30 yıllık tutsağa 'pişman değil' cezası

Metin Güven

Metin Güven

  • Yozgat T Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki 30 yıllık tutsak Metin Güven'in tahliyesi, “pişmanlık” dayatmasını reddettiği gerekçesiyle bir kez daha ertelendi.

 

Ceza infaz süreleri bitmesine rağmen erteleme olanağı sağlayan “Gözlem ve Sınıflandırma Merkezleri ile Hükümlülerin Değerlendirilmesine Dair Yönetmelik”in yol açtığı ihlaller devam ediyor. 30 yıllık tutsak Metin Güven’in tahliyesi ikinci kez ertelendi. Amed'in Silvan ilçesinde 1992’de tutuklandıktan sonra dönemin Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından müebbet hapis cezasına çarptırılan Güven'in, 30 Nisan’da tahliye olması gerekiyordu. Yozgat 2 No’lu T Tipi Cezaevi Gözlem Kurulu'nun “Pişman mısın?” sorusuna “Pişmanlık duyacak bir şey yapmadım” yanıtını verdiği için tahliyesi üç ay ertelendi. Bu sürenin de bitmesine 10 gün kala aynı kurul tarafından bir kez daha infaz yakma cezası verildi. Kurul verdiği kararda şu ifadelere yer verdi: “Hükümlünün suç işleme riskinin bu aşamada yüksek olması, kendisini geliştirmek için yeteri çabasının olmaması, hakkında yeterli iyileştirme faaliyeti yürütebilmesi, infaz sürecinin olumlu yönde devam ettiği kanaatinin oluşabilmesi için cezanın infazının kapalı ceza infaz kurumunda devam olunmasının, uygun olacağı değerlendirilmiş ve bu aşamada hükümlünün iyi hali olmadığına karar verilmiştir.”

 Böylece üç ay daha rehin tutulacak Güven'in babası Abdulvahap Güven, “30 yıl yatan bir kişiyi bırakmamak büyük bir zulümdür. Oğlumun farenjit hastalığı var. Keyfi muameleyi asla kabul etmiyoruz. Kızım Suda da 12 yıldır cezaevinde. Yılardır bu cezaevlerinde işkence devam ediyor.  Sürekli cezaevinde ölümler çıkıyor. İki gün üstü üste cezaevinde cenaze çıktı. Çocuklarımıza dayatılan bu insanlık dışı uygulamalar derhal son bulsun” dedi.   AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.