30 cenaze verilmedi

Leyla Değer

Leyla Değer

  • Nusaybin’deki sokağa çıkma yasağında hayatını katledilenlerden 30’a yakınının cenazeleri, 6 yıldır ailelerine verilmiyor.   

 

Mardin’in Nusaybin ilçesinde 16 Ağustos 2015 ile 14 Mart 2016 tarihleri arasında halkın Özyönetim taleplerine karşı 8 defa sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Sokağa çıkma yasaklarının 8’incisi 14 Mart 2016’da ilan edilirken, kent tamamen boşaltıldı ve büyük çatışmalara sahne oldu. Sivil Savunma Birlikleri’nin (YPS), 25 Mayıs 2016’da yaptığı “Nusaybin’den çekildik” açıklaması ile birlikte 26 Mayıs’ta 17’si çocuk en az 70 sivil kentten tahliye edildi. Çatışmaların ardından kentteki kayıplara  dair çeşitli açıklamalar yapıldı. Savcılık kayıtlarına göre; çatışmalarda 69 polis, asker ve korucu öldürüldü, 528’i de yaralandı. YPS ise Nusaybin’de 51 YPS ve YPS/Jin üyesinin şehadetini açıkladı. Savcılık kayıtlarında çıkarılan cenazelerin 58 kişiye ait olduğu belirtildi. Mezopotamya Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYADER) kayıtlarına göre ise kentten 83 cenaze çıkarıldı. Ancak aradan geçen 6 yıla rağmen çok sayıda cenaze halen ailelerine teslim edilmedi. 

Yasağın sona ermesinin ardından Mardin, Antep, Urfa ve Malatya’ya götürülen cenazelerden DNA örnekleri alınırken, 29 cenaze DNA eşleşmeleri gerçekleşmediği iddiasıyla ailelerine teslim edilmedi. En az üç aile ise Nusaybin’de Hecace Mezarlığı’na PKK’lilerin defnedilmesi yönündeki fiili yasak kararı nedeniyle DNA eşleşmesi olan cenazeleri Kimsesizler Mezarlığı’ndan almadı.

6 yıldır cenazesini arıyor

 Nusaybin’de şehit düşen oğlu Abdülselam Değer’in (Kendal) cenazesini 6 yıldır DNA eşleşmesi olmadığı gerekçesiyle alamayan Leyla Değer, “Cenazesini bulamadık. Peşine düştük. Gittik cenazemizi istedik. Bize olmadığını söylediler. Üç defa kan örneği de verdik. Çok defa sordum. Mezarının yanımda olmasını istedim ama bulamadım. Şimdi de arıyorum. 6 yıl oldu. 6 yıldır arıyorum. Cenazemi istiyorum” diye konuştu.  

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.