27 kişi tutuklandı

Tutuklamalar

Tutuklamalar

  • Wan'da tutuklananların sayısı 21'i buldu, Bedlîs ve ilçelerinde gözaltına alınanlardan da 6 kişi tutuklandı. Devam eden siyasi soykırım operasyonlar onlarca kişi daha gözaltına alındı.

Wan’da, 31 Mart’ta Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı seçilen Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının geri alınmasını protesto eylemleri gerekçesiyle 13 Mayıs’ta gözaltına alınan 55 kişinin ifade işlemleri sona erdi. “Polise mukavemet etme”, “Örgüt üyesi olma” ve “Kamu malına zarar verme” iddialarıyla gözaltına alınan 55 kişiden 21’i aynı suçlamalarla tutuklandı, 34 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 

Öte yandan 2-3 Nisan’daki Wan direnişinde gözaltına alınarak tutuklanan 27 kişiden 20’si dün gece mahkemenin ara kararıyla serbest bırakıldı. Daha önce de yapılan itirazlarla 7 kişi serbest bırakılmıştı. 

6 kişi tutuklandı, gizlilik sürüyor

Bitlis Cumhuriyet Savcılığının başlattığı soruşturma kapsamında Bedlîs merkez, Tetwan (Tatvan) ve Xîzan (Hizan) ilçelerinde, üç gün önce sabah saatlerinde birçok eve baskın düzenlendi. Baskınlar sırasında 20’ye yakın kişi gözaltına alındı. Savcılık ifadesi tamamlanan Şerenaz Gezici, Mehmet Sakin Altın, Ali Arvas, Medeni Arvas, Mehmet Şakir Arvas ile beraber bir kişi daha tutuklandı, 14 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Dosyada gizlilik kararı getirildiğinden dolayı gözaltı gerekçesi öğrenilemedi.

74 gözaltı daha

Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturması kapsamında gözaltı kararı verilen 60 kişi için Şirnex merkez ve ilçeleri Cizîr (Cizre) Hezex (İdil) ve Silopiya (Silopi) ilçelerinde önceki gün sabah saatlerinde birçok eve baskın düzenledi. En az 40 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar Şırnak İl Emniyet Müdürlüğünde tutuluyor.

Epilepsi hastası da

Gözaltına alınanlardan epilepisi hastalığı bulunan 21 yaşındaki Harun Üzen, geçirdiği nöbet sırasında dilinin boğazına doğru kaçtı. Hastaneye kaldırılan Üzen, hastanedeki müdahalenin ardından serbest bırakıldı. 

Sanatçılar da var

Cizîr ilçesinde ifadeye çağrılan Birca Belek Dil ve Kültür Derneği Eşbaşkanı Cahit Akıl ile sanatçı Umut Reşit Çağlı da gözaltına alındı. Akıl ve Çağlı, İlçe Emniyet Müdürlüğünde tutuluyor. Gözaltı gerekçesi öğrenilemedi. 

Diğer kentlerde

Mêrdîn’in Kerboran (Dargeçit), Qoser (Kızıltepe) ve Nisêbîn (Nusaybin) ilçelerinde de sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında Şeyhmus Önder, Sevim Kurğa, Azize Alam, Fatime Alam ve Selman Aktaş'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların Mardin Emniyet Müdürlüğünde tutuluyor.

Colemêrg'de yapılan ev baskınlarında 8 kişi gözaltına alındı. Gözaltıların gerekçesi öğrenilemedi. 

Mersin'de aralarında Sanatolia Kültür ve Sanat Merkezi sanatçılarının da bulunduğu 15’e yakın kişi sabah saatlerinde evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı.Gözaltı gerekçesinin "Örgüt propagandası yapmak" olduğu belirtildi.

Hatay'ın Dörtyol ilçesinde üç gündür devam eden ev baskınlarında çok sayıda gözaltına alındı.

İzmir'in Çeşme ilçesinde DEM Parti'nin Çeşme Meydanı'ndaki protestosu sonrası Ali Güleser, Ali Akkuş, Koray Türkay, Nuran Dokçu, Cesim Kaya ve Hüsnü Çetin gözaltına alındı. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.