313 tutsağın tahliyesi engelleniyor

İHD açıklama

İHD açıklama

  • İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkez Hapishaneler Komisyonu, cezaevlerinde idare ve gözlem kurulu tarafından tahliyeleri engellenen tutsaklara ilişkin birçok kentte eş zamanlı basın açıklaması gerçekleştirdi. İHD, 2021 yılı başından bu yana 313 tutsağın tahliyesinin birden fazla ertelendiğine dikkat çekerken, tahliyesi engellenen tutsaklardan 88’inin hasta 42’sinin ise ağır hasta olduğunu vurguladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkez Hapishaneler Komisyonu, cezaevlerinde idare ve gözlem kurulu tarafından tahliyeleri engellenen tutsaklara ilişkin birçok kentte eş zamanlı basın açıklaması gerçekleştirdi. İdare ve gözlem kurulları tarafından tahliyeleri engellenen tutsaklar için açıklama yapan İHD, 2021 yılı başından bu yana 313 tutsağın tahliyesinin birden fazla ertelendiğine dikkat çekerken, tahliyesi engellenen tutsaklardan 88’inin hasta 42’sinin ise ağır hasta olduğunu vurguladı.

Ankara: Tecrit derinleştirildi

Ankara’da İHD Şube binası önünde yapılan açıklamaya, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD)  Genel Merkez Hapishane Komisyon Eşsözcüsü Avukat Çiğdem Kozan ve çok sayıda kişi katıldı. Açıklamada konuşan Kozan, "Bu kurul ikinci kez yargılama yapıyor, kişilerin tekrar cezalandırılmasını sağlıyor. Farklı cezaevlerinde farklı uygulamalar mevcut. Bu kurulların tutsaklar için karar vermesi mümkün değil, keyfiyete uygun bir durum. Bu tam haliyle tecridin derinleştirilmesidir. İdare ve gözlem kurulunun bu duruma son vermesi gerekiyor" dedi.

İzmir: Kurul iptal edilsin

İHD İzmir Şubesi de İdare ve gözlem kurulu kararlarının iptal edilmesine ilişkin şube binasında basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına, İzmir Barış Anneleri İnisiyatifi, tutsak yakınları, siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı. Açıklamayı okuyan İHD İzmir Şube Eşbaşkanı Zilan Gümüş hasta tutsakların tahliyelerinin ertelenmesinin umut hakkını ortadan kaldırdığını dile getirdi ve ekledi: “İHD olarak mahpusların özgürlüğünü engelleyen İdare ve Gözlem Kurullarının iptal edilmesini, tahliye şartları oluşan mahpusların bir an önce tahliye edilmesini talep ediyoruz.”

İstanbul: Keyfi uygulama son bulsun

İHD İstanbul Şubesi de tutsakların tahliyesini “engelleyen” idare ve gözlem kurullarının iptal edilmesi için Beyoğlu’nda bulunan dernek binasında basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, idare ve gözlem kurullarının “iyi hal değildir” dediği tutsakların tahliye edilmediğini dile getirdi. Derneklerine yüzlerce başvuru yapıldığını belirten Yoleri, idare ve gözlem kurulu kararlarının “keyfi” olduğunun altını çizdi.

Amed: Derhal tahliyeler yapılmalı

Amed'de ise açıklama İHD Amed Şubesi Vedat Aydın Konferans Salonu'nda düzenlendi. Açıklamaya, İHD Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri katıldı. Açıklamada, “Tahliyesi olan tutsaklar bir an önce bırakılmalı, hak ihlallerine son verilmeli” vurgusu yapıldı. Yönetim Kurulu üyesi Avukat Yusuf Erdoğan, "İHD olarak tespit edebildiğimiz kadarıyla ilgili yönetmeliğin uygulanmaya başlandığı 2021 yılının başından bu yana en az 313 mahpusun tahliyesi birden fazla kez 6’şar ay ve 3’er aylık periyotlarla engellenmiş hatta bu mahpus grubunu içerisinde bulunan bazı mahpusların tahliyeleri engellenmeye devam edilmektedir. Yine tespit edebildiğimiz kadarıyla bu mahpuslardan 48’i bir veya birkaç kez infaz uzatma kararı akabinde tahliye edilmiştir" dedi. Tutsakların neredeyse tüm haklarının kullanımına bu kurulların karar verdiğini, genel olarak tüm hakların çeşitli biçimlerde engellendiğini belirten Erdoğan, tutsakları ikinci bir cezalandırma yoluna gidildiğini ve derhal bu uygulama son verilmesi gerektiğini söyledi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.