24 yıl cezaya rağmen sınır dışı!

Yurt Dışı Haberleri —

Ünal Düz

Ünal Düz

  • Bayern eyaletinde Türkiye’ye sınır dışı kararlarının ardı arkası kesilmiyor. Almanya, hakkında 24 yıl hapis cezası bulunan Ünal Düz’ü Türkiye’ye sınır dışı etmek istiyor.

 

Van doğumlu 33 yaşındaki Ünal Düz, 2019 yılında Almanya’da iltica başvurusunda bulundu. Başvurusu iki kez reddedilen Ünal hakkında Türkiye’de açılmış 4 dava bulunuyor. DBP Bingöl il yöneticiliği yapmış Ünal, üniversitede katıldığı eylemler gerekçe gösterilerek yargılandı ve 24 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Gözaltına alındı

Hakkındaki hapis cezasına rağmen Ünal Düz sınır dışı edilmek isteniyor. Dün sabah Ulm’daki evi polis tarafından basılan Düz, sınır dışı edilmek üzere Münih havaalanına götürüldü. Sosyal medyada Düz’ün sınır dışı kararının durdurulması talebiyle kampanya başlatıldı. Die Linke Milletvekili Ulla Jelpke ve Die Linke Hamburg Parlamentosu Grup Eşbaşkanı Cansu Özdemir twitter hesapları üzerinden sınır dışı kararına tepki gösterdi. Havalimanında da çok sayıda kişi bir araya gelerek Düz hakkındaki kararın iptalini istedi.

Skandal gerekçe

Girişimler sonuç verdi ve Ünal Düz serbest bırakıldı. Düz’ün arkadaşı Esen Akdağ gazetemize yaptığı açıklamada, sınır dışı kararına tepki gösterdi. Akdağ, "Sınır dışı kararında, Ünal hakkında verilen 24 yılın ağır bir ceza olmadığı, herkesin bu kadar cezaevinde kalabileceği belirtiyor" dedi. Ünal’a havalimanında "Türk konsolosluğuna gittiğin için seni gözaltına aldık" denildiğini de aktaran Akdağ, "Ancak öyle bir şey yok. Biz evlilik işlemleri için Türk Konsolosluğuna sadece e-mail gönderdik" dedi.  Sınır dışı kararının şimdilik durduğunu belirten Akdağ, "Gazetecilere ve milletvekillerine haber verdik. Baskı ve kamuoyu sayesinde sınır dışı edilmesi engelledi" dedi.

Bayern’de her hafta sınır dışı

Sol Parti Milletvekili Cansu Özdemir ise gazetemize yaptığı açıklamada Düz hakkında kesinleşmiş 24 yıl hapis cezası olduğuna vurgu yaparak "Sol Parti Milletvekili Ula Jelpke’nin bürosu federal polise Düz’ün Türkiye’ye gönderildiği takdirde 24 yıl hapis cezasına çarptırıldığına dair bir mektup yazdı. Kamuoyu baskısı sayesinde Düz serbest bırakıldı" dedi. Düz yeniden iltica işlemleri için başvuruda bulunacak.

Milletvekili Özdemir, Münih havalimanında nerdeyse her hafta 1-2 kişinin sınır dışı edilmek istendiğine dikkat çekti. Özdemir "Bayern eyaletinde bu kadar çok sınır dışı kararının nedeni CSU hükümetinin katı politikasından kaynaklı. Avrupa Birliği Türkiye’yi güvenilir bölge ilan ettiği için, sınır dışılar arttı" diyerek, kamuoyu yaratmanın önemine vurgu yaptı.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.