26 ülke İsrail’e dur dedi

Dünya Haberleri —

  • İsrail’in yeni bir sivil katliamına yol açacağına kesin gözüyle bakılan Refah operasyonu tehdidine Avrupa Birliği (AB) nihai ateşkes çağrısı ile cevap verdi. Ateşkes ve Refah saldırısı planını durdur çağrısına Macaristan katılmadı.

Avrupa Birliği'nin Macaristan dışındaki 26 üyesi, savaşın başlangıcından bu yana yaklaşık 29 bin Filistinlinin hayatını kaybettiği kuşatma altındaki Gazze Şeridi'nde "sürdürülebilir bir ateşkese yol açabilecek acil bir insani duraklama" çağrısında bulundu. Birlik, İsrail'in bir milyondan Filistinlinin sığındığı Refah'a saldırımaması yönünde de bir bildiriyi onayladı. Ancak 27 üyeli birlik, Macaristan'ın itirazı sonucu Batı Şeria'daki İsrailli yerleşimcilere yaptırım planlarını hayata geçiremedi. Diğer başkentlerden gelen baskılara rağmen Gazze'de nihai ateşkes çağrısını desteklemeyi reddeden Macaristan'ın tutumu pazartesi günü AB dışişleri bakanları arasında on saat süren görüşmelerin ardından geldi. 

Toplantıda Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto ayak direyerek her iki konuda da uzlaşma sağlanmasını engelledi. AB ise, nadir görülen bir uygulama ile çağrıya karşı çıkan Macaristan'ı izole etti ve kendi açıklamalarını yayınladı.

Yerleşimci terörü

Başta Macaristan ve Çekya olmak üzere plana itiraz eden bazı üye devletler, yerleşimcilerin, AB'nin terör örgütü olarak tanımladığı Hamas'a uygulanan yaptırımlarla aynı çerçevede hedef alınmasınının yanıltıcı bir siyasi mesaj vereceği endişesini dile getiriyordu. Fransa geçtiğimiz salı günü İsrailli yerleşimcilere tek taraflı yaptırımlar uygulayarak 28 kişinin Fransa'ya girişini yasakladı. Belçika, İrlanda ve İspanya da AB'deki çıkmazın devam etmesi halinde kendi yaptırımlarını uygulamaya hazır olduklarını belirttil.

"Batı Şeria kaynıyor ve eğer bayramlarda, Ramazan'da insanların camilere gitmesine izin vermezlerse durum daha da kötüleşebilir" diye AB'nin dış ilişkilerden sorumlu yüksek temsilcisi Josep Borrell, Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik olayları "terörist eylemler" olarak adlandırıyor. BRÜKSEL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.