42 yıldır ateş büyüyor

Büyük Özgürlük Yürüyüşü-Riha

Büyük Özgürlük Yürüyüşü-Riha

  • Büyük Özgürlük Yürüyüşü, dün Sêwereg ve Curnê Reş’ın ardından Riha merkeze ulaştı. Yürüyüşçüler, halkın coşkusuyla kent merkezlerinde yürüdü, şehit mezarlarını ziyaret etti, açıklama yaptı.
  • Mahmut Zengin'in kabri başında konuşan Saliha Aydeniz, "Dörtler, 'Ateşi söndürmeyin harlayın' demişti. 42 yıldır bu ateş büyüdü ve Kürtlerin özgürlüğü durdurulamayacak merhalededir” dedi.

Türk cezaevlerindeki PKK ve PAJK’lı tutsakların, “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm” kampanyası kapsamında 27 Kasım’da başlattığı dönüşümlü açlık grevi, 81. gününde. Tutsak yakınları öncülüğündeki Adalet Nöbeti de 8 kentte devam ediyor. Siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri tarafından 1 Şubat’ta Wan ve Qers’te başlatılan ve dün Amed’de buluşan Büyük Özgürlük Yürüyüşü, dün Riha’ya ulaştı. Yürüyüş, planlandığı gibi bugün Amara’da tamamlanıyor.

Büyük Özgürlük Yürüyüşü, dün Riha'nın Sêwereg (Siverek) ilçesine ulaştı. Yürüyüşçüler, ilk olarak 2018’de Federe Kurdistan’da kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Kürt siyasetçi İbrahim Ayhan ile 5 Nolu Cezaevi'nde bedenini ateşe veren Mahmut Zengin'in mezarlarını ziyaret etti. Anmada konuşan DEM Parti Milletvekili Sezai Temelli, "İbrahim Ayhan bu mücadelede çok önemli bir kişiydi. Yaşadıkları, bu devletin, nasıl bir zulüm ve şiddet devleti olduğunun göstergesiydi. Uydurma bir kararla milletvekilliği düşürüldü. Tecridi, inkarı dayatanlar onun yaşamına mal oldu. İşte bunlar yaşanmasın diye özgürlük yürüyüşü yapıyoruz. Eğer tecrit varsa hukuk ve demokrasi yoktur" diye konuştu. 

 

 

Bu ateş özgürlüğe ulaştıracak

Yürüyüşçüler, daha sonra Mahmut Zengin'in kabrini ziyaret etti. Çok sayıda kişi, yürüyüşçüleri "Şehîd namirin" sloganıyla mezarlık girişinde karşıladı. DEM Parti Milletvekili Saliha Aydeniz, "Dörtler, 'Ateşi söndürmeyin harlayın' demişti. 42 yıldır bu ateş büyüdü ve Kürt halkının özgürlüğü durdurulamayacak bir merhalededir. Herkes bilsin ki bu ateş bizi özgürlüğe ve barışa ulaştıracaktır" diye konuştu. 

Mezarlığa karanfiller bırakıldı. Özgürlük Yürüyüşçüleri daha sonra DEM Parti İlçe binasına kadar sloganlarla yürüdü. Yağmura rağmen çok sayıda insan, alkış ve sloganlarla yürüyüşe destek verdi.

DEM Parti İlçe binasında önünde konuşan DBP Eşbaşkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, “Bu yürüyüşün sonunda hepimiz için özgürlük var. Dilimizi, kimliğimizi inkar edenlere sesleniyoruz; dilinden, kimliğinden vazgeçmeyen Kürt halkının haklı taleplerini demokratik bir şekilde çözülmesi için yürüyoruz. Biz, Sayın Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için yürüyoruz. Bu yürüyüş hepimizin, bu özgürlük de hepimizin olacak. Biz kazanacağız” dedi. Yürüyüş, “Bimre koletî, bijî azadî” sloganıyla sona erdi.

 

 

Hilvan merkezinde yürüyüş

Özgürlük Yürüyüşçüleri, Riha'nın Sêwereg ilçesinin ardından Curnê Reş'e (Hilvan) ulaştı. Sloganlarla ilçe merkezindeki yürüyüşün ardından DEM Parti İlçe binası önünde, “Kimsenin adını bile söyleyemediği ülkenin yurtseverliğini biz yaptık” pankartı eşliğinde açıklama yapıldı. DEM Parti Milletvekili Öznur Bartın, “Biz, gittiğiniz her yerde büyük bir coşku ile karşılandık. Halkımıza minnettarız. Cezaevinde olan tutsakların, annelerimizin talepleri yerine getirilsin, tecrit sonlandırılsın. Kürt sorununun demokratik çözümünün tek muhatabı Sayın Abdullah Öcalan’dır. Kürt sorunun demokratik çözümü için görüşmeler acilen sağlanmalıdır” dedi. Açıklamanın ardından “Bimre koletî, bijî azadî”, “Bijî berxwedana zindanan” sloganlarıyla tekrar yürüyüş yapıldı.

 

 

Salih Kandal’ın mezarını ziyaret

Yürüyüşçüler, PKK'nin öncü kadrolarından biri olan Salih Kandal ve arkadaşlarının mezarlarını ziyaret etti. Burada konuşan DEM Parti Milletvekili Cengiz Çiçek, şunları söyledi: "Gittiğimiz her yerde mezarlıkları ziyaret ediyoruz ve Kurdistan Özgürlük Mücadelesinin değerlerini bir kez daha görüyoruz. Mezarlar, Kürt halkının ödediği bedelin şahitliği ile dolu. Bu topraklar, Nemrutları ve İbrahimlerin tarihi ile dolu. Bu topraklar, bir yanda iç ihanetin tarihi, bir yandan da baş eğmez onurlu kişilerin tarihiyle dolu. Bu topraklar, bizi yüz yıllar boyunca betona gömmek isteyen faşist zihniyete karşı ‘bir uçurumda da olsak, uçurum çiçeği oluruz ve o uçurumlarda kanatlanırız, özgürlüğümüzü her zaman dillendiririz’ diyenlerin toprakları. Bizim mücadelemiz iki yönlüdür; bir yönü sisteme yöneliktir, diğer yönü de iç ihanete karşıdır. Burada bu mezarlıkta yatanlar iç ihanete karşıda mücadele etmiştir. İş ihanete, sömürgeciliğe karşı mücadele yürüteceğiz. 'Hakikat aşktır, aşk özgür yaşamdır’ diyoruz. Bu mücadeleyi ilk başlatanların güzel bir sözü var; ‘söz onurdur, onuru çiğnetmeyeceğiz.”

Anma PKK’nin öncülerinden Cuma Tak ve Halil Çavgun’un mezarlarına bırakılan çiçeklerle son buldu.

 

 

Riha merkeze vardı

Büyük Özgürlük Yürüyüşü’nü sürdüren siyasetçi ve demokratik kitle örgütü temsilcileri, burada Riha merkeze geçti. Haber hazırlanırken rica merkezdeki yürüyüş devam ediyordu. RIHA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.