30 yıllık hasta tutsak: Yüzler tutsak benim gibi

Mutlak Tozun

Mutlak Tozun

  • Hastanedeyken tahliye edilen 30 yıllık ağır hasta tutsak Mutlak Tozun, cezaevinde kendisi gibi sağlık sorunu yaşayan yüzlerce tutsağın olduğunu söyledi.

Manisa Akhisar T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Mutlak Tozun (52), yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle avukatların Akhisar Ceza İnfaz Hakimliğine yaptığı başvuru sonucunda tahliye edildi. İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) hasta tutsaklar listesinde bulunan Mutlak Tozun, 18 Aralık’ta sabaha karşı bulunduğu koğuşta bayılması sonucu Akhisar Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Tozun, üç gün Akhisar Devlet Hastanesi'nde tedavi gördü. Tozun’un vücudunda kitle tespit; hastanenin yetersiz olmasından dolayı İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Sevk tarihi 18 Ocak’a alındığından tekrar cezaevine götürüldü. Hastanedeki tedavisi sürerken avukatları Nehir Bilece, Eylem Zengin ve Ali İhsan Güven, 24 Ocak’ta Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığına, "İnfazının durdurulması veya ertelenmesi" için başvuruda bulundu. Başvuruyu değerlendiren Akhisar Ceza İnfaz Hakimliği, 25 Ocak’ta Tozun'u adli kontrol şartıyla tahliye etti.   

İleri derecede kanser

İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Tozun'a yapılan tetkikler sonucunda mide ve bağırsaklarında ileri derece kanser tespit edildi. Kanser kitlesinin nereden yayıldığı tam tespit edilemediği için bugün tekrar tetkikler yapılarak, tedavisine başlanacak. 

Ağrı’nın Patnos ilçesinde 1993'te gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Tozun, gözaltı süresince ağır işkencelere maruz kalması nedeniyle, epilepsi, yumurtalıkta kist, kaslarda erime, görme zorluğu, kalp rahatsızlığı, gastrit ve ülser gibi birçok hastalığa yakalandı. Bağırsaklarında bulunan kitle nedeniyle katı yemekler yiyemiyor. Bu durum kilo kaybına neden oluyor.

MA muhabiri Delal Akyüz, tedavisi İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji bölümünde devam eden Tozun ile görüştük. 30 yıllık tahribatın sonucu ağır hastalıklara yakalandığını ifade eden Tozun, kendisinin sadece bir örnek olduğunu ifade etti. Tozun, “Benim gibi ve hatta benden daha ağır hastalıkları olan yüzlerce arkadaş var. Şu an gündemde olabilirim ama diğer arkadaşların durumu da kamuoyu tarafından bilinmeli ve gerekli ilgi gösterilmelidir” dedi.

Revire bile götürülmedi

Tozun, üç ay önce rahatsız olmasına rağmen cezaevi idaresi tarafından revire ya da hastaneye gitme talebinin reddedildiğini söyledi. Tozun, şöyle konuştu: “Yaptığım başvurular sonuçsuz kaldı. Tedavim sağlanmadı. Ben ısrarla başvuruda bulunmaya devam ettim. Ağrılarım vardı ve bu sağlık sorunumun ağır olabileceğini sözlü olarak da söyledim. Beni dikkate almadılar. Normalde benim 30 yıllık sürem 27 Kasım 2023'te son buldu ama 1 yıl 15 aylık bir ceza daha verildiğinden tahliye edilmedim. Yemek dahi yiyemiyorum. Sadece sıvı tüketebiliyorum. Cezaevlerinde benim gibi yüzlerce arkadaş var. Cezaevlerindeki tutsaklar yalnız bırakılmasın.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.