3 kadın Kod 29’a karşı mahkemeye gidiyor

Kadın Haberleri —

.

.

  • Mersin'de 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü’ne katıldıkları için AKP yönetiminde olan Akdeniz Belediyesi tarafından "Kod 29" öne sürülerek işten çıkarılan 3 kadın, hukuksal mücadele başlatacaklarını söyledi.

HABER  MERKEZİ

Pandemi sürecinde işten çıkarılmalar yasaklansa da yasak kapsamı dışında bırakılan “Kod 29” ile işten çıkarılan işçilerin sayıları giderek artıyor. İşçilerin sözleşmeleri, “Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller” gerekçesiyle feshediliyor. Bu maddeye dayandırılarak işten çıkarılan işçiler kıdem ve ihbar tazminatı alamadıkları gibi işsizlik ödeneğinden de faydalanamıyorlar. 
AKP’li Akdeniz Belediyesi’nde çalışan 3 kadın, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü’ne katıldıkları için AKP’li Akdeniz Belediyesi tarafından 31 Mart’ta “Kod 29” öne sürülerek işten çıkarıldı.Mezopotamya Ajansı’ndan Esra Solin Dal’a konuşan konuşan kadınlar, yaşanan adaletsizliğe karşı mahkemeye başvuracaklarını söyledi. 

Asılsız suçlamalarla tehdit, mobbing

7 yıldır Akdeniz Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Birimi’nde, Çocuk Gelişimi Uzmanı olarak 7 yıldır görev yapan Fatma Kılıç da bunlardan biri. Kılıç, önce temizlik görevlisi olarak sürgün edildi, daha sonra “Kod 29” ile işten çıkarıldı. 
6,5 aylık bebeği olduğu için temizlik görevlisi olmayı kabul etmeyen Kılıç, belediye şirketi müdürünün kendisine “Doğurmasaydın, doğururken belediyeye mi sordun?” diye tepki gösterdiğini söyleyerek, tehdit ve mobbinge maruz kaldığını ifade etti. Kılıç, kendilerine gönderilen ihtarnamede, asılsız suçlamaların bulunduğunu, bu suçlamalara karşı hukuksal süreci başlatacaklarını söyledi. 
 
Özellikle Kürt kadınlara baskı

Akdeniz Belediyesi’ne bağlı Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nde Peyzaj teknikeri olarak görev yapan Şükran Tamir de, 2012’den beri belediyede çalıştığını, 2018’de KHK ile belediyeden ihraç edildiğini ve verdiği hukuk mücadelesiyle 2020’de tekrardan belediyedeki işine başladığını dile getirdi. Mobbing, psikolojik baskı ve vasıfsız işlerde çalıştırma gibi durumlarla karşılaştığını ifade eden Tamir, 31 Mart’ta “Kod 29” ile işten çıkarıldıklarını söyledi. Tamir, AKP’li Akdeniz Belediyesi’nin özellikle Kürt kadınları ciddi anlamda mobbing ve psikolojik baskıya maruz bıraktığını, sürekli yapamadıkları işler dayattıklarını ifade etti. 
 
Hukuki süreç başlatılacak

Belediye tarafından işine son verilen Berivan Akın ise “Kod 29 maddesi işçilerin başında bir sopa olarak kullanılıyor. Ben 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü’ne katıldıktan sonra bunu sosyal medyamda paylaştım.  İki gün sonra hiçbir gerekçe sunulmadan görev yerim değiştirildi. Bana direk, ‘sokak süpürgesine gideceksin’ dediler. Kabul etmesem tutanak tutacaklarını söylediler. İzin aldıktan sonra eve gittim. Buna rağmen ertesi günü evime bir tutanak geldi. Tutanakta, ‘iş yerini terk etti’ diye yazıyordu. Bu adaletsiz uygulamalara karşı önce İnsan Hakları Derneği’ne (İHD) başvurduk. ‘Kod 29’ adaletsizliğine karşı hukuk mücadelesini başlatacağız” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.