30 yıllık tutsak 6 ay daha rehin

Selim Ertene

Selim Ertene

  • Kalkandere Cezaevi’ndeki 30 yıllık tutsak Selim Ertene’nin tahliyesi, Cezaevi Gözlem Kurulu’nun “İyi halli” olmadığı yönündeki kararıyla 6 ay ertelendi. 

 

Rize Kalkandere L Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki tutuklu Selim Ertene (50), Temmuz 1992'de Adana’da “Örgüt üyesi” olduğu gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra tutuklandı. Adana Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde (DGM) yapılan yargılama sonucunda “Örgüt üyesi olmakla beraber anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” iddiasıyla “müebbet hapis” verilen Ertene, sırasıyla Adana, Malatya, Yozgat, Antep, Mardin’deki cezaevlerinde tutuldu. Şu an Rize Kalkandere L Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan Ertene, Rize’de 15, cezaevinde ise 30 yılını tamamladı. Ertene, 28 Temmuz'da 30 yıllık hapis cezasını tamamladı, tahliye edilmedi. Cezaevi Gözlem Kurulu tarafından 2012'de “Cezaevi kamerasına zarar vermesi” iddiasıyla “İyi halli olmadığına” karar verildiğini öğrenen Ertene’nin tahliyesi 6 ay ertelendi. 

Anne ve babası göremedi

Selim Ertene'nin ağabeyi Recep Ertene (56), Selim’in 30 yıllık tutukluluğunun ardından infazının yakılmasının kabul edilir bir tarafının olmadığını ifade etti. 15 yıldır kardeşinin Rize’de olduğunu ve aradaki mesafe nedeniyle ziyaretine gidemediklerini kaydeden ağabey Ertene, “30 yıldır biz de kardeşim de zorluk çekiyoruz” dedi. Anne ve babasının kardeşi Selim’i özgür olarak göremeden hayata veda ettiklerini dile getiren ağabey Ertene, “Madem cezası bitti neden bırakmıyorsunuz? Madem cezasını uzatıyorsunuz, o zaman neden yakın bir yere getirmiyorsunuz? Biz her görüşüne gittiğimizde 2-3 gün boyunca yolda kalıyoruz. Zorlanıyoruz” dedi. 

Kardeşinin infazının yakılmasının hukuksuz olduğunu kaydeden Ertene, şunları ekledi: “Türkiye’de hukuk yok. Bir insanın cezası bittiği halde nasıl bırakılmaz? Hükümet kafasına göre ceza veriyor. Bırakmak istemiyorlar. Onlara, ‘pişmanlıktan yararlanın’ diyorlar. 30 yıl cezaevinde kalan bir insan nasıl ‘ben pişmanım’ der?”  ADANA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.