

En yakındaki erkekler tarafından katledildiler

Rapora göre; 65 kadın ilişki yaşadığı erkekler tarafından katledildi. Cinayet olarak kayda geçen diğer 94 ölümün 36'sı boşanma veya ayrılma aşamasında, 29'u ise aile içinde gerçekleşti. 20 kadın tanıdığı bir erkek tarafından katledilirken altı kadını kızının, kardeşinin veya annesinin bağlantılı olduğu bir erkek öldürdü. Üç cinayet failinin kimliği belirlenemezken 'şüpheli' ölüm sayısı da 68 olarak belirtildi.

Ateşli silah cinayetleri

Cinayet yöntemlerine de yer verilen rapora göre; 1 Ocak- 31 Temmuz tarihleri arasında katledilen kadınların 99'u ateşli silah aracılığıyla öldürüldü. 49 kadın kesici aletle katledilirken 18'ü yüksekten düştü, sekizi boğuldu. Raporda ayrıca 53 kadının farklı şekilde öldürüldüğü veya nasıl öldürüldüğünün bilinmediği belirtildi.

87’si evliydi

Raporda, katledilen kadınların medeni durumlarına da yer verildi. 87 kadının evli, 62'sinin bekar ve 13'ünün boşanmış olduğu dikkat çekerken yedi kadının da dini nikahlı olduğu belirtildi. 58 kadının medeni durumu ise bilinmiyor.

TKDF verilerine göre; yılın ilk yedi ayında katledilen kadınların ortalama yaşı 37,64 olarak kayıtlara geçti. En küçük kadının 7, en büyüğününse 90 yaşında olduğu tespit edildi. İSTANBUL

 

*****

Afganistan’da kadının yüzü de günah!

Afganistan’da Ağustos 2021’de iktidarı ele geçiren Taliban, kadın ve kız çocuklarının hayatını karartmaya devam ediyor. Taliban hükümetine göre, “kadınların kamusal alanda yüzlerinin görülmesi değerlerini azaltıyor”.

Taliban’ın Ahlak ve Fazilet Bakanlığı Sözcüsü Molvi Muhammed Sadık Akif, ülkedeki din alimlerinin kadınların ev dışında yüzlerini örtmesi gerektiği konusunda hemfikir olduklarını söyledi.

Dün (17 Ağustos) Associated Press’e (AP) konuşan Akif, “kadınların yüzlerinin kamusal alanda görünmesi halinde fitne ya da günaha girme ihtimalinin bulunduğunu” öne sürdü. “Kadınların değeri olduğunu ve bu değerin erkeklerin kendilerine bakmasıyla azaldığını” iddia eden Akif, “Allah tesettürlü kadınlara saygı gösterir ve bu değerlidir” diye konuştu.

Şeriatla hak gaspı

Yasaklar hakkında AP’nin sorularını yanıtlamayan Akif, bakanlığın yasaklar konusunda bir engelle karşılaşmadığını ve alınan tedbirlere halkın da destek verdiğini öne sürdü: “İnsanlar burada şeriatı uygulamak istedi. Şimdi biz de şeriatın uygulanmasını gerçekleştiriyoruz. Şeriat emirleri bin 400 yıl önce verildi. Taliban bunlara hiçbir şey eklemedi.” KABİL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.