4 Nisan kutlandı

  •  Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 73. yaş günü, doğduğu köy Amara başta olmak üzere birçok merkezde kutlandı. Öcalan'ın ‘Bu bir şahsın doğum günü değil, Kürt halkının doğum günüdür’ sözü hatırlatılarak, Kürdistan Özgürlük Mücadelesine dikkat çekildi. 

 

İmralı'da 23 yıldır rehine statüsünde ve ağır tecrit altında tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 73. yaş günü, Kürdistan'ın dört parçasında ve yurt dışında çeşitli etkinliklerle kutlandı. Öcalan'ın köyü Amara'nın girişinde konuşan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, “Kürt halkının varlığının, yeniden filizlendiği gündür 4 Nisan; bu yüzden tarihi ve kutludur” dedi. 

Öcalan’ın 73. yaş günü dolayısıyla MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) öncülüğünde Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) katılımı ile Urfa’nın Halfeti ilçesinde kutlama yapıldı. Önceki gün akşam saatlerinden itibaren kutlamaya katılmak isteyen yurttaşlar, engellemelere rağmen Halfeti-Birecik gişelerinde bir araya geldi. Amara yolunda bir araya gelen gruplar, "Rojbûna te pîroz be ey Serok Apo" sloganı eşliğinde halay çekti. Saatlerin ilerlemesiyle sayıları sürekli artan kitleye, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, DBP Eşbaşkanı Saliha Aydeniz, HDP Sözcüsü Ebru Günay ve milletvekilleri de katıldı. 

Öcalan’sız dünyayı başınıza yıkarız!

Dört bir yandan yola koyulanların Halfeti girişine ulaşmasıyla, Öcalan’ın doğduğu Amara'ya doğru yürüyüşe geçildi. Kitlenin yolu gişeler ile Halfeti Kavşağı arasında zırhlı araçlar, TOMA'lar ve yüzlerce çevik kuvvet polisi tarafından kesildi. Polisler, valiliğin yasaklama kararını gerekçe göstererek, geçişe izin vermeyeceklerini belirtti. Polislerin engellemesine kitle, “Öcalan’sız dünyayı başınıza yıkarız” sloganlarıyla karşılık verdi. 

Kürtlerin doğum günüdür 

Engellemeye tepki gösteren halk, kutlamayı gişe girişlerinde yaptı. Şarkılar eşliğinde halay çekip slogan atan kitle, ardından aynı alanda açıklama yaptı. DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, “Bugün 4 Nisan Kürtlerin doğuşunun günü. 2014’te Kürt Halk Önderi Öcalan, bir açıklamasında ‘Bu bir şahsın doğum günü değil, Kürt halkının doğum günüdür’ diyor. Bu sebeple Kürt halkı doğum gününü kutluyor. Biz de bu sebeple Amara’ya gitmek istedik. Ancak bütün kuvvetleri ile dört bir tarafımızı sardılar. Buradan bir kez daha söylüyoruz. Kürt halkının kölelikten, ezilme ve asimilasyon politikalarından kurtulduğu gün 4 Nisan’dır. Biz de bu sebeple 4 Nisan’ı, Kürt halkının doğum günü olarak kabul ediyoruz” dedi.

Kürtlerin varlığı filizlendi

Öztürk, devamında şunları söyledi: “Bir kez daha söylüyoruz; Kürt halkının varlığı, bugün Kürdistan coğrafyasında yeniden filizlendi. Kürtler bugün yeniden cihana geldi, bu yüzden tarihi ve kutlu bir gündür. Bu saldırılara karşı da şunu söylemek istiyoruz; siz de kendi tekçi zihniyetinizin kölesisiniz. Sayın Öcalan sizi de o zihniyetten özgürleştirebilmek için İmralı’da 1999’dan beri fikri ve duruşuyla direniyor. Bir gün gelecek, 4 Nisan'ı demokrasi ve özgürlük için siz de kutlayacaksınız. 4 Nisan’ı özgür günlerde kutlamak dileğiyle.” 

Kitle ardından çektiği halaylar eşliğinde sloganlar atarak kutlamayı sonlandırdı.

Doğduğu evde de kutlama

Yüzlerce asker ve zırhlı araçlarla kapatılan Amara'da da bir araya gelenler, Öcalan'ın doğduğu evde kutlama yaptı. 4 Nisan için gelenleri karşılayan Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, doğum günü tebriklerini kabul etti. Öcalan’ın doğduğu evin avlusunda konuşan Ömer Öcalan, "4 Nisan'da Amara'dayız. Köyün etrafı abluka altına alınmış. Halkımızın Amara'ya geçmesine izin vermediler. Herkes bizimle Amara'ya gelmek istedi. Halk hukuksuz bir şekilde engellendi. Engellemeler kapımıza kadar dayandı” dedi. 

“Herkes kendi evinde, kentinde 4 Nisan'ı kutlayabilir” diyen Öcalan, şunları söyledi: "Bazen milyonlar, bazen 15 kişiyle burada olabiliriz. Köyün etrafını sarıyorlar ve misafirlerimizin gelişleri engelleniyor. Bir kez daha söylüyoruz; Sayın Öcalan'ın 73. yaş günü kutlu olsun. Kürt sorunu, Sayın Öcalan'ın muhataplığıyla çözülür. Doğru olan diyalog ve görüşmedir. Diyalog sağlanırsa Türkiye'de onurlu bir barış olur.”

Yapılan konuşmanın ardından sanatçılar, Öcalan'ın sevdiği  stranı seslendirerek, doğum gününü kutladı.

Ayrıca Kuzey Kürdistan ve Türkiye'nin birçok kenttinde fidan ve tohum ekimi de yapılan etkinliklerde, Öcalan'ın özgürlüğü talep edildi . URFA

 

Kuzey-Doğu Suriye'de bayram havası 

 

Kuzey-Doğu Suriye'nin başta Kobanê, Qamişlo ve Hesekê olmak üzere birçok kentinde çeşitli etkinlikler yapıldı. Şehba ve Efrînliler de Şehba'da 4 Nisan'ı kutladı. Öcalan'ın 1979'da Suriye'ye geçtiğinde kaldığı Kobanê'nin El Pelur köyünde de çok sayıda kişi, 4 Nisan'ı büyük bir coşkuyla kutladı. 

 

Mexmûr'da büyük çoşku

4 Nisan, Mexmûr Kampı’nda büyük bir coşkuyla kutlandı. 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü dolayısıyla Eğitim Komitesi tarafından 21 Şubat’ta başlayan 4 Nisan Kültür ve Spor Festivali devam etti. Kampın park ve okullarına erken saatlerde fidanlar ekildi. 

Kültür Sanat Merkezi, Öcalan’ın posterleri, PKK, KCK, HPG ve YJA-STAR bayraklarıyla süslendi. Kampın öğrencileri Kürt kıyafetleriyle kutlama alanına girdi. Kutlama, saygı duruşuyla başladı.

Törenin ardından koro sahneye çıkarak şarkılarıyla coşturdu. Günün anlam ve önemine ilişkin açılış konuşmasını Eğitim Komitesi Eşbaşkanı Berivan Kaya yaptı. Kaya, “Bu festivali Önderliğimize armağan ediyoruz. Bugünü Kürt halkının doğum günü olarak görüyoruz. Önder Apo’nun doğum gününü, 8 Mart ve Newroz ruhuyla kutluyoruz. Bu kutlamalar ve halkımızın sevinci ile düşmana tarihi bir cevap veriyoruz. Önümüzdeki yıllarda bu günü Önder Apo ile kutlamayı sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi.

Mexmûr’da kutlamalar, büyük bir çoşkuyla devam etti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.