5 günde 700 bin oy kullanıldı

Yurt Dışı Haberleri —

.

.

  • Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilliği için oyların kullanılmaya başlandığı yurt dışında oy kullanma süresinin yarısına gelindi. Yeşil Sol Parti gönüllüleri sadığa gitmek isteyenleri taşısa da katılım sınırlı.  
  • 3,5 milyon seçmenin bulunduğu yurt dışında ilk 5 günde 700 bine yakın oy kullanıldı. Yani sandığa gitme oranı henüz yüzde 20’de. Almanya Karlsruhe’de 99 bin seçmenden 14 bini 550'si oy kullandı.

LEYLA AKARSU/KARLSRUHE

Yurt dışında 27 Nisan’da başlayan oy kullanma süreci devam ediyor. Almanya, Fransa, Danimarka, Hollanda ve Lüksemburg’da oy verme işlemi 7. güne girdi. Oy kullanma 9 Mayıs’a kadar sürecek. Hollanda, İsviçre, ABD, Avustralya, Belçika, İngiltere, Norveç, Yunanistan ve Kanada’da ise 29 Nisan’da başlayan oy verme işlemi 5. gününde. Bu ülkelerde oy verme süreci 7 Mayıs’ta bitiyor yani seçmenlerin oy kullanmak için sadece 4 günü kaldı. İsveç ve Finlandiya’da da oy verme süreci 3. gününde. Prag, İtalya, Polonya, Romanya’da ise  bugün başlıyor.

İlk 5 günün verileri
İlk günlere nazaran seçmenlerin sandığa gitme oranı artarken, ilk 5 günde ülkelerin durumu şöyle:
*  644 bin 972'si yurt dışı temsilciliklerinde, 52 bin 605'i gümrük kapılarında olmak üzere toplam 697 bin 577'si oy kullandı.
* 1 milyon 501 bin 152 seçmen ile yurt dışında en fazla oyun olduğu Almanya’da 285 bin 
* 397 bin 86 seçmenin yaşadığı Fransa’da 84 bin
* 286 bin 753 seçmenin kayıtlı olduğu Hollanda’da 63 bin kişi sandığa gitti.
*Yurt dışında 24 Haziran 2018'de yapılan seçimlerde 3 milyon 44 bin 837 seçmenden sadece 1 milyon 525 bin 279'u oyunu kullandı. Katılım yüzde 50’de kaldı.

Ailece oy kullanmaya geldiler
Almanya’da en fazla oy 33 bin ile Essen ve 29 bin ile Stuttgart’ta kullanıldı. 99 bin seçmenin olduğu Karlsruhe’de ise ilk 5 günde 14 bin 550 oy kullanılmış durumda. Karlsruhe’de oy kullananlardan birisi de Şırnaklı 65 yaşındaki Selim Özkan, 34 yıldır Almanya’da yaşıyor. Offenburg’tan eşini ve akrabalarına alarak oy kullanmaya gelen Özkan, yurt dışında ilk kez oy kullanıyor. Özkan, “Kendi ülkemde daha rahat yaşayabilmek ve tüm insanların eşit haklardan yararlanması için oyumu Yeşil Sol’a verdim. Kılıçdaroğlu bilmelidir ki başa gelirse partimiz sayesinde gelecektir. Kürt halkını taleplerini göz ardı yapmamalı” diyerek, herkese oyunu verme çağrısı yaptı.

Partiye inancım hep taze
Pazarcıklı 75 yaşındaki Fatma Sakalıkaba Freiburg’dan Karlsruhe’ye oy kullanmak için gelmiş. Sakalıkaba, “Oyumu Yeşil Sol’a verdim çünkü her şeyin güzel olacağına inanıyorum. 75 yaşındayım bu partiye olan umudum ve inancım ilk günkü kadar taze. Hak, hukuk, adalet bizlerle sağlanacak ve ne olur herkes sandığa gelip oyunu kullansın. Gençlerimizin özgür yarınları için, yitip giden onca canımız için sandıklarımızı sahipsiz bırakmayalım ve oyumuzu kullanalım” dedi. 

Oy vermek vicdan meselesi
Almanya’da Karlsruhe konsolosluğunda itiraza yetkili olarak görev yapan Leyla Duran, Alevi kurumları ile ortak çalışma yürüttüklerini belirterek, “Geçen yılki seçimlerde 88 bin bin olan seçmen sayısı 96 bine yükseldi. Sandık güvenliğini sağlamak için 5 müşahit olarak buradayız. Sandık sayısına göre arkadaşlarımız gelmekte. Hasta, yaşlı veya küçük çocuğu olan annelerimizi özel araçlarımızla getiriyoruz” dedi. 
Oy vermenin bir vicdan ve hak meselesi olduğunu vurgulayan Duran, “Partimizdeki kadın paradigması, tüm din, dil ve halklara eşit bir yaklaşımla yaklaştıkları için oyumu Yeşil Sol’a kullandım” diyerek herkesi sandığa gelerek oy kullanma çağrısı yaptı. 

Herkesin elini taşın altına koymalı
Dersimli Ayten Kurt, 25 yıldır Avrupa’da ve 6. kez oyunu kullanıyor. İtiraza yetkili olarak görev yapan Kurt, “2018’de HDP’ye 6 bin oy çıkmıştı. Şimdi ki hedefimiz tüm seçmenimizi sandığa taşıyarak oy kullandırmak. Bende sorularımıza net cevap olan kendimizi bulduğumuz, kendimizi en iyi ifade ettiğimiz yer olan Yeşil Sol’a oyumu verdim” dedi. Herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor diyen Kurt, oy hakkı olmayanlarında çevresindekileri sandığa taşıması gerektiğini söyledi.

Değişim Yeşil Sol ile gelecek
Maraşlı Şehmus Bezginer, “Değişim Yeşil Sol Parti’ye oyumu kullandım çünkü değişim mükemmel bir şey. Değişim için oy kullanalım” diye konuştu.
Derikli Cemile Baydın 4 yıldır Almanya’da. Yurt dışında ilk defa oy kullanan Baydın, “Ülkede olduğu gibi burda da kendi partime verdim. Yeşil Sol hepimizin geleceği” dedi.

Hırsızlığa yeter demek için
Ankaralı 65 yaşındaki Rabia Tüncer Erdoğan’ın çaldıklarına yeter demek için Yeşil Sol’a oy verdiğini söyleyerek, “Erdoğan çaldığı sadece para değil, gencecik evlatlarımızın yaşamları, hayalleri, umutları.. Depremde ölenlerin hayatlarını, geri kalanların ise inançlarını çaldı. Bu yüzden oyumu hırsızlıklarına yeter demek için kullandım. Kürt halkına yaptığı zulümden dolayı artık yeter. Bugün biz susarsak, depremden kurtulanlar da ölür. Ne olur oyunuzu kullanın artık bir canımız bile gitmemeli” dedi.

Evden alıp eve bırakıyor

Almanya’nın Mainz kentinde ise 60 bin seçmenden henüz 10 bini oy kullanmış durumda. Seçim çalışmalarına gönüllü olarak katılan çok sayıda isim de var. Bunlardan birisi de sanatçı Ayhan Aldanmaz. Sürdüğü araçla seçmenleri sandığa götüren Aldanmaz, biz haberi hazırlarken dördüncü seferini yaptı.  Aldanmaz, 27 Nisan’dan beri saat 09-21 arasında seçmenleri konsolosluğa götürüp getirdiğini söyleyerek, “İlk iki gün fazla yoğunluk yoktu. Sonra biraz hareketlenme oldu. Rüsselsheim, Groß Grau, Bütelborn ve Mainz çevresinde aile olanları ve yaşlı ya da hasta olanları evlerinden alıp oy kullandıktan sonra evlerine bırakıyorum. Bugüne kadar 60 kişiden fazla seçmen taşıdım. Günde 4-5 sefer yapıyorum. Önümüzdeki günler daha da yoğun olacak. İmkanı olmayanlar bizi arasın, evinden alıp oyunu kullandıktan sonra geri evlerine bırakalım” dedi.

Sen de yanına birini al
Seçim koordinasyonunda yer alan Umut Çelik “Yanına komşunu, akrabanı da al sandığa git’ kampanyası başlattık. Siz de oy kullanırken mutlaka birini yanınıza alın” çağrısında bulundu.
Koblenz’den Mainz’da oy kullanmaya gelen Erkan Bal ise “Daha aydınlık bir Türkiye için cumhurbaşkanlığını Kılıçdaroğlu’na, milletvekilliği için de Yeşil Sol’a oy verdim. Bu rejimin değişmesi için oyumuz Yeşil Sol Parti'ye” dedi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.